Носят ли лош късмет черните котки

черна котка Снимка: iStock

Ч ерните котки са изключително красиви и изящни животни, приличащи на малки пантери. За съжаление са си спечелили лошата слава, че носят лош късмет и какви ли не неприятности. Всъщност те по никакъв начин не се различават от останалите мъркащи животни. Даже биха могли да имат някои предимства пред тях, що се касае до тяхното здраве.

Нека да научим няколко любопитни факти за черните котки!

Историята на черните котки

черна коткаСнимка: iStock

Митовете за тези прекрасни създания датират още от Средновековието. Предполагало се е, че имат връзка вещици или магьосници, които са приели формата на черни котки. Това суеверие е било толкова широко разпространено, че страхът от тях има влияние дори и до днес. Макар и сега да не смятаме, че зъл дух се е вселил в тези мъркащи приятели, ни е страх, че ще ни донесат лош късмет. Особено ако пресекат пътя ни.

Dogsandcats.bg

Всъщност, може би носят късмет

Говорейки за късмет - в някои части на света се е смятало, че тези гальовни животни могат да донесат щастие. В Япония се е предполагало, че ако самотна жена живее с черна котка, тя ще привлече повече ухажори.

История от друга част на света, гласи, че британските моряци са вярвали, че черните котки им носят късмет и безопасно завръщане у дома. Наред с това, моряците често са превозвали котки на корабите си, тъй като тези приятели ловуват мишки и спасяват запасите от храна.

Те са защитени от болести

Генетичните мутации, които са отговорни за черната козина на мъркащите ни приятели, всъщност им осигуряват известна защита от болести. Тези мутации са същите, които при човешките гени показват устойчивост срещу ХИВ. Това означава, че тези мъркащи приятели могат да имат някои по-силни имунни защити от останалите котки.

Черните котки могат да променят цвета си

черна коткаСнимка: iStock

Нюансите в черната козина на котката, нямат нищо общо с магии или духове. Всъщност, ако мяукащата ви черна красавица прекарва доста време на слънце, козината ѝ може да стане по-светла, по същия начин по който това се случва и с нашата коса. Причината е, че слънчевите лъчи разграждат пигмента в козината им и тя става на светли ивици.

Въпреки че черните котки са набедени още от векове, все пак в някои култури и ситуации, се е считало, че тези животни носят късмет. Дори и в наши дни, често се поддаваме на суеверието, че ако черна котка ни пресече пътя - нещо лошо ще се случи. Тези животни са много красиви и също толкова сладки и пакостливи колкото всички останали, така че по-скоро ще ви донесат радост и щастие, отколкото тъга.

Виж още