Могат ли котките да пият растително мляко?

котка пие мляко Снимка: iStock

Р астителното мляко се превърна в популярна алтернатива на кравето мляко и се предлага в хранителни магазини или кафенета. С все повече хора, които се обръщат към вегански варианти на храни и напитки на растителна основа, е естествено да се чудим дали те са подходящи и за нашите котешки приятели. Особено след като кравето мляко не е добро за котките, могат ли да пият растително мляко?

Малко количество растително мляко е малко вероятно да навреди на вашата котка, но няма да е от полза за нейната диета по никакъв начин. Има обаче някои съставки, добавени към различни марки растително мляко, които могат да бъдат вредни. Трябва също така да сте наясно, че някои видове ядкови млека може да са дори опасни за гальовните животни, тъй като те не понасят всички видове ядки.

котка пие млякоСнимка: iStock

Могат ли котките да пият растително мляко?

Млякото на растителна основа е относително безопасно за котки, тъй като не съдържа лактоза и обикновено е с по-ниско съдържание на мазнини и калории. Това обаче не означава, че трябва да давате на котката си такова. Малко растително мляко не би трябвало да причини проблеми, но не бива котката ви да консумира от него всеки ден. Общото правило е да не храним нашите домашни любимци с човешки храни, а когато става дума за растително мляко, има много добавени съставки, които не са полезни за вашата котка.

Dogsandcats.bg
  • Ядково мляко: Можете да направите ядково мляко с всякакъв вид ядки, но най-често срещаните са бадеми, лешници, орехи, макадамия и други. Някои ядки са потенциално много опасни за котките, а именно макадамията. Млякото от макадамия трябва да се пази от котки, тъй като може да причини повръщане, мускулни спазми, хипотермия и летаргия. Орехите също могат да бъдат отровни за гальовните приятели. Бадемовото е може би едно от най-популярните ядкови млека. Въпреки че бадемите не са токсични за котките, те не трябва да ги ядат. Малко количество бадемово мляко вероятно няма да навреди на вашата котка, но ниското съдържание на протеини и високото съдържание на мазнини също няма да е от полза за гальовния приятел.
  • Овесено мляко: Овесеното мляко обикновено е безопасно за вашата котка, но в умерени количества. Въпреки че няма да осигури кой знае каква хранителна стойност, няма да причини вреда, ако котката ви оближе от купичката ви няколко пъти. Въпреки че овесеното мляко не съдържа лактоза, вашата котка може да възрази срещу него, така че внимавайте за признаци на стомашно разстройство.
  • Соево мляко: Търговските ястия за домашни любимци често съдържат соя като съставка. Въпреки че е един от най-често срещаните алергени при кучета, няма доказателства, че е същият при котките. В умерени количества соевото мляко е безопасно за котки, но трябва да внимавате за неблагоприятни ефекти.
  • Оризово мляко: Оризът не е нещо, което котките обикновено ядат в дивата природа, така че няма нужда да бъде част от диетата им. Малко оризово мляко не трябва да навреди на вашата котка, но това също не го прави подходящо.
  • Кокосово мляко: Въпреки че не е токсично за котките, кокосовото мляко е с невероятно високо съдържание на мазнини и калории. Кокосовите орехи са с високо съдържание на растителни протеини, които трудно се преработват от храносмилателната система на котките. Малко количество кокосово мляко не е опасно за гальовния приятел, но е най-добре да го държите извън купата им.

котка пие млякоСнимка: iStock

Освен растителния материал, използван за производството на растително мляко, трябва да се вземат предвид и други съставки. Растителното мляко обикновено има допълнителни съставки за подобряване на вкуса, така че е важно да проверите етикета на съставките.

Растителните млека добавят ненужни калории към диетата на вашата котка и могат да бъдат с високо съдържание на мазнини, въглехидрати и захар. Тези допълнителни калории могат да доведат до наддаване на тегло и могат да причинят стомашно разстройство при мъркащите приятели. Освен това някои растителни млека съдържат съставки, който може да причинят чернодробно заболяване и нарушения на кръвосъсирването.

Могат ли котенцата да имат растително мляко?

През първите 3-4 седмици след раждането новородените котета трябва да консумират само майчино мляко. Единственият хранителен вариант за приемни котенца, отделени от техните майки, е формула за заместител на мляко. На котенцата не трябва да се дава краве или козе мляко, тъй като може да разстрои стомаха им, а ядково мляко изобщо не трябва да се дава на котенца!

котка пие млякоСнимка: iStock

Котенцата имат изключително чувствителни стомаси и храненето им с растително мляко, пълно със захар и други добавки, със сигурност ще им причини диария.

Какъв вид мляко могат да пият котките?

Лактозната непоносимост е често срещана при котките, така че се препоръчва да не се хранят с мляко, защото това може да доведе до лошо храносмилане. Въпреки че млякото е богато на животински протеини и мазнини, храненето на гальовните животни с него няма реална хранителна полза. Ако искате да почерпите котката си, тя ще бъде повече от доволна от вкусна, висококачествена котешка храна и ще бъде най-благодарна за малко парче пилешко, пуешко, телешко или риба.

Никое растително мляко няма да е от полза за здравето на вашата котка и макар че малко количество няма да навреди на котката ви, най-добре е просто да го държите далеч от купата. Ако решите да използвате растителна храна в диетата си, това е добре, но не правете същия избор за вашата котка.

котка пие млякоСнимка: iStock

Виж още