Отровни ли са миризливките за котките?

котка навън Снимка: iStock

М иризливките се отличават със своята зловонна миризма, която е тяхната уникална защита срещу хищници. Тъй като през последните години в България има нашествие, все по-често ни се налага да се справяме с тях, а котките ни не пропускат да ги гонят, като всяко насекомо, което чуят да кръжи.

Миризливките не са отровни за котките, но техните секрети могат да причинят повръщане и лигавене. Техният твърд екзоскелет и неприятно миришещи течности могат да причинят дразнене на стомашно-чревния тракт. Това не е опасно, така че всеки дискомфорт ще изчезне от само себе си. Миризливките не хапят домашни любимци и не разпространяват болести.

Насекомите са част от диетата на котките, особено на дивите котки. Така че котките със силни ловни инстинкти могат да бъдат привлечени да си хапнат някоя и друга миризливка.

Котките ядат ли миризливки?

котка навънСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Миризливите са домашни нашественици. Когато влязат в дома, котките не обичат нищо повече от това да ги дебнат и преследват. Въпреки това миризливките имат иновативна защитна система, предназначена да възпира котки и други хищници.

Те отделят летливо вещество през дупките в корема си, когато са обезпокоени. В резултат усещаме неприятната миризма на това насекомо да се носи наоколо, а котката може да бъде възпряна, ако и тя не хареса миризмата.

Някои хора оприличават миризмата на скункс, докато други я описват като миризма на кориандър. Всяка миризливка може да има малко по-различна миризма, но миризмата има за цел да държи неприятелите далеч. Вкусът също е неприятен, така че е малко вероятно котката да иска да изяде втора миризливка.

Опасни ли са миризливките за котките?

котка навънСнимка: iStock

Миризливките не са токсични или опасни, така че няма да отровят котката ви, ако изяде такава.

Въпреки това миризливките могат да причинят стомашно-чревен дискомфорт, особено ако се консумират в големи количества. Ако вашата котка е склонна да хваща миризливки и да ги хапва след това, може да забележите следните симптоми:

  • Стомашно-чревно дразнене
  • Образуване на твърдо тяло в стомаха на котката, тъй като нейната структура и външна обвивка са твърди и трудно смилаеми
  • „Ужилваване“ на очите, тъй като миризливките могат да пръскат химикалите си директно в лицето на котката
  • Пестициди, миризливките са погълнали

Възможно ли е миризливка да ухапе котка?

котка навънСнимка: iStock

Миризливките не хапят, което означава, че не могат да предадат болести или паразити на котките. Липсата на захапка също елиминира риска от абсцеси и бактериални инфекции.

Как да попречите на котката си да яде миризливки

Трудно е да попречите на котката си да яде каквото и да е, ако тя ловува или се разхожда далеч от дома.

Въпреки това може да предотвратите навлизането на насекоми в къщата. Поставянето на мрежи на прозорците е един от най-ефективните методи да се отървете от каквито и да е натрапници, но и също и да предпазите котката да скочи навън. Не забравяйте и редовното обезпаразитяване, тъй като тези препарати ще предпазят котката ви от различни паразити, глисти и бактерии, които те могат да погълнат докато гонят и играят с буболечки.

Виж още