Няколко съвета как да дадем хапче на котката

котка и хапче Снимка: iStock

М исълта да дадем на котка лекарство под формата на хапче може да предизвика ужас в сърцата на собствениците на котки. Мяукащите животни се противят бясно на всяка интервенция, която се опитваме да направим, а даването на лекарство и по-точно хапче е едно от най-трудните предизвикателства пред котешките стопани.

Но даването на хапче на котката не означава, че кожата и дрехите ви ще бъдат наранени. Има различни тактики за изпълнение на тази трудна задача и в тази статия ще ви дадем някои насоки как да подходите.

Подгответе се

котка и хапчеСнимка: iStock

Често най-трудната част не е поставянето на хапчето само по себе си в устата на домашния любимец, а това да го задържите неподвижен за няколко секунди. Помислете дали да не увиете котката си в кърпа, като само оставите само главата ѝ открита, за да не може да използва лапите си. Тази техника се нарича „бурито“.

Dogsandcats.bg

Вземете хапчето, кърпата и лакомство. Опитайте се да създадете спокойна среда около вас и котката (може да използвате момент през деня, когато котката ви спи или е спокойна), така че тя да се чувства възможно най-удобно. Опитайте се да държите котката до тялото си с една ръка, така че да имате свободна ръка, за да поставите хапчето.

Отворете устата на котката

котка и хапчеСнимка: iStock

Мяукащият приятел вероятно ще се съпротивлява на отваряне на устата, така че може да се наложи да го направите вместо него. Внимателно хванете долната челюст и я отворете със свободната си ръка, след което пуснете хапчето право в задната част на гърлото. Продължете да държите котката в това положение, докато не видите, че е глътнала. Поставянето на хапчето върху задната част на езика ще стимулира автоматичен рефлекс за преглъщане.

След като сте успяли - продължете да галите домашния любимец, говорете му мило и похвално и след това го почерпете с лакомство.

Променяйте рутината

Обикновено всичко, което правим с домашните животни е добре да се изпълнява като рутина. С лекарствата обаче може да се наложи да смените подхода. Има голяма вероятност котката ви да избяга, когато чуе звукът от отварянато на шкафа, където държите лекарството или да познае, че отваряте опаковката на хапчето. Мяукащите животни са много умни същества и ще им отнеме доста малко време да научат, че всички тези звуци водят до така омразното хапче.

Затова опитайте да сменяте рутината. Един път увивайте котката си в одеяло, друг път опитвайте без него. Ако става дума за лекарство, което се приема с храната - давайте го заедно с различти храни, които знаете, че тя харесва.

Избегнете хапчето, ако е възможно

котка и хапчеСнимка: iStock

Някои лекарства могат да бъдат под формата на течност, която се приема с храната. Ако ситуацията с хапчетата е много трудна - попитайте ветеринаря си дали няма алтернатива, която може котката ви да яде с храната си. Това може да улесни значително вас и да не предизвиква толкова стрес в домашния любимец от приемането на хапче и цялата борба и гоненица около неговото даване.

Виж още