Най-често срещани причини, поради които стопаните връщат осиновена котка обратно в приюта

котка в приют Снимка: iStock

К олкото и прекрасно действие да е осиновяването на домашен любимец, не е изключено понякога стопаните да се наложи да върнат животинчето след известно съжителство с него. Причините за това може да са различни. По принцип приютите се опитват да предотвратят това по всякакви начини, като са развили дълъг и достатъчно надежден процес по осиновяване, но понякога се появяват непредвидими фактори.

Например по-стара осиновена котка може да не е най-подходящата за домакинство с енергични малки деца. Осиновител на котка за първи път може да не разбере как да помогне на нов домашен любимец да се адаптира. Оказва се, че вие или член на семейството ви развивате алергия.

Ако обмисляте да осиновите котка, отделете малко време, за да научите най-честите причини, поради които на стопаните може да се наложи да върнат животинчето обратно и се надяваме това да не се случи на вас!

1. Уриниране извън тоалетната

котка в приютСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За съжаление един от често срещаните проблеми за връщане на котка в приют е пропускането на тоалетната. Разрешаването на това поведение зависи от причината. Мяукащите животни използват аромата на урината, за да се успокоят и да маркират територията си, така че има смисъл, че стресът от новия дом да подсилва към това поведение.

Някои котки, които са водили живот на открито, може да не разберат какво се изисква от тях. Пропускането на тоалетната също така служи като барометър на котешкото здраве. Котка, претърпяла внезапна промяна в тоалетните си навици, може да е болна и определено се нуждае от ветеринарен преглед.

За да избегнете тази ситуацията, в която сте дали надежда на мъркащо животинче и решите да го върнете просто, защото е направило пакост, говори, че може би не сте готови за домашен любимец. Възпитанието и адаптирането към живота на котка в нов дом изисква време, разбиране, много любов и обучение. Мяукащите животни умеят да се адаптират и да учат, така че често имат нужда от малко повече време, за да придобият определени навици.

Уверете се, че сте избрали подходящата тоалетна за вашето мъркащо животинче, поставили сте я на достъпно място и награждавате котката си, когато я използва. Ако срещате трудности с обучението, винаги може да се обърнете към ветеринар или към служителите в приюта за съвет.

Повечето мяукащи животни предпочитат непокрити тоалетни, които не задържат миризми, и ще избегнат воняща, мръсна кутия, така че я почиствайте ежедневно!

2. Драскане

Всички котки, особено новоосиновените, имат нужда от драскане. Котките драскат, за да пилят ноктите си, да маркират територията си, да разтягат телата си и да облекчават стреса. Не е нечувано котките да драскат мебели, стени и други неподходящи места.

котка в приютСнимка: iStock

Планирайте това нормално поведение. Котките ви казват какво предпочитат - от вертикални повърхности на тапицерия до хоризонтално дърво или килим. Наблюдавайте какво обича да драска котката ви и ще може да отговорите на нейните предпочитания, като купите различни видове драскалки.

3. Здравословни проблеми

Новите родители на домашни любимци често искат да осиновят здраво животно. Не само, че е трудно да се грижим за болни или ранени котки, но ветеринарните сметки са разход, който много хора не са готови да си позволят.

Разберете финансовите отговорности от осиновяването на котка, преди изобщо да отидете в приют. Попитайте дали новата ви котка е стерилизирана/кастрирана, дали е в крак с ваксинациите и какви други проблеми да очаквате, за да предотвратите неочаквани финансови изненади.

4. Неразбирателство с деца и други домашни любимци

Много семейства искат осиновена котка, която да се разбира добре с деца и други домашни любимци. Приютите наблюдават темперамента на котката преди осиновяването, но стресът и съжителството с различни животни затрудняват получаването на точна оценка на личността на котето. Важните личностни характеристики, които трябва да имате предвид, често зависят от това какво е вашето семейство - имате ли куче, малки деца или друга котка. Търпението е ключово. На котките може да са необходими седмици, за да се приспособят към нови хора, места и домашни любимци.

котка в приютСнимка: iStock

Много котки също няма да искат да се социализират достатъчно, докато не се почувстват сигурни в своята среда. Оставете котката си да се приспособи сама, като я отделите в една стая, далеч от децата и домашните любимци, поне за една седмица. Това дава на мяукащия спътник познато, безопасно убежище, докато среща други домашни любимци с душене и под вратата. След това дайте шанс на новата котка да провери останалата част от къщата, докато другите домашни любимци и деца са другаде. След като бъдат запознати с всички най-добри скривалища и високи места, котките стават по-склонни да се срещат с нови членове на семейството.

5. Жилищни ограничения

Котките могат да бъдат върнати в приюти поради промени или недоразумения в ограниченията за домашни любимци в апартамента. Ако наемате или се премествате в нов имот, консултирайте се с вашия наемодател дали ще има проблем с наличието на котка. Ако знаете тяхната политика за домашни любимци предварително, това ще ви помогне да решите дали това е правилният нов дом за вас и бъдеща котка. По този начин избягвате мъката да върнете котка в приют, защото не сте разбрали правилно условията.

Има и други причини хората да връщат котки в приюти, но това са най-честите. Малко проучване и търпение могат да помогнат много, когато направите дома си удобен за вашата нова котка. Ако се затрудняват да се адаптират, не бързайте веднага да се върнете в приюта. Търпението и времето, за да оставите котката си да се адаптира, ще помогнат много. Веднъж след като преминете фазата на опознаване и адаптиране на мъркащия приятел може да сте сигурни, че ви очакват много мигове на забавление, любов и компания на топло коте в скута ви в студените дни!

Виж още