На каква възраст малките котета започват да ходят

Малки котета Снимка: IStock

М ъркащите малки котета са повече от очарователни, но за да достигнат момента, в който започват да изучават света, да се опитват да излязат от кутията си и да вършат пакости - трябва да започнат да ходят

Развитието и мобилността на мъничетата напредва на етапи, точно както при хората. Ако у дома имате котило с пухкави топки, е добре да държите връзка с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че котетата растат здрави. 

На каква възраст котенцата започват да ходят?

През първия месец от живота на котето се случват много неща. Майката котка обикновено се грижи за всичко: храна, обич, социализация, къпане, помощ при ходене до тоалетна и т.н. 

Вашата основна задача е да държите котешкото семейство в безопасно, спокойно пространство, където то ще се чувства защитено. 

Dogsandcats.bg

Развитието на котетата става бързо. Една минута, те са просто космати мърдащи топки до на майка си. Докато се осъзнаете - вече започват да се социализират и да правят опити за разходки. 

Малки котетаСнимка: IStock

Всеки ден представя нови постижения за мъничетата - например, котенцата обикновено отварят очите си в рамките на 10 дни след раждането, въпреки че отнема още около седмица, преди да могат да виждат ясно.

Колко време отнема на котето да се научи да ходи?

Приблизително същата седмица, в която на котенцата поникват млечните зъби, те могат да се изправят на крака. След като котенцата станат на около три седмици, те ще започнат да ходят без много координация. Повечето котенца ще проходят до около 28 дни. Първоначално ще започнат малко колебливо и некоординирано, но много скоро след това ще станат истински пакостници вече готови да излизат от кутията си, а вие ще започнете едно безкрайно претърсване на дома, защото все ще има някое коте, което не си е на мястото.

Какво да правим, ако забележим, че някое коте дълго време все още не ходи?

Това е още една причина, поради която вашите котенца се нуждаят от ранен ветеринарен преглед малко след раждането. Голяма част от вродените проблеми със здравето, стават очевидни дори преди мъничето да се опитва да ходи. Не трябва да се колебаете, а скоро да потърсите помощ от веретиранерен лекар, който ще прегледа животинчето, ще направи рентгенови снимки и ще установи дали всичко е наред с малкото коте или то се нуждае от някакво лечение.

Виж още