Можем ли да храним котките със сурова храна

котка и сурова котешка храна Снимка: iStock

Х раненето на котки със сурова храна е противоречиво. Дивите предци на домашните котки със сигурност са яли сурови храни, но това означава ли, че нашите котки трябва да правят същото?

Нека да разгледаме плюсовете и минусите на диетите със сурова котешка храна, за да можете да вземете информирано решение, когато избирате здравословна диета за вашия мъркащ приятел.

Какво е сурова котешка храна?

Суровата котешка храна е точно това – непреработена храна от сурови съставки.

Мяукащите приятели са задължителни месоядни животни, които имат някои уникални хранителни нужди, които могат да бъдат посрещнати чрез ядене на диета, съставена предимно от животинска тъкан. Суровите храни постигат това, като поставят сурово месо, риба и вътрешни органи в горната част на списъците с съставки. Смляната кост често се включва като източник на калций и фосфор. Добавят се витаминни и минерални добавки и други съставки, за да завършат диетата и да предотвратят хранителни дефицити.

Dogsandcats.bg

котка и сурова котешка хранаСнимка: iStock

Котките се нуждаят от високи нива на протеин в храната, тъй като, за разлика от повечето животни, те използват протеини, а не въглехидрати като основен източник на енергия. Някои аминокиселини, най-вече таурин, както и арахидонова киселина, витамин А, витамин D и много витамини от група В, също трябва да присъстват в достатъчни количества.

Търговска сурова котешка храна и домашно приготвена сурова храна за котки

Суровите котешки храни се предлагат в много различни форми. Някои родители на домашни любимци приготвят сурови храни за своите котки у дома. Други избират налични в търговската мрежа диети със сурова котешка храна, макар че в нашата страна е по-трудно да се открие такава. Нека да поговорим за разликата между това да закупите сурова храна за мъркащия си приятел или да я приготвите вие.

  • Домашно приготвена сурова котешка храна

Приготвянето на храна за вашата котка у дома ви дава най-голям контрол върху това, което ядат, но не е толкова лесно, колкото си мислите, защото само месо не е достатъчно.

Котките се нуждаят от правилния баланс на аминокиселини, мазнини, витамини и минерали, за да се чувстват добре. Тези хранителни вещества се осигуряват най-добре от комбинация от месо, вътрешни органи, витаминни и минерални добавки и други съставки, консумирани в точните количества и пропорции.

Множество проучвания показват, че е практически невъзможно да се намерят пълноценни и балансирани рецепти за домашно приготвени храни за домашни любимци.

И дори да започнете с добра рецепта, като такава, създадена от ветеринарен диетолог, за да отговори на специфичните нужди на вашата котка, може да е трудно да се придържате към нея.

  • Търговска сурова котешка храна

Суровите котешки храни, приготвени в търговската мрежа, премахват много от догадките при храненето със сурово състояние. Реномираните производители следват насоките от съответния орган, който контролира качеството на храните. В такава ситуация - мъркащият ви приятел ще може да получи необходимите хранителни вещества, тъй като тези храни са специално създадени, за да отговарят на нуждите на вашия домашен любимец.

Суровата котешка храна по-добра ли е от „стандартната“ котешка храна

Храни с недостатъчна хранителна стойност за котки са широко достъпни и това важи както за преработената котешка храна (консервирана, суха и т.н.), така и за диетите със сурова котешка храна.

Много от ползите, които често се приписват на храненето на котки със сурова диета, могат да бъдат постигнати просто чрез преминаване към по-висококачествена, по-биологично подходяща котешка храна.

котка и сурова котешка хранаСнимка: iStock

Каквато и диета да изберете за гальовния домашен любимец, трябва да се придържате към следните фактори: различните диети:

  • Съдържание на вода

Предназначено е котките да получават по-голямата част от водата си директно от храната си. Докато сухите котешки храни са с много ниско съдържание на вода, консервираните котешки могат да осигурят повече вода за гальовния приятел.

  • Висококачествени съставки и смилаемост

Както суровата, така и варената храна могат да бъдат приготвени от съставки с различно качество. Суровото не е синоним на „високо качество“ или „висока смилаемост“.

Всъщност готвенето подобрява хранителната стойност на определени храни. Например, много видове сурови морски дарове съдържат тиаминаза, ензим, който разгражда тиамина. Котките, които се хранят предимно със сурови морски дарове, са изложени на риск от дефицит на тиамин, което може да доведе до лош апетит, гърчове и смърт. Готвенето разгражда тиаминазата, което прави тези сортове морски дарове безопасни за котки.

  • Хранителна стойност

Нито едно научно изследване не е показвало, че диетите със сурова котешка храна осигуряват по-добро хранене от другите видове котешка храна.

Разбира се, висококачествената сурова диета би била хранително по-добра от нискокачествената преработена храна, но бихте могли да постигнете подобни ползи, като преминете към висококачествена консервирана котешка храна.

Съображения за безопасност при диети със сурова котешка храна

Докато някои сурови котешки храни могат да осигурят на котките отлично хранене, те все още не са лишени от своите недостатъци.

Проучванията разкриват, че комерсиално приготвените сурови храни за домашни любимци могат да страдат от повишени нива на замърсяване с потенциални патогени като Salmonella, Listeria и E. Coli в сравнение с „обикновените“ храни за домашни любимци.

Положението не е по-добро при суровите диети, приготвени у дома. Суровото месо може да бъде замърсено с бактерии като Salmonella и/или Campylobacter. Toxoplasma gondii и други паразити също могат да се разпространяват чрез сурова котешка храна.

В случай че искате да приготвите сурова храна за вашия мъркащ приятел, трябва задължително да се консултирате с ветеринарен лекар дали това е добра идея.В случай, че имате зелена светлина трябва стриктно да следвате негови препоръки или такива на опаковката за сурова храна, която сте закупили от търговската мрежа.

Виж още