Каква котка да си взема

осиновяване на коте Снимка: iStock

А ко обмисляте да направите тази стъпка и да вземете първото си пухкаво топче вкъщи, сигурно си задавате различни въпроси. Може да искате някоя конкретна порода или пол, но когато отидете в приюта да се влюбите в съвсем различно коте. Друг път самите животни избират стопаните си.

Каквото и да решите, започнете с проучване и преценете кое би било идеалното мъркащо приятелче за вас.

Мъжка или женска котка

От гледна точка на пол, няма голяма разлика в отглеждането, стига да са кастрирани. В случай, че се забавите със стерилизирането или държите първо ги чифтосате, за да се сдобиете с котенца - разликите са от значение.

осиновяване на котеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Когато мъжките представители не са кастрирани, те ще се разгонят и ще започнат да маркират с урина определени места (предимно вертикални повърхности) из жилището ви. Това може да са стени, завеси, гардероби и какво ли още не. Бъдете подготвени за не особено приятен аромат, който ще се носи из апартамента ви. В допълнение - мъркащият ви приятел ще се опита да се измъкне през прозореца или вратата във всеки един удобен момент, за да потърси женска.

Ако пък клоните към женско коте - настройте се за звучно мяукане и търкане когато тя се разгони, и разбира се - бебета. Когато кралиците навлязат в размножителен период могат буквално да станат досадни - ще ви преследват навсякъде, ще търсят вниманието ви, ще се търкат във вас или във всякакви предмети или ще се търкалят по пода. Общо взето, у вас ще стане много шумно. В случай, че се чудите дали настъпва кървене, когато женските котки се разгонят - отговорът е не. Както описахме по-горе - техните симптоми са по-скоро поведенчески, а не физически.

Когато кралицата роди - у вас ще стане пренаселено, тъй като ще се сдобиете с малки. Освен да им се радвате и да ги гушкате пред вас стои една много важна отговорност - да им намерите дом!

Препоръка на ветеринарите е да кастрирате котките си още преди да настъпи първото разгонване.

Родословна или смесена порода

Ако сте се влюбили в определена порода - проучете добре какви са нейните характеристики - черти на характера или болести, които са типични за конкретния вид. Също така - уверете се, че можете да я намерите. Ако например сте твърдо решени да се сдобиете с Манкс, Мейн куун, Норвежка горска котка, или някоя друга интересна порода - проучете дали можете да я откриете в България.

Ако мечтаната от вас порода - задължително се уверете в надежността на източника. Което и да е мястото, би следвало да ви предоставят информация за родословието на бъдещия ви мъркащ спътник. Това е изключително важно, особено, ако търсите конкретна порода, тъй като страдате от алергия. Ако родословието не е „чисто”, вероятността да се разкихате е голяма.

осиновяване на котеСнимка: iStock

В случай че нямате предпочитания относно породата и сте се насочили към приют за осиновяване - тогава ще се сдобиете с пакостник, който в кръвта си има палитра от различни гени. Няма да знаете каква е неговата история, нито неговото здраве, хипотетични заболявания и черти на характера. Би следвало приютът да се е погрижил за неговото първоначално обезпаразитяване, ваксиниране, както и да има някаква информация как животинчето е попаднало там. Тези котета са сирачета, които вече сигурно са преживели много. Бъдете сигурни, че ще са безкрайно щастливи да си намерят прекрасен дом, където да ги засипете с любов, игри и, разбира се- вкусни лакомства!

Възрастна котка или бебе

Повечето хора, нормално, биха искали да осиновят бебе, за да го отгледат от възможно най-малко. Ако мъркащият ви приятел заживее при вас от малък, ще имате възможността да го възпитавате и обучавате на всичко, което искате. Това колкото и плюс, толкова е и минус. Замислете се, че вие трябва да го учите на хигиенни навици и да „потърпите” в началото докато се научи да ползва тоалетната.

От друга страна, ако осиновите по-възрастно коте, всичко гореспоменато отпада. Тези приятели знаят как да ползват тоалетна и най-важното - вече ще са кастрирани. Ако искате по-спокоен другар, със сигурност „възрастна” котка би се вписала чудесно в това изискване. Малките котета ще са много буйни в началото, ще имат нужда от много внимание и игра. Големите от друга страна, ще са по-улегнали. Ако искате не само да се сдобиете с пухкав приятел, но и да направите добро дело - осиновяването на пораснала котка е такова! За съжаление тези приятели са по-малко атрактивни, тъй като повечето хора искат да отгледат мяукащия си приятел от бебе.

Можете дори да отидете по-далеч - да осиновите мяукащ любимец със специални нужди - коте „инвалид”, мъркащ приятел, който е сляп, глух или с някакво заболяване. Освен, че давате подслон и любов на мъркащ приятел с „проблем”, имайте предвид, че тези животни са прекрасни спътници, защото са много мили. Те имат нужда от много обич и със сигурност ще ви се отблагодарят за грижите с лоялност и гушкане.

Една или повече котки

Често се случва някой да отиде в приют, за да си избере коте и да се върне с две. Можете да се влюбите в мъркащ приятел, но да откриете, че той си има спътник и, тъй като не искате да ги разделяте - взимате и двете.

Точно както хората, животните имат нужда от спътник в живота. Две мъркащи приятелчета биха живяли прекрасно, тъй като ще си правят компания както в сладките следобедни дремки, така и в белите. Стига да имате място в дома и сърцето, осиновяването на две мъркащи животни е отличен избор.

Независимо от породата, цвета и външния вид, едно е сигурно - животът с коте е ще бъде много сладък и разнообразен!

Вижте още:

8 съвета за нови собственици на котки

Как да се грижим за котка, която е глуха

9 хипоалергенни котки за хора с алергии

Виж още