Обичат ли котките тъмнината?

котка на тъмно Снимка: iStock

В сички родители на котки знаят, че тяхната очарователна котка се превръща в страхотен хищник, когато настъпи нощта. Неистовите тичания из цялата къща в 3 сутринта са част от навиците на котките, тъй като те са истински миниатюрни ловци, които се отличават особено при нощен лов.

И така, нормално е да мислим, че котките предпочитат тъмнината и имат невероятно нощно виждане, но дали наистина е така? Отговорът на този въпрос идва от две части: да, котките обичат тъмнината, така че не е нужно да им оставяте светлината включена. Но не, те нямат нощно виждане като на супергерои. Те се нуждаят от малко светлина през нощта, за да се ориентират, но обичат тъмните места, за да дремят и да шпионират потенциалната си плячка, дори това да са само краката ви.

Нека да разгледаме по-отблизо какво знае науката за любовта на котките към тъмнината.

Защо котките харесват тъмнината?

котка на тъмноСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките са активни привечер и призори. Ето защо те предпочитат да ловуват, когато има малко светлина. Това също е една от причините котките да спят толкова много през деня и късно през нощта. А какво по-добро от тъмно място, където котката да се скрие и да се подготви за следващата си засада?

Но най-важното е, че мяукащите животни предпочитат слабо осветени или тъмни места, защото структурата на тяхната ретина се различава от тази на хората.

Как котките виждат в тъмното?

Ако някога сте гледали внимателно очите на котка, сте забелязали, че те изглеждат много по-различно от вашите. От една страна, зениците на котките са само малки цепки. Това е така, защото през деня мъркащите животни трябва да ограничат количеството светлина, което попада в чувствителните им очи. Щом започне да се стъмва, зениците им се разширяват и стават много кръгли, което ги прави още по-сладки.

Интересното е, че това, което прави котките толкова очарователни, е и едно от многото неща, които ги правят отлични нощни ловци. Разширените зеници на котките, съчетани с извити роговици и широко зрително поле, обясняват защо те виждат добре през нощта.

котка на тъмноСнимка: iStock

Всъщност зеницата на котката може да се увеличи до 300 пъти, докато зеницата на човека се увеличава само 15 пъти. Така мъркащите животни виждат по-добре на тъмно от хората. От друга страна, зрителната острота на котките намалява, когато зениците им са разширени: те различават по-малко детайлите на обектите и следователно виждат по-малко ясно.

Могат ли котките да виждат без светлина?

Отговорът на този въпрос е - не. Въпреки мистичната си привлекателност, котките, за съжаление, нямат свръхестествени способности. Очите на мъркащите животни работят по същия начин като тези на другите бозайници и се нуждаят от определено ниво на светлина, за да функционират.

Котките обаче виждат много по-добре при условия на слаба светлина от хората, тъй като се нуждаят само от една шеста от околната светлина, от която се нуждаят човешките очи.

И така, докато котките нямат ефектното нощно виждане на совата, те все още имат очи, предназначени да виждат добре в тъмното. Те също могат да разчитат на другите си развити сетива, когато зрението им не е достатъчно.

Трябва ли да оставяте светлина за котката си през нощта?

Вече знаете, че въпреки че котките харесват тъмнината, те не могат да виждат в пълен мрак. Всъщност те се нуждаят от минимална светлина, за да могат да се движат през нощта. Така че вероятно се чудите дали трябва да оставите светлината на вашето коте през нощта: отговорът е просто не.

Ако е така, защото се страхувате, че вашият космат приятел ще се изгуби в тъмното, не се притеснявайте. Остатъчната светлина от прозорците и други части на къщата обикновено е достатъчна, за да могат котките да виждат на тъмно.

котка на тъмноСнимка: iStock

Освен това мъркащите животни не разчитат само на зрението си, за да се придвижват в тъмното. Наистина, като повечето нощни ловци, котките не винаги могат да се доверят на очите си, за да се ориентират. Следователно те трябва да се обърнат към другите си сетива, които са изключително чувствителни и им позволяват да създадат пълна картина на нощната си среда.

Ето как другите сетива на котките ги насочват в тъмното:

  • Миризма. Котките имат много изострено обоняние, тъй като имат около 14 пъти повече обонятелни рецептори от хората. По този начин миризмата помага на котките да намерят малка плячка и да намерят пътя си през тъмните като катран пространства.
  • Слух. Конусообразните уши на котката улавят широк диапазон от честоти (от 48 Hz до 85 kHz), които убягват на човешките уши. Те също така откриват по-тихи и по-далечни звуци. Тази способност да определят източника на звуци помага на котките да проследят плячката си, но също така им позволява да си представят заобикалящата ги среда, когато не виждат добре.
  • Допир. Мустаците действат като радарна система на котка, за да помогнат на мяукащия приятел да прецени разстоянията. Мустаците на лицето помагат да открива предмети и плячка около тях.

В каква ситуация трябва да оставите лампата включена?

Ако вашата котка е особено активна през нощта (като повечето котенца, които все още не са възприели човешката си рутина), можете да оставите слаба светлина включена от съображения за безопасност. Това ще предотврати всякакви нежелани инциденти, като например случайно спъване или настъпване на котката ви посред нощ!

Освен да поддържате слаба светлина през нощта за допълнителна безопасност, има още какво да се направи:

  • Създайте нощна рутина и се придържайте към нея

Котките са като малки деца: те се адаптират по-добре към фиксираните графици. За да научите вашето коте да спи в точното време, трябва да следвате рутина. Ако е възможно, лягайте си приблизително по едно и също време всяка вечер. Това ще помогне на котката ви да свикне с рутината ви и ще е по-вероятно да става и да си ляга с вас.

  • Променете графика на хранене на вашата котка

котка на тъмноСнимка: iStock

Времето, в което котката яде, оказва голямо влияние върху часовете ѝ за сън. Често, ако една котка е особено неспокойна вечер или рано сутрин, това може да е защото е гладна. Ако можете да промените времето, в което храните котката си, и начина, по който го правите, може да имате по-спокойни нощи.

Котките са същества, добре адаптирани към тъмното, въпреки че нощното им виждане не е толкова впечатляващо, колкото това на Жената котка. Добрата новина е, че нашите котешки приятели могат да използват другите си сетива, за да се ориентират в пълна тъмнина, така че не е нужно да оставяте нощна лампа близо до тяхната тоалетна или където и да е в дома. Всъщност вие сте този, който може да се възползва от слабото осветление през нощта, особено ако ставате до тоалетна или да пиете вода и вашето коте чака идеалния момент да атакува крака ви!

Виж още