Отегчават ли се котките от една и съща храна?

котка и котешка храна Снимка: iStock

К ато собственик на котка може би знаете, че котките могат да бъдат придирчиви към яденето. Дали обаче се отегчават от една и съща храна? Ако вашият котешки приятел внезапно „вдигне мустаци“ пред котешката си храна, той може да е готов за промяна.

Все пак, това не означава задължително, че трябва веднага да смените храната на котката си. В края на краищата, внезапни промени може да оставят вас и котката ви неприятно изненадани, така че, ако правите промяна в диетата на мяукащия приятел - правете я постепенно и най-добре след консултация с ветеринар.

 Защо котките се отегчават от една и съща храна?

котка и котешка хранаСнимка: iStock

Докато някои котки са доволни да се хранят с една и съща храна ден след ден, много други не са на това мнение. Когато на котката ѝ омръзне да се храни с все същото, може да забележите, че ви хвърля поглед, който казва: „Пак ли гранули? Наистина ли?" Дори котката ви в крайна сметка откаже да се храни.

Dogsandcats.bg

Защо котките изглежда се отегчават от обичайната си храна вероятно има нещо общо с тяхната еволюция. Проучване на австралийски диви котки, например, установява, че диетата на дивите котки е изненадващо разнообразна! Тези котки могат да се хранят с птици, мишки, гущери, жаби, насекоми и др.

В този смисъл може би не е изненадващо, ако на мъркащият приятел наистина му дотегне от храната, която получава години и иска нещо разнообразно! А хубавото е, че има различни начини, по които да направите Ако менюто на мъркащия приятел по-интересно.

 Как може да сменим храната на котката без да я стресираме?

котка и котешка хранаСнимка: iStock

Преди да изхвърлите завинаги гранулите на вашата котка, важно е да действате предпазливо. Ще трябва да сте сигурни, че новата храна на вашата котка е толкова вкусна, колкото и питателна. Освен това има реалност, че нашите домашни котки вероятно не са в състояние да усвоят голямото разнообразие от храни, както техните диви братовчеди със силен стомах. Така че намирането на диета, която е лесна за храносмилателната система на вашата котка, също е важно.

И така, ето няколко съвета, които да ви помогнат да смените храната на мъркащия спътник по правилния начин:

котка и котешка хранаСнимка: iStock

  • Придържайте се към бавните преходи. За да избегнете котка със стомашно разстройство, уверете се, че всички промени в храната се извършват в продължение на около седмица.
  • Помислете за комбинация от мокра и суха храна. Понякога разнообразието във вида храна е точно това, от което вашата котка се нуждае, за да се чувства по-психически стимулирана. Може да храните котката си с мокра и суха храна на равни части или да допълвате редовната ѝ диета с с пастет или супа от време на време.
  • Винаги избирайте най-качествената налична храна. Намирането на „най-добрата“ котешка храна е по-лесно да се каже, отколкото да се направи с толкова много марки, които се борят за първото място. Това, което трябва да търсите на етикетите е срокът на годност, здравословен баланс на протеини и зеленчуци (да, котките също се нуждаят от малко фибри!), малко количество мазнини и по-малко консерванти.
  • Направете времето за хранене по-забавно. Домашните котки са загубили въодушевлението на лова! Като им дадете малко време за игра преди хранене, може да забележите, че те са доста по-ентусиазирани от хранене по-късно. А и това създава усещането за „успешен лов“.
  • Почерпете котката си няколко лакомства. Разбира се, не искате котката ви да придобие навика да моли за тях, но няма нищо лошо да ѝ подхвърляте от време на време лакомство или безопасни зеленчуци, които тя харесва.
  • Котките живеят за преследването! Но някои гальовни приятели нямат нищо против играчка или растение, което могат да дъвчат между игралните сесии. Ако любимото занимание на вашата котка за премахване на скуката е да съсипва растенията ви, осигурете ѝ достатъчно стимулиращи играчки.

И не на последно място - не пропускайте да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Като цяло храненето на котките е сериозна работа. Всеки път, когато промените храната на котката си или добавите нещо ново към диетата им, трябва да го правите плавно. Разбира се, някои котки не изпитват никакви проблеми с разнообразното хранене, но за други е по-различно. Затова внимавайте с придирчивите котки и тези със чувствителен стопах.

котка и котешка хранаСнимка: iStock

Виж още