Можем ли да храним котките със свинско месо?

котка яде месо Снимка: iStock

К отките са месоядни животни, което означава, че тяхната диета трябва да се състои предимно от месо (протеини). Не всяко месо обаче е здравословно. Търговските котешки храни обикновено съдържат смес от различни меса, като свинското обикновено е изключено от списъка. То е богат източник на протеини, желязо, цинк, ниацин и витамини B6 и B12. Но големият му минус е, че е с високо съдържание на наситени мазнини и сол, което води до наддаване на тегло и високо кръвно налягане.

Какво ще се случи, ако дам на котката ми свинско месо?

котка яде месоСнимка: iStock

Почерпката със свинско месо на вашата котка като лакомство не би трябвало да е проблем. Храненето на вашата котка с твърде много свинско е мястото, където се крие истинският проблем. Хипертонията е все по-често срещана сред домашните котки. Това се дължи главно на големите количества натрий, намиращи се в търговските им диети. Котките с нелекувана хипертония също са по-склонни да се сблъскат с други здравословни проблеми.

До 60% от котките с хипертония имат хронично бъбречно заболяване. Междувременно приблизително 10-20% от котките с хипертония ще получат хипертиреоидизъм. Това по същество ускорява метаболизма на вашата котка, което води до загуба на тегло и други здравословни проблеми, възпрепятстващи живота.

Dogsandcats.bg

Как да почерпим котките с малко количество свинско месо?

котка яде месоСнимка: iStock

Гальовните животни трябва да ядат само малко количество свинско месо без добавки или консерванти, след като е било добре сготвено. Ако давате на котката си като лакомство, го пригответе, така че да е безопасно за нея:

  • Сгответе месото добре
  • Изчистете го от кости
  • Не добавяйте никакви подправки, нито мазнина
  • Нарежете на много малки порции

котка яде месоСнимка: iStock

Свинското месо е опасно за гальовните животни само в големи количества или ако се дава сурово. Това също зависи от вида свинско месо, с което храните котката си. Повечето преработени меса и свързани със свинско месо ястия или закуски, предназначени за хора, не трябва да се дават на котки. Суровото свинско вероятно ще съдържа вредни патогени, които могат да разболеят котката ви, така че трябва да се избягва напълно.

В заключение, ако котката ви много харесва това месо и иска да си хапне - може да дадете малко, но е по-добре да потърсите по-здравословни лакомства.

Виж още