8 причини, поради които котките атакуват опашките си

домашна котка Снимка: iStock

О пашките помагат на котките да се стабилизират, да се приземят на краката си и да общуват с други котки. Опашката също може да бъде удобна играчка, която може би вече знаете, ако някога сте хващали котката си да преследва или напада опашката си - или опашката на друга котка!

Накратко, опашката на вашата котка е доста невероятна. Има около 20 прешлена, които правят възможни фините движения на опашката.

Някои движения на опашката са извън контрола на котката, като рефлексивно потрепване, когато види плячка. Разбира се, дори тези малки движения могат да подтикнат игриво коте да започне атака. Всъщност преследването на опашка е особено често срещано при котенца, които все още се учат как работят с крайниците си.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Преследването на опашката може да се превърне в проблем, ако ескалира в хапане или една котка постоянно атакува опашката на друга котка. Не сте сигурни защо вашата котка не оставя опашката си на мира? По-долу ще споделим осем причини, поради които котките преследват и атакуват опашките им, заедно с някои насоки какво да правят след това.

1. Любопитство и игра

Поведението на преследване на опашка при котки, особено котенца и млади котки, често се ръководи от естествена игривост, изследване и развитие на двигателни умения. Това им позволява да играят, да упражняват координацията си и да задоволят любопитството си към собствените си тела.

Няколко признака, че вашата котка просто си прекарва добре:

 • По-млада възраст: Котенцата и младите котки може да са по-склонни да атакуват опашките си по време на игра.
 • История на преследване на опашка: Ако котката ви винаги е играла така, вероятно нямате причина да се притеснявате. Но ако преследването на опашка е нова дейност за вашата възрастна котка, медицински или поведенчески проблем може да играе роля.
 • Личност: Котките, които по природа са по-игриви и любопитни към заобикалящата ги среда, могат да намерят опашките си за източник на забавление. Така че може да забележите преследване на опашка при възрастна котка, която все още е коте по душа!

Осигуряването на вашата котка с много безопасни места за игра, умствена стимулация и обогатяване на околната среда може да насърчи здравословното развитие, играта и любопитството.

2. Скука

Някои гальовни приятели преследват и атакуват опашките си или опашките на други котки като забавен начин да прекарат времето.

Всяка котка може да изпита скука, но някои породи гальовни животни могат да бъдат изключително игриви. Например Абисинските, Сиамските, Бенгалските и Ориенталските късокосмести са изключително игриви породи с особено висока енергия. Без достатъчно игра и умствена стимулация те могат да се отегчат и скуката може да повлияе на поведението им.

Може да е трудно да се направи разлика между игривото котешко поведение и негативното, но има няколко признака по които може да познаете, че вашата котка не си играе:

 • Поведения, които се увеличават по интензитет
 • Агресия, драскане или хапане
 • Самонараняване, като преследване или нападение върху опашката
 • Деструктивно поведение, като късане на тоалетна хартия или надраскване на мебелите
 • Често или прекомерно мяукане

домашна коткаСнимка: iStock

3. Алергии

Вашата котка често ли хваща или хапе за опашката си? Ако е така, тя може да имат дразнене на кожата, причинено от хранителни, алергии поради средата или контактни алергии.

Основните признаци на алергии или чувствителност могат да включват:

 • Често чесане поради сърбеж по кожата
 • Косопад
 • Зачервена или лющеща се кожа
 • Ушни инфекции
 • Повръщане или промени в движенията на червата поради разстроен стомах

Ако смятате, че котката ви може да има алергия, разумно е да започнете, като получите диагноза от вашия ветеринарен лекар. Автоимунните заболявания, хормоналните нарушения и трихофития също могат да причинят дразнене на кожата, възпаление и сърбеж. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да стесните причината за симптомите на вашата котка и да препоръча подход на лечение.

4. Паразити

Котка, която гони, хапе или напада опашката си, може да има бълхи, акари или друго. Някои основни признаци на паразити включват:

домашна коткаСнимка: iStock

 • Хапане на опашката
 • Често или прекомерно чесане
 • Безпокойство
 • Косопад
 • Образуване на корички
 • Зачервяване на кожата

Ако котката ви започне да съска или ръмжи, докато гони опашката си, това е тревожно. Лечението за предотвратяване на бълхи е най-добрият начин да избегнете предварително алергична реакция и дискомфорт поради ухапвания от бълхи. Въпреки това, ако имате съществуваща популация от паразити във вашия дом или двор, вероятно ще трябва да третирате дома си заедно с ежемесечни лечения за профилактика на паразити за вашата котка и други домашни любимци.

5. Стрес или безпокойство

Гальовните животни могат да атакуват опашките си, когато се чувстват стресирани или тревожни. Вашата котка може да започне да гони или да напада опашката си, когато имате гости, по време на буря или когато се държите по начин, който не харесва. Стресираната котка може също да мяука прекалено много, да се крие или да стане агресивна към другите.

Затова следва да се уверите, че вашата котка има поне едно уютно убежище, може да ѝ помогне да се чувства по-спокойна по време на стрес. Това може да е тиха стая с легло или котешко дърво. Някои котки също могат да се чувстват сигурни и удобни просто в кашон с одеяло отгоре.

6. Болка

Опашката на котката има много нервни окончания и те определено могат да почувстват болка и дискомфорт в опашките си.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако изглежда, че котката ви гони или напада често опашката си, може да изпитва болка. Възможните причини за болка в опашката включват:

 • Наранявания и други повреди на опашката
 • Инфекция, която може да доведе до подуване и дискомфорт
 • Състояния като артрит, които всяка котка може да развие, когато остарее
 • Остеохондродисплазия, нарушение на хрущяла, което може да причини скованост и болка в опашката
 • Шотландските клепоухи са особено предразположени към това състояние.

В такава ситуация следва да се обърнете към ветеринарен лекар, за да прегледа гальовния ви приятел и да предпише необходимото лечение.

7. Обсесивно-компулсивно поведение

Ако вашата котка постоянно преследва, хапе или атакува опашката си за повече от минута или две няколко пъти на ден, тя може да има компулсивно разстройство.

Само имайте предвид, че само ветеринарен лекар може да постави тази диагноза и индивидуалната личност и възраст на вашата котка също могат да играят роля в това поведение.

Какво да направите след това: Всеки път, когато котката ви атакува опашката си до точката на самонараняване, най-добре е внимателно да обезсърчите поведението. Например, можете да опитате да разсеете мъркащия приятел с любима играчка, лакомство или миене на зъбите.

8. Синдром на котешка хиперестезия

домашна коткаСнимка: iStock

Дали вашата котка на практика изскача от кожата си, когато я докоснете? Те може да имат синдром на котешка хиперестезия. Експертите смятат, че това състояние може да произтича от много чувствителни нервни окончания, които правят котката свръхчувствителна на допир - особено по гърба и в основата на опашката.

Можете да помогнете на вашата котка да се чувства по-комфортно, като намалите стресовите фактори в нейната среда и се уверите, че тя има много време за игра и пространство за тиха почивка.

Защо котката ми напада опашките на други котки?

Когато котките са нападнати от друга котка или хищник, агресорът може да дойде отзад и да се опита да вземе опашката. Но дори движението на собствената опашка на котката може да предизвика хищническа реакция. По-специално котетата понякога се държат така, сякаш опашката им дори не е свързана. Виждат как опашката им потрепва и тръгват след нея!

Виж още