Подготовка на котката за кастрация - кога трябва се спре приемът на вода и храна

котка при ветеринар Снимка: iStock

С ъщо както при хората, преди повечето операции обикновено се препоръчва да се спре храната и водата на мъркащия приятел. Когато е под анестезия, винаги има вероятност котката да повърне, докато спи, което е много опасно. Вероятността обаче е по-малка, ако в стомаха на котката няма нищо. Ето защо често се препоръчва стомахът на котката да бъде колкото се може по-празен.

Вашият ветеринарен лекар ще ви даде много конкретни указания въз основа на нуждите на вашата котка, затова се консултирайте с него, за да сте сигурни, че спазвате тези правила, защото в противен случай вашата котка може да не може да бъде оперирана. По-долу ще дадем някои общи насоки, които да ви дадат по-добра представа какво да очаквате.

Не всички котки трябва да чакат еднакво дълго време и това зависи главно от възрастта на гальовния приятел. По-младите котки трябва да се хранят по-често, в противен случай може да са изложени на риск от хипогликемия. Поради това може да се наложи те да бъдат хранени по-близо до времето на операцията. За някои млади котки това може да означава, че времето, когато могат да получат много малко количество храна, е около 4-6 часа преди операцията.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

По-възрастните котки често не трябва да се хранят през нощта в деня преди операцията. Точните указания обаче варират, затова трябва да следвате конкретните инструкции на вашия лекар.

Причини, поради които гладуването на котките е важно

Гладуването се препоръчва по няколко различни причини. Анестезията често предизвиква гадене при котките. Освен това тя временно отнема способността им да преглъщат. Поради това за котките става много лесно да вдишат всичко, което повръщат. Това води до много сериозно състояние, наречено аспирационна пневмония, когато в белите дробове на котката се установява инфекция, която може да бъде много сериозна. За щастие аспирационната пневмония е сравнително рядко срещана.

Кога се променя правилото за гладуване?

Понякога препоръките за гладуване се променят. По-младите котки често по-трудно поддържат нивото на кръвната си захар. Затова при тях може да се наложи гладуване за по-кратък период от време. Стомахът на по-младата котка също така се изпразва по-бързо, така че по-краткото отказване от храна може да създаде по-малко проблеми.

Освен това котките с някои основни заболявания като диабет също може да не са в състояние да издържат дълго време без храна, особено ако през този период ще получават доза инсулин. Трябва да се посъветвате с ветеринарния си лекар относно препоръките за гладуване, особено ако котката ви има основни заболявания или е много млада.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Как да ограничим храната на котката преди операция

„Постенето“ на котките може да изглежда доста просто. В края на краищата, всичко, което трябва да направите, е да премахнете купичката с храна, нали? Въпреки че това е подходящо за повечето котки, има и други съображения. Например, трябва да вземете предвид, че мъркащият приятел може да се опита да намери храна, след като разбере, че храната не се сервира в уреченото време.

Вашата котка може да е по-склонна да влезе в кофата за боклук, да ловува малки животни или да успее да си отвори вратата на някой шкаф, където знае, че има храна. Затова трябва да се уверите, че всички потенциални източници на храна са прибрани и обезопасени. Дори ако котката ви обикновено не влиза във шкафове, тя може да го направи, ако огладнее.

Могат ли котките да пият вода преди операция?

Обикновено домашните любимци могат да пият вода преди операция. Това обаче зависи от ветеринарния лекар, процедурата, която ще се извършва и общото състояние на гальовния приятел. Някои от тях може да имат различни препоръки, в зависимост от вашата котка. Трябва да попитате ветеринарния си лекар за водата и други неща, като например рутинни лекарства, които те обикновено могат да получават по време на гладуването, за да видите дали трябва да им бъдат дадени.

Обикновено се препоръчва на възрастните котки да гладуват, като се започне от нощта преди операцията. Това обаче зависи от възрастта. Някои котки с основни заболявания може да не издържат толкова дълго без храна. На тези гальовни животни трябва да се осигури храна по указание на ветеринарния лекар. Много млади котки също може да не са в състояние да издържат толкова дълго без храна.

При това положение има много различия между котките, така че препоръчваме да се консултирате с ветеринарния си лекар относно това колко дълго може да се наложи вашата котка да гладува. Важно е да следвате всички препоръки на ветеринарния лекар, за да сте сигурни, че котката ви ще премине операцията с възможно най-малко усложнения.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Виж още