Направих ли правилното нещо, като евтаназирах котката си?

възрастна котка Снимка: iStock

Е втаназирането на котка е едно от най-трудните решения, които някога ще трябва да вземете. Скръбта и празнотата неизбежно ще придружават това решение, а вероятно и вината.

Ако сте изправени пред този избор най-доброто, което може да направите е да преводете открит и честен диалог с вашия ветеринарен лекар. Експертното мнение от професионалист, преминал през тази ситуация с други собственици, е ключово.

Ако котката ви е била неизлечимо болна и изпитвала дискомфорт, времето ѝ почти е изтекло. Всяка котка би предпочела да умре с достойнство, така че принуждаването ѝ да жевее с хронична болка не би било правилното решение. Ако сте обсъдили възможностите с вашия ветеринарен лекар и сте следвали съветите му, със сигурност сте постъпили правилно, като сте евтаназирали мъркащия си приятел.

възрастна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Със сигурност евтаназирането на котка е решение, което може да ви преследва дълго време. Ще разгледаме как да се справите и ще ви помогнем да преживеете внезапната загуба на обичания домашен любимец. Евтаназията никога не е лесен избор, но обикновено е най-хуманното решение, независимо от чувството за вина, което изпитвате в момента.

Какви са критериите за евтаназиране на котки?

Американската асоциация по ветеринарна медицина предлага насоки за ветеринарите кога евтаназията е подходяща. Някои от факторите, които играят роля за взимане на решението могат да бъдат:

  • Котката не може да се движи
  • Котката не се храни и не пие вода
  • Не прави почти нищо освен да спи
  • Тя е неизлечимо болна и изпитва постоянна болка
  • Тя е много болна и се нуждае от постоянно и скъпо лечение, което ще няма да удължи живота твърде много

Не бива да забравяме, че котките са горди, независими животни. Когато качеството им на живот падне под определен стандарт, това е доста тежко за тях. Може да е трудно да се сбогувате и да приемете, че котката ви няма да се възстанови.

Евтаназирах ли котката си твърде рано?

възрастна коткаСнимка: iStock

Чувството за вина за евтаназирането на вашата котка е често срещана реакция. Загубата на семеен домашен любимец е достатъчно болезнена, но да играете роля в решението да сложите край на живота на котката си, прави преживяването още по-трудно.

Ветеринарният лекар ще обмисли евтаназирането на вашата котка само ако е необходимо. Не разчитайте, че котката ви ще ви каже, че е подходящият момент, въпреки че съществуват много анектодичти истории, в които стопани разказват, че домашните им любимци сами са дали знак и са „показали“ по някакъв начин какво точно искат.

Трябва ли да бъда с котката си по време на процедурата?

Това е изцяло ваше решение. Някои собственици смятат, че това е възможност да кажат последно сбогом, докато други намират цялата концепция за твърде разстройваща и предпочитат да помнят котката си в най-здраво състояние.

Ако възнамерявате да присъствате по време на процедурата, подгответе се за това какво ще последва. Ще гледате как любимият ви домашен любимец умира и това може да бъде травматично и равностойно на загубата на член на човешкото семейство.

възрастна коткаСнимка: iStock

Ако искате да присъствате, когато вашият домашен любимец е евтаназиран, не оставайте сами след това. Уверете се, че около вас има приятели и членове на семейството, които да ви помогнат да се справите със скръбта си.

Трябва също така да сте наясно, че непосредствените последици от евтаназията могат да бъдат много разстройващи. Котката често започва да се гърчи и да губи контрол над пикочния си мехур и червата. Може дори да отвори очите си. Всичко, което се случва е естествено и обичайно, когато едно животно умира. Но, за съжаление, това не го прави по-малко болезнено за собственика да гледа.

Евтаназията никога не е добре дошло решение, но за съжаление понякога е единственият избор, който можем да направим за нашия мъркащ приятел. Съвсем нормално е да се питате дали е правилното решение и да се чувствате сякаш сте „убили“ мъркащия си приятел. Помнете обаче, че сте говорили с ветеринарния си лекар, проучили сте ситуацията, котката ви е много болна и се мъчи с ежедневната болка.

възрастна коткаСнимка: iStock

Виж още