Нормално ли е котката да кърви след раждане

котка ражда Снимка: iStock

П роцесът на раждане на котенца е стресиращ както физически, така и психически за котките. Повечето котки кървят от вулвата след раждане, а някои кървят повече и за по-продължителни периоди от време, ако това е първо раждане. Обикновено 48 часа след раждането кървенето постепенно намалява, но малко кървене все още е нормално.

Ако у дома имате котка, която току-що е родила и наблюдавате, че продължава да кърви, може да има различни причини за това. Въпреки всичко - консултацията с ветеринарен лекар е най-сигурна, за да проверите дали всичко е наред с кралицата.

Кървене след раждане при котките

котка раждаСнимка: iStock

Има редица причини котките да кървят след раждане. Подобно на други бозайници, матката на котката трябва да се свие обратно до нормалния си размер. Котката често изхвърля излишната тъкан и след раждането. Нормалното раждане може да причини малки разкъсвания на вулвата, водещи до кървене.

Dogsandcats.bg

Ненормалното, прекомерно кървене може да е признак на няколко усложнения. Най-рисковият от тях е следродилният кръвоизлив, който се появява малко след раждането. 48 часа след като котката роди кръвоизлив е малко вероятен, но прекомерното кървене може да означава инфекция, руптура на матката или разкъсване, задържана плацента или задържано коте.

Нормално кървене на котката след раждане

Нормалното кървене трябва да бъде леко зацапване с понякога воднисто отделяне, което е зелено, жълто или бистро. Кървенето може да спре и след това да започне отново, но количеството кръв и честотата на кървенето трябва постепенно да намаляват в продължение на няколко дни. Малко количество кръв 48 часа след раждането е нормално и кървенето може да продължи няколко дни след това. Кралици, които кърмят котенцата си, ядат, движат се и не са летаргични, получават нормално следродилно кървене.

котка раждаСнимка: iStock

Ненормално кървене на котката след раждане

Котка, която отделя с голямо количество кръв, се нуждае от незабавна ветеринарна помощ. Ако кралицата не позволява на котенцата да се хранят или тя самата не яде, изглежда, че изпитва болка или е летаргична, свържете се с спешна ветеринарна клиника. Неприятната миризма заедно с кървенето често показва инфекция или задържано коте. Ако кървенето продължи повече от седмица след раждането или ако то спре за един ден и след това започне отново, може да има нещо нередно. Когато се съмнявате дали кървенето е нормално или не, консултирайте се с ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Винаги е по-добре да проверите и да се уверите, че всичко е наред с гальовния спътник, отколкото обратното.

Виж още