Опасна ли е котешката козина за хората

Почистване на котешка козина Снимка: IStock

К отешката козина по принцип не вреди на хората, но някои стопани могат да бъдат чувствителни към мъркащите животни и да страдат от алергия. Макар че съществува схващането, че хората са алергични към котешката козина, това не съвсем така. 

Източниците на алергени, които карат някои хора да страдат от близостта са котка са по-скоро слюнката и урината, а не козината на котката.

Когато мяукащите животни се мият като ближат козината си могат да разпръскват частици от косми у дома, които се наричат пърхот. Тъй като котешкият пърхот се разпространява абсолютно навсякъде, хората можем да бъдем чувствителни към него, но като цяло той сам по себе си не е причина за алергия. Котката го е свалила от козината си след като се е облизала, за да почисти козината си. Така е разпръснала алергени от слюнката си по него, в резултат на което - много хора могат да започнат да кихат. 

Dogsandcats.bg

За да намалите разпространението на котешки пърхот у дома, трябва да разресвате козината на мяукащия домашен любимец редовно. Това, заедно с редовно почистване на дома, може да ви помогне да намалите чувствителността към вашия гальовен домашен любимец.

Безопасно контролиране на котешка козина и пърхот

Почистване на котешка козинаСнимка: IStock

Може да не ви хареса, когато козината на котката ви линее на дивана или откриете котешки косми по любимия си пуловер, но както казахме - котешките косми сами по себе си не представляват риск за здравето.

Пърхотът представлява люспи на кожата на котката

Независимо дали имате дългокосместа или късокосместа котка, няма начин да спрете линеенето на козината. Можете обаче да намалите значително нейното падане и разпространение навсякъде в дома, като я разресвате. Редовната грижа за козината на котка, в идеалния случай трябва да се случва ежедневно, макар че това зависи от сезона и типа козина, който има гальовния приятел. 

Къпането в определени периоди също може значително да облекчи ситуацията, ако домът ви е покрит с котешка козина. Храненето е от също толкова голямо значение, тъй като качествената храна е важна не само за здравето на мяукащия приятел, но е и фактор за поддържането на неговата козина здрава, лъскава и красива. 

Как да потвърдим алергията си към котки?

Коте у домаСнимка: IStock

Алергиите от които страдат хората имат различни измерения. Някои хора могат да кихат или да почувстват сърбеж по очите в присъствието на котка. По-тежките симптоми могат да включват хрипове. Тези реакции могат да възникнат, ако чувствителен човек влезе в стая, където е била котка, дори ако котката не присъства.

Алергиите и чувствителността могат да бъдат трудни за определяне, тъй като повечето хора са изложени на множество възможни алергени наведнъж. Най-добрият начин да потвърдите съмнение за алергия към котки е да посетите лекар за тест за алергия.

Намаляване на излагането на котешка коса

Има няколко начина да намалите излагането на котешки пърхот и да направите дома си по-удобен за някой, чувствителен към котки. Ако вие сте този, който е алергичен, делегирайте къпането и разресването на котката на някой друг. Хигиената на дома е също много важен фактор. Редовното почистване на повърхностите с цел отстраняване на котешкия пърхот значително ще облекчи симптомите ви. 

Не забравяйте да миете редовно ръцете си, а като допълнителна мярка специалистите препоръчват да не допускате мъркащия домашен любимец в спалнята. 

Въпреки че може да бъде предизвикателство, ограничаването на котката до една част от къщата може да осигури най-голямо облекчение за някой, който е алергичен към котки. Поставянето на котешката тоалетна близо до прозорец, честото проветряване, миене на ръце и почистване на дома могат значително да ви помогнат в съжителството с мъркащия домашен любимец. Въпреки това - ако алергията ви е силна и животът ви видимо става сложен и дори опасен - може би е добре да помислите дали е редно да продължавате да живеете с пухкавия си домашен любимец и дали да не му потърсите друг любящ дом. Колкото и да е трудно това решение - то е важно за вашето здраве.

Виж още