Подут корем при котките: причини, диагноза и лечение

котка лежи Снимка: iStock

К отките могат да имат подути кореми по най-различни причини. Потенциалните такива включват уголемяване на органи, течност или маса в корема, чревни паразити и наддаване на тегло. В някои случаи вашият ветеринарен лекар може да успее да установи причината за подутия корем на вашия домашен любимец само чрез физически преглед. В повечето случаи обаче вашата котка ще трябва да се подложи на допълнителни изследвания.

Уголемяване на органи при котките

Множество органи в корема могат да се увеличат и да доведат до подут корем.

 • Черен дроб, далак или бъбреци

котка лежиСнимка: iStock

Увеличаването на черния дроб, далака или бъбреците може да бъде резултат както от доброкачествени, така и от злокачествени видове рак (чрез инвазия или развитие на единични маси), някои видове инфекции (особено гъбични заболявания), натрупване на възпалителни клетки или отговор на заболяване другаде в тялото.

Dogsandcats.bg
 • Пикочен мехур

Увеличеният пикочен мехур и невъзможността за уриниране могат да бъдат признаци на запушване на урината, което е потенциално животозастрашаващо състояние. Това състояние е по-често при мъжки котки, но може да се появи и при женски.

 • Стомашно-чревния тракт

Стомашно-чревният тракт може да се напълни с газове, течност, чужд материал и дори храна, което води до появата на подут корем. Най-тревожното от тях е, ако има нещо в стомашно-чревния тракт, което води до запушване.

 • Матка

Ако женската котка не е стерилизирана, матката може да се увеличи по време на бременност или да се увеличи с течност или гной. Последното може да бъде животозастрашаващо. Имайте предвид, че след операция за стерилизация котките може да имат временно подуване на корема си, ако са твърде активни след операцията или ако имат реакция към шевовете. Ето защо е важно да осигурите почивка на вашия домашен любимец по време на възстановяване от операция и ако забележите, че започва да се развива подуване, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

котка лежиСнимка: iStock

Течност в корема при котките

Умерени до големи количества течност в корема може да доведе до подуване на корема на котка. Течността в корема може да бъде резултат от редица заболявания:

 • Кръвоизлив: Кървенето в корема може да бъде причинено от кървящи тумори, травма на вътрешни органи, намален брой тромбоцити или дисфункция на тромбоцитите и поглъщане на специфична отрова.
 • Рак: Ракът може да причини натрупване на течност и потенциално кръв в корема.
 • Сърдечна недостатъчност: Всяко безпокойство за сърдечна недостатъчност трябва да се счита за спешен случай и изисква бърза оценка.
 • Ниско ниво на протеини: Намаленото производство на протеини обикновено възниква вследствие на чернодробна недостатъчност или заболяване на бъбреците или чревния тракт. Когато нивата на протеин са твърде ниски, кръвоносните съдове в тялото могат да се спукат и да причинят натрупване на течност в корема и други части на тялото.
 • Възпаление: Панкреатитът, наред с други заболявания, може да причини натрупване на течност и възпаление в корема.
 • Вирусно заболяване: Котешки инфекциозен перитонит, вирусно заболяване при котки, обикновено води до течност в корема и поява на подут корем.
 • Разкъсване на кух орган: Считано за спешен случай, разкъсване на пикочния мехур, жлъчния мехур или стомашно-чревния тракт може да доведе до изтичане на течно съдържание на съответния орган в корема. Това може да възникне вследствие на състояния, включително камъни в пикочния мехур и запушвания на жлъчния мехур или чревния тракт.

Чревни паразити

котка лежиСнимка: iStock

Наличието на стомашно-чревни паразити може да накара котката да изглежда с подут корем. Макар че започнахме с по-тежките причини за подут корем, всъщност най-честата причина за това положение при мъркащия ви приятел е наличието на паразити. Ако скоро не сте обезпаразитявали котката си, не е изключено тя да се е заразила с тези гадини. Вашият ветеринарен лекар може да определи наличието на чревни паразити чрез изследване на изпражненията на вашата котка. Лечението обикновено се състои от перорално лекарство.

Виж още