Подходящи ли са котките без козина за хора с алергии

Сфинкс момиче Снимка: IStock

Г олям брой хора по света са алергични към котки и кучета. Ако и вие страдате от същия проблем, но въпреки това искате котка, може би се чудите дали котките без косми са хипоалергенни.

Макар че на пръв поглед изглеждат като добър избор за хора с алергии, всъщност тези мъркащи приятели не са напълно хипоалергенни. 

Въпреки това, тези котки причиняват по-малко алергични реакции от повечето космати събратя.

Dogsandcats.bg

Ако имате лека алергия към котки, котка без коса е по-хипоалергенна от космата котка (освен някои породи като Сибирската например, които са много пухкави, но чудесен вариант да собственици с алергии), което може да е достатъчно добро за вас. Само имайте предвид, че котка без коса не е 100% хипоалергенна и сега ще разберем защо. 

Защо голите котки могат да предизвикат алергии

Може да се изненадате да научите, че не котешката коса е причината за алергични реакции у хората. Основният алерген при котките е специфичен вид протеин, наречен Fel d 1. Този протеин присъства в мастните жлези на кожата и в слюнката.

Когато котка с коса се мие, тя успява да разнесе слюнката и кожните си масла по цялата козина, покривайки я с този алерген. След това отделните кичури коса падат от гальовния домашен любимец и се озовават върху вашите дрехи, мебели, килими и др. Когато вие или някой, който е алергичен към котки, вдишвате въздуха, алергенът Fel d 1 причинява алергична реакция.

Няма котка, която да е на 100% хипоалергенна

Дори и без козина, тези мъркащи приятели не са напълно хипоалергенни, както никоя порода котка не е. Алергенът Fel d 1 винаги присъства в слюнката, кожните мазнини и пърхота на котки, включително и тези представители, които нямат козина.

Тъй като котката без козина все още се мие, въпреки че е без коса, протеинът, предизвикващ алергия, се натрупва върху животното, за да предизвика леки алергични реакции при хора с котешки алергии.

Популярни видове голи котки

Сфинкс у домаСнимка: IStock

Ако сте алергични към котки, но все пак искате една, трябва да знаете, че много хора с котешки алергии живеят щастливо с котки. Тъй като котешкият косъм се свързва с производството на повече Fel d 1, съвсем логично е да вземете котка без косми. Има породи котки без косми, от които можете да избирате, включително:

  • Сфинкс
  • Петерболд
  • Донски Сфинкс 
  • Бамбино

Докато тези породи се наричат ​​котки без косми, нито една от тях не е напълно без косми. Всички тези гальовни приятели имат фин пух, който им придава копринено гладко, кадифено усещане. Някои от тези котки имат кичури косми по опашките или косми между пръстите на краката.

Предимството да имате котка без косми е, че козината на тези животни не линее като котки с косми. Това означава, че няма да ви се налага да премахвате котешки косми от вашите дрехи, килими или мебели.

Котката Сфинкс е най-добрият избор

От всички хипоалергенни котки без козина, Сфинксът е може би най-популярният. Тази котка без косми е много дружелюбна към хората и е много интелигентна. Това е котка, която обича да се гушка с любимия си човек и която ще ви следва из къщата, само за да бъде близо до вас.

Ако имате деца, можете да сте сигурни, че Сфинксът ще се разбира чудесно с най-малките членове на вашето семейство, тъй като тези приятели обичат децата. Освен това е котка, която ще бъде приятелски настроена към хората, които посещават дома ви. 

Като цяло, Сфинксът е симпатичен домашен любимец, който ще се впише в повечето домакинства и начин на живот. Въпреки че може да ви отнеме известно време, за да свикнете с екзотичния гол вид на Сфинкса, преди да се усетите, вашият домашен любимец ще заеме специално място в сърцето ви, тъй като това е любяща и дружелюбна порода. 

Как да живеете с котка, ако сте алергични

Някои хора избират да приемат лекарства за алергия с рецепта, за да се справят с алергиите към котки. Ако обаче не искате да приемате лекарства, можете ефективно да намалите алергичната си реакция, като следвате няколко правила: 

  • Използвайте пречиствател на въздуха
  • Давайте на котката си чести бани, за да намалите алергените върху кожата (като преди това се конкултирате с ветеринар колко често можете да къпете котката си)
  • Дръжте котката си далеч от спалнята
  • Почиствайте дома си редовно, като бършете прах
  • Почиствайте често местата, на които обича да прекарва време мъркащият приятел

Както можете да видите, ще имате много работа, ако искате да живеете в хармония с котка. Цялата работа обаче ще си струва, тъй като мъркащите животни носят много радост в нашия живот! 

Въпреки че никоя котка не е 100% хипоалергенна, котките без козина могат да бъдат добра възможност за хора с алергии. Въпреки това, не забравяйте да се консултирате с лекар преди да се впуснете в котешко приключение, тъй като не трябва да жертвате здравето си, ако алергията ви е твърде силна и се проявява дори и при породи гальовни животни, които са хипоалергенни. 

Виж още