Няколко лесни съвета как да се грижим за очите, ушите и зъбите на котката

Малко коте Снимка: IStock

К огато у дома дойде малко коте има редица грижи, за които трябва да помислим. Социализация, грижи за козината, игри, обучение за ходене до тоалетна и т.н. са важни стъпки, които да предприемете, за да започнете да градите спокойно съжителство и навици в мяукащия приятел.

Има някои части на тялото, които може да останат неглижирани от собствениците на котки, а именно кригажа за очите, ушите и зъбите. Как да проверим дали всичко е наред с тях - ще научим в тази статия!

Грижи за очите на котето

Някои гальовни животни (особено тези с по-светла козина) са склонни да образуват корички всеки ден и може да е небоходимо да ги премахнете с помощта на важна кърпа, напоена с топла вода или тампони за грим. Често това е основна грижа, която трябва да осигурим за котката, но в някои ситуации тя може да се нуждае и от повече.

Очите на здрави котенца са широко отворени, без секрет, с влажна, блестяща повърхност. Зениците изглеждат кръгли при слаба светлина и приличат на вертикални процепи при ярка светлина. Ако вашето коте бърка с лапи в очите си, примижава, държи единия или двата клепача затворени, мига или сълзи прекомерно или има неравни зеници, то трябва да бъде прегледано от своя ветеринарен лекар.

Dogsandcats.bg

Ако трябва да поставите капки за очи, изчакайте, докато котето заспи или изглежда спокойно, след това наклонете главата му назад и поставете капките или мехлема във вътрешния ъгъл на заразеното око или очи.

Котка се чешеСнимка: IStock

Грижа за ушите на котето

Ушните акари са особено чести при котенцата. Те са заразни, така че отделете котка, за която подозирате, че ги има, от други домашни любимци. Признаците могат да включват клатене на глава, драскане и натрупване на тъмен секрет в ушите. Те сърбят доста, така че трябва да се обърнете към ветеринарен лекар незабавно, за да предпише ефективно лекарство.

Освен проблемите с акарите, повечето котенца имат доста здрави уши. Погледнете възможно най-навътре в тях, за да проверите за мръсотия. Определено количество восък е нормално и служи като защитна функция в ухото, но ако видите черни или кафяви топчета, може да се наложи да почистите ушите. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да видите дали вашето коте може да има ушна инфекция и помолете за насоки как безопасно да почиства ушите му.

Грижа за зъбите на котето

Котка и четка за зъбиСнимка: IStock

Грижата за зъбите започва в ранна възраст на котето и добре да го научите колкото се може по-рано, за да улесните процеса в когато порасне.  Започнете, като свикнете котето с това, че пипате устата му. Използвайте четка и разтрийте по венците и зъбите му и го почерпете. Можете да купите четки за пръсти, които се поставят на пръста и с него почиствате зъбите на гальовния приятел. И не на последно място - използвайте специална паста за зъби, която е овкусена и примамлива за гальовния спътник. Това ще направи задачата по-лека за вас и за котката ви. 

Котките не изискват сериозна поддръжка, но това не означава, че не трябва да ги преглеждаме и проверяваме често. Грижата за козината, ноктите, зъбите, ушите и очите е прекрасна възможност да се уверим, че гальовният приятел е в добро здравве и изглежда елегантен и красив.

Виж още