Могат ли котките и кучетата да общуват помежду си?

котка и куче Снимка: iStock

К отките и кучетата издават различни звуци, имат различни характери и се движат по различен начин. Когато запознаете котка с куче, те може да се колебаят един за друг, оставяйки собствениците да се чудят дали истинският проблем е комуникацията. Котките мяукат и кучетата лаят, така че може да изглежда, че им липсва общ език.

Чрез езика на тялото кучетата и котките предават своите настроения, чувства и намерения. Това позволява на всяко животно да знае дали другото се чувства развълнувано, ядосано, уплашено, дружелюбно, игриво или приема компания. Това не е същото като подробен словесен разговор, но предоставя основно разбиране.

Котките и кучетата често имат различен език на тялото, което води до недоразумения. Например признаците на игривост за котка могат да не бъдат съвсем същите при кучетата. Мятането с опашка на кучето може да означава радост, докато при котката е по-скоро агресия. В тази статия ще поговорим за комуникацията между двата най-популярни и обичани домашни любимеца.

котка и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Разбират ли се котките и кучетата?

Котките и кучетата наистина се разбират, но не перфектно.

Те не могат да общуват помежду си толкова ясно, колкото могат с представители на своя вид. Това обаче не изглежда да възпрепятства способността им да общуват.

Мяукането или лаенето не са взаимозаменяеми животински езици. Дори езикът на тялото им може да е различен, което води до недоразумения между котки и кучета.

В основен смисъл кучетата и котките могат да се разбират помежду си толкова добре, колкото хората разбират всяко от животните. Това е така, защото основните намерения и реакции не са трудни за комуникация.

Например съскането, драскането и ръмженето на котка са странни и тревожни звуци за хората и кучетата. Кучето ще разбере, че котката ви не е доволна от него.

По същия начин лай, ръмжене или ухапване са признаци на агресия, които вашата котка ще разбере. Въпреки че котките не лаят, те ясно ще разберат, че това може да не е толкова приятелски жест.

Могат ли котките и кучетата да бъдат приятели?

Котките и кучетата не са присъщи врагове и много от тях стават приятелски настроени, когато се отглеждат като домашни любимци. Понякога може да се изисква малко търпение докато двете животинчета се запознаят и свикнат едни с други, но със сигурност могат да станат много добри приятели.

Котките и кучетата са способни на основно обучение, което означава, че ще започнат да се разбират по-добре, след като прекарват повече време един с друг.

Например случайно срещащи се котка и куче може да са колебливи и объркани за първи път. Недоразуменията могат да доведат до конфликти и агресия.

Въпреки това, те ще знаят взаимно предпочитанията, маниерите и личността си след няколко години като спътници. Например, за вашето куче ще бъде по-лесно да разбере, че вашата котка не иска да играе, когато съска или пък си почива на слънце.

Могат ли котките и кучетата да говорят помежду си?

котка и кучеСнимка: iStock

Котките и кучетата не могат да говорят помежду си, тъй като не могат да разбират езици.

Това, което позволява на хората да разбират езици, е област от мозъка, която не присъства нито при котките, нито при кучетата. Това означава, че котките и кучетата не могат да говорят, дори мяукането или лаенето да изглеждат така.

И двете животни са умни, но не те разбират езика, който ние имаме и затова разчитат на езика на тялото си.

Защо котките и кучетата се карат?

Котките и кучетата не винаги са врагове, но някои фактори ги противопоставят.

Те имат различен език на тялото и това води до неразбиране. Кучетата са били опитомени дълго време, така че са склонни да бъдат по-доверчиви и да реагират положително на определени стимули. Котките са нервни, често страхливи и все още поддържат дивите си инстинкти, тъй като не са напълно опитомени.

Тези фактори могат лесно да избухнат битки между двете животни, дори когато едното от тях не е агресивно. Обикновено кучетата са по-общителни, така че започват взаимодействието с игривост.

Котките са резервирани и не се радват да бъдат представяни на други животни и притискани, ако не искат.

Как мога да се уверя, че котката ми и кучето ми се разбират?

котка и кучеСнимка: iStock

След като установите, че котката и кучето са свикнали едно с друго, трябва да наблюдавате и двете домашни любимци. Въпреки че могат да бъдат приятели, това ще зависи от:

  • Възраст
  • Здравословно състояние на двете животни
  • Комуникация
  • Ресурси у дома (двете животинчета трябва да имат собствени легла и купи за храна и вода)
  • Обучение
  • Прекарано време със собствениците

Котките и кучетата общуват помежду си, но в ограничен капацитет. Те разчитат на езика на тялото и опита, за да изведат основните намерения.

Не е същото като да говорите на един и същи език и се случват недоразумения. Въпреки това, котките и кучетата могат да се научат и да се разберат с течение на времето. Просто трябва да бъдете търпеливи и да сложите време и усилия в обучения на двете животинчета.

Виж още