Може ли котка да открие дървеници у дома

котка у дома Снимка: iStock

К отките имат изключително зрение и обоняние и са добре известни с превъзходството си в лова. Много собственици на котки също са били свидетели как котката им хваща муха във въздуха! Но ако котките са толкова страхотни ловци, могат ли да откриват и дървеници?

Има шанс котките наистина да надушат дървеници, но както вероятно знаете, е трудно да накарате котките да направят нещо, което не искат, така не разчитайте на мъркащия приятел да ги открие за вас.

Могат ли котките да открият дървеници във вашия дом?

котка у домаСнимка: iStock

Сетивата на котката са достатъчно изострени, за да открият дървеници и е съвсем възможно мъркащите животни да ги чуват, подушват, усещат и виждат. Също така е възможно котката да е достатъчно любопитна, за да ги преследва. Вероятно сте виждали собствената си котка да ловува много различни насекоми.

Dogsandcats.bg

Дървениците имат сладникаво-мухлясал мирис, който хората ще могат да помиришат само ако има сериозно заразяване (и няма да имате нужда от котка, за да ви каже, че имате дървеници в този момент!). Така че котките несъмнено ще могат да ги открият по миризмата, а техните микрозвуци и движения също ще бъдат доловени.

Могат ли котките да бъдат ухапани от дървеници?

Котките няма да пренасят дървеници по същия начин, по който могат да пренасят бълхи. Докато дървениците са опортюнистични и могат да се хранят от вашата котка, тяхната основна цел за съжаление сме ние, хората.

Те намират пътя си в домовете на хората, като се закачат за дрехи или чанти. Те също могат да намерят пътя си през малки пукнатини. Важно е да знаете, ме дървениците по-скоро ще изберат човек пред животно. Дори котката да е по-близо, дървениците ще изминат това допълнително разстояние, за да се хранят с нас.

Но ако човек не е наоколо, дървениците ще проявят към всяко живо същество, включително вашата котка.

Какво трябва да направите, ако откриете дървеници?

котка у домаСнимка: iStock

Ако котката ви проявява силен интерес към вашия матрак (а не към начина, по който се навива и спи) или сте получили ухапвания, изперете цялото си спално бельо в гореща вода и го изсушете на най-високата температура. Ако вредители има и в леглото на вашия домашен любимец, измийте го по същия начин.

Въпреки това изкореняването на всички дървеници от дома ви трябва да бъде оставено на квалифицирани унищожители. Говорете с тях, преди да третират къщата ви, за да сте сигурни, че техният метод е безопасен за вашите домашни любимци.

Виж още