9 екзотични породи котки, които можем да гледаме у дома

Оцикет Снимка: iStock

А ко искате котка, подобна на дива, но не сте развълнувани от идеята тигър да живее в къщата ви, може да потърсите екзотични породи котки, които официално са домашни, така че няма да се притеснявате дали къщата ви ще заприлича на джунгла след съжителството с такова животинче.

Тези котки са много красиви, но трябва да отбележим, че са подходящи за по-опитни стопани. Причината е, че повечето са много диви и активни, характерът им може да е доста буен, което може да създаде много мъки за нови котешки стопани.

1. Чаузи

ЧаузиСнимка: iStock

Впечатляващото Чаузи се появява след кръстосване на Абисински и диви котки. Неговата впечатляваща мускулна структура и интензивни очи предлагат много екзотичен вид, благодарение на помощта на неговите братовчеди, диви котки.

Dogsandcats.bg

Макар че във вените им тече дива кръв, тези приятели са склонни да обожават своите хора и не обичат да прекарват време сами. Освен че се нуждаят от постоянна компания, тези котки могат да бъдат много приключенски и игриви.

2. Бенгалска котка

Тези малки леопарди приличат досущ на по-големите си братовчеди, но хубавото е, че можете да си съжителствате с тях без много проблеми. Трябва да знаете, че те са изключително харизматични, но и много активни. Имат нужда да изразходват енергия, а тъй като са много умни - ще трябва да им измисляте забавления. Те са чудесни за разходки навън, където могат да се позабавляват хубаво.

3. Савана

СаванаСнимка: iStock

Котките Савана са големи домашни котки, които непрекъснато набират популярност. Има различни линии от тази порода, всички от които се различават леко по външен вид и характер. Тези котки са разработени чрез кръстосване на дивия Сервал с домашни котки.

Тези приятели обичат приключенията, но в същото време са внимателни и лоялни. Биха се радвали да бъдат обучени на разходка на каишка.

4. Оцикет

Тези приятели са невероятно социални и обичат да играят с непознати. Тъй като са интелигентни, могат да учат трикове, така че се възползвайте да ги обучите. Поради своята интелигентност и желание да се учат, те проявяват кучешко поведение - идеално за хора, които не са толкова запалени по котките и техните независими нагласи.

5. Тойгър

Новоразработеният Тойгър е специална порода, създадена да изглежда точно като тигър – само че с по-малък размер. Въпреки това - тези мъркащи приятели нямат истински диви корени в кръвта си и произхождат чрез смесване на Бенгарски котки и домашни.
Тези котки са социални и могат да се разбират добре с други домашни любимци, а в допълнение - можете да ги обучите да ходят на каишка.

6. Пикси боб

Пикси боб силно напомня на Рис. По характер обаче, няма нищо общо с дивия му братовчед. Тези котки обикновено са симпатични и мили и не са агресивни. Те обичат да се излежават из къщата на любимите си места за дрямка, но няма да откажат времето за игра, ако са в настроение за лудуване.

7. Абисинска котка

Предполага се, че тази порода е се появява в Етиопия и е една от най-старите породи котки, а днес е доста популярна в някои части на света.

Абисинците са  много енергични, но могат да бъдат послушни. Тези котки обожават катеренето, така че ако имате такава в домашното си пространство, уверете се, че имате много места, за да може мяукащият приятел да се забавлява. 

8. Сомали

Сомали е дългокосмест вариант на Абисинската котка. Също както късокосместите си братя, тези котки са много впечатляващи и красиви. Те са пъргави и винаги готови за игра. Силно привързани са към хората си, така че можете да си прекарате прекрасно с такъв мяукащ спътник.

9. Египетска мау

египетска мауСнимка: iStock

Египетският мау е силно енергична, дива котка с впечатляващи черти и много красива окраска на козината. Ранната социализация е от решаващо значение за тези котки. Те са склонни да бъдат много нежни и меки - дори нетърпеливи към новодошлите. Въпреки че може да не се отнасят толкова любезно към непознати лица, те създават солидни връзки със собствениците.

Всички тези специални, екзотични котки имат свой собствен стил и индивидуалност. Всеки от тях е красив сам по себе си. Със сигурност съжителството ви с такава котка ще е изпълнено с приключения, но напомняме, че грижите и осигуряването на достатъчно пространство за игра или изразходване на енергия могат да са предизвикателство.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

4 начина да се справим с много активна котка

10 големи породи котки, които можете да отглеждате вкъщи

Виж още