Очарователната история зад популярната японска фигурка на котка „Maneki-neko“

Maneki neko Снимка: iStock

С подканваща вдигната лапа и заострени червени уши, тези емблематични талисмани носят късмет от векове.

Maneki-neko, известна още като „привличащата котка“ е котката на късмета, на парите, щастливата котка и датира от 17-ти век. От този момент се превръща в една от най-популярните характеристики в азиатския бизнес.

Макар и да изглежда, че тази японска фигурка на котка маха, всъщност тя привлича, за да дойдете. В Япония, за разлика от западните култури, начинът да поканите някого към вас е дланта напред, пръстите сочат надолу, по подобен начин, по който го прави фигурката.

Maneki nekoСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

С вдигната лапа, заострени червени уши и монети и други аксесоари, Maneki-neko носят късмет и просперитет от векове – и докато емблематичните статути имат различни истории за произход, всички те започват в Япония.

Историята на тези котешки талисмани

Една легенда започва с котка, родена в храма Gōtoku-ji в Setagaya Ward, Токио по около 1603–1868 г. Според храмовите историци, докато ловувал със соколи регионалният владетел бил спасен от мълния, когато домашната котка на абата Тама му помахала в Gōtoku-ji.

Благодарен на котката, че спасява живота му, владетелят я направи патрон на храма, където оттогава тя е почитана в собственото си светилище.

Maneki nekoСнимка: iStock

Днес спокойните земи на Gōtoku-ji са осеяни с хиляди примамливи статуи на котки с различни размери. Посетителите идват, за да видят набор от бели котки - обикновено оформени като Японски бобтейл, порода, която често се появява в местния фолклор - и да се молят за късмет. Статуите могат да бъдат закупени в храма и обикновено се оставят като принос, въпреки че мнозина ги вземат у дома като сувенир.

Близо до Асакуса, Токио, преданията говорят за котка, вариация на привличащата котка, която седи настрани с глава, обърната напред. През 1852 г. възрастна жена, живееща в Имадо, била толкова бедна, че вече не можела да храни домашната си котка и била принудена да я пусне. Тази нощ котката се явила на дамата насън и казала: „Ако направиш кукли по мой образ, ще ти донеса късмет.“

Следвайки инструкциите на котката, старата жена направи фигурки от и отива в светилището, за да ги продаде на портите. Котката спазва обещанието си и керамичните фигурки бързо стават много популярни, спасявайки възрастната жена от бедност.

Каквото и да е точното местоположение на произхода на статуята, едно е сигурно: котките носят късмет. Причината за тяхното разпространение изглежда е свързана с техните аналози в реалния живот. През 1602 г. императорски указ освобождава всички котки в Япония, възнамерявайки да се възползва от естествената способност на котките да контролират вредителите, особено в общността на бубарите. След упадъка на търговията с коприна, котките като цяло остават като талисмани за просперитета на бизнеса.

Японските фигурки днес

Maneki nekoСнимка: iStock

Значението също се променя в зависимост от това коя лапа е вдигната: дясната лапа привлича пари и късмет; лявата кани приятелство и клиенти. Други допълнения включват ryō (японска монета с овална форма) за символ на богатство, както и исторически аксесоари, като нагръдник или звънец, които показват как домашните котки са били гледани и как са се грижили за тях в японското общество.

Остава неясно как тези емблематични статуи са се разпространили извън островите на Япония, за да станат толкова добре известни в Азия и останалия свят.

Предполага се, че бумът на японската поп култура през епохата от 80-те и 90-те години на миналия век – съвпадащ с втората вълна на китайска имиграция в САЩ – допълнително внедрява тези фигурки в културата.

Къде да намерим фигурките

Maneki nekoСнимка: iStock

В магазини и фирми в цяла Япония Maneki-neko в оригиналната им форма все още може да се види да привлича клиенти. От по-историческа гледна точка Музеят на изкуствата Manekineko в Окаяма показва колекция от повече от 700 статуи на щастливи котки от различни епохи. Котките също се празнуват ежегодно през септември, когато фестивалът Manekineko се провежда в различни градове на страната.

Но може би най-доброто място да видите Maneki-neko е в естествената му среда: седнал на каса и ви маха от входа на ресторант.

Виж още