10 от най-дребните породи котки

котка върху котешко дърво Снимка: iStock

М алките породи котки са популярни поради компактните си размери и защото са безумно сладки! Съществуват представители, които дори и да пораснат не достигат до особено големи размери, нито килограми. Варират от 2 до 5кг, а на височина рядко достигат повече от 40 см. За справка, Мейн Куунът, който е най-едрия представител на домашните гальовни животинчета достига тегло до 15 кг и дължина дори над 1 метър!

Може би всички сме толкова луди по тези дребосъци, защото поради малките си размери напомнят на бебета. Готови ли сте за порция дребни породи котки? 

1. Сингапурска котка

Както името предполага, произхождат от островния град държава в Азия - Сингапур. Сингапурците се славят с мъничките си размери - високи са от 15-20 см, и тежат между 2-4 кг. Тези екземпляри са симпатични и игриви домашни любимци. Въпреки това не се заблуждавайте по размерите им. Тези приятели са изключително атлетични и мускулести и притежават завидни катерачески умения. В допълнение, обичат да се гушкат в скута на стопаните си, така че не може да искате повече от котка.

2. Манчкин

Това е най-ниската порода в света. Тези гальовни животинчета имат естествена генетична мутация, която се характеризира с доста по-къси крачета от нормалното. Можете да мислите за тях като за дакелите или коргитата сред котешките представители. Тези котки са високи 15-20 см и тежат около 2-4 кг. Поради скъсените си карака те не могат да скачат толкова високо или далеч, но пък са доста бързи и активни.

Dogsandcats.bg

малки коткиСнимка: iStock

3. Корниш Рекс 

Тази порода може да ви заблуди, тъй като се характеризира с малко по-дълги крака. Въпреки това тези представители обикновено са високи 28-40 см и тежат около 3-5 кг.. Интересното при тези мъркащи любимци е, че имат необичайно къдрава козина, големи уши и тънко тяло. В допълнение, те са хипоалергенна порода, която е прекрасна за хора, които страдат от алергия, но въпреки това искат да си имат котешки домашен любимец.

Вижте още:

9 хипоалергенни котки за хора с алергии

3. Девън Рекс 

Това е още една порода, подходяща за вас, ако кихате в присъствието на котка. Освен по малките размери 25-30см, 2-4кг, ще ги познаете по триъгълната глава, големите уши и светлите очи. Представителите на тази порода са чудни за семейства, тъй като обичат да са сред  хора, така че децата биха се разбирали прекрасно с тях. Те са социални, игриви и обичат да се гушкат.

4. Американски Кърл

Няма как да объркате тази порода, поради уникално оформените ѝ уши, които се извиват назад. Любопитен факт е, че се раждат с прави уши, но в рамките на няколко дни започват да се огъват и достигат до формата, с която ги разпознаваме. В допълнение, тези представители са дребни по размер - 22-30 см, а на тегло достигат най-много до 5 кг. Като характер са игриви и определено биха ви правили компания в скута.

5. Японски бобтейл

Тези мъници се разпознават по късата опашка, стройното тяло и фините черти. Растат от 20 до 22 см, а на тегло варират между 2-4 кг. Те произхождат от Азия и в миналото са предпазвали търговците на коприна от гризачи. По характер са интелигентни, така че пригответе се за игри.

6. Сиамска котка

Освен че е една от най-старите породи котки, тя се слави и с малките си размери - 20-25 см на височина и 2-6кг. Въпреки че са малки, те са доста гръмогласни, така че често ще комуникират с вас мяукайки. В същото време са елегантни, атлетични и голяма част от тях притежават изумителни сини очи. Имат лъскава козина с интересни окраски - бяло, сиво и черно.

7. Бурманска котка

Бурманските котки са друг представител на дребните породи. Имат мъничко, набито тяло и голяма глава. Високи са между 25 и 30см, а на килограми тежат между 2 и 6кг. Тъй като са интелигентни животни, е добре да се погрижите да не им е скучно. Могат да решават пъзели и да изпълняват трикове.

малки коткиСнимка: iStock

8. Ла Перм

Тази порода има необичайна, къдрава козина. Те са много пухкави и изглеждат все едно току що излизат от фризьорския салон. Удивителното е, че козината им се поддържа много лесно и почти не пада по мебелите. Ла Перм е много мъничка на височина - от 15 до 25 см, и тежи до 4 кг. По характер са любящи към стопаните си, обичат да мъркат.

9. Абисинска котка

Освен, че е сред най-дребните представители, Абисинската котка е и една от най-старите в света. Те са много красиви, с екзотичен вид и много енергични. Толкова много обичат да са сред стопаните си, че ако останат дълго време сами, могат да се стресират. Високи са между 20-25 см, а теглото им е между 2-5 кг.

Това е нашата селекция от дребни породи котки. Ако предпочитате да си имате миниатюрен домашен любимец, който да се промушва през най-малките места на жилището ви - няма да сбъркате с нито една от тези породи.

Вижте още:

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

Виж още