Помагат ли пречиствателите на въздуха при алергии към котки?

котка и почистване на дома Снимка: iStock

З а съжаление алергиите към котки са силно разпространени сред хората и са по-често срещани от тези към кучетата. Ако сте част от тази статистика, но въпреки това искате да живеете с вашия гальовен приятел и нямате намерение да се откажете от него, пречиствателите за въздух могат значително да облекчат ситуацията. В тази статия ще обсъдим малко по-подробно как действат пречиствателите и доколко биха били от полза в борбата с алергиите.

Какво причинява алергии към домашни любимци?

Много хора вярват, че са алергични към козината на техния космат приятел, но това не е така. Алергичните реакции към котки възникват, когато хората са изложени на специфични протеини в кожните клетки, урината и слюнката на животните.

Повечето симптоми се задействат, когато страдащият от алергия се сблъска с пърхот – люспите кожа, които животните отделят.

котка и почистване на домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Може ли пречиствател на въздуха да помогне при алергии към домашни любимци?

Повечето пречистватели на въздух с филтър ще намалят броя на алергените, свързани с домашни любимци, около дома ви, които могат да предизвикат алергична реакция. Пърхотът на вашия домашен любимец често се носи във въздуха ви, чакайки да се прикрепи към нещо. Обикновено се препоръчва на страдащите от алергия, които притежават домашни любимци, да избягват хващащи пърхот мебели като платнени завеси и килими.

Филтърният пречиствател на въздух ще изтегли въздуха от стаята, в която се намира, като филтрира, улавя и унищожава този пърхот, така че да можете да живеете много по-комфортно с косматия си приятел. След като въздухът бъде филтриран и почистен от потенциално вредни частици, той се преразпределя обратно в стаята.

В допълнение, проучванията показват, че пречиствателите на въздух HEPA могат също да намалят алергените от прахови акари и да намалят концентрациите на прахови частици.

Какъв тип пречиствател на въздух е най-добрият?

На пазара има безброй видове и модели пречистватели на въздух, така че как страдащите от алергия могат да разберат кой ще работи най-добре за техните нужди?

Въпреки че всички филтриращи въздухопречистватели ще се справят с пърхота на домашни любимци до известна степен, най-добрите варианти за хора с алергии към животни са тези с истински HEPA филтри, които са много по-ефективни при премахване на пърхот от въздуха.

Важно е да се отбележи, че пречиствателят на въздуха не е лекарство за всичко. Вероятно няма да изкорени напълно вашите алергии, но ще намали концентрацията на алерген в дома ви, надявайки се да облекчи някои от вашите симптоми.

Какво друго може да помогне при алергии към домашни любимци?

котка и почистване на домаСнимка: iStock

Пречиствателят на въздуха не трябва да бъде единствената ви линия на защита при справяне с алергии. Можете да направите няколко други неща във връзка с инвестирането в пречиствател на въздуха, за да намалите до минимум алергените във вашия дом.

  • Обособете една стая без домашни любимци, като това е най-добре да бъде спалнята. Прекарвате голяма част от деня си в леглото си, така че колкото по-малко пърхот и алергени витаят там, толкова по-добре.
  • Почиствайте с прахосмукачка често. Пърхотът ще полепне по цялото обзавеждане от плат във вашия дом, така че редовното, детайлно почистване ще помогне много за справяне със симптомите на алергия.
  • Изкъпете котката си. Редовните бани могат да намалят количеството пърхот, което котката ви отделя. Използвайте само продукти, обозначени специално за котки. Не всички котки ще бъдат отворени към тази идея, така че използвайте най-добрата си преценка, за да решите дали къпането на вашата котка си струва труда.
  • Помислете за имунотерапия. Може да успеете да „обучите“ имунната си система да бъде по-малко чувствителна към алергените, които предизвикват вашите симптоми. Имунотерапията се прилага чрез серия от алергични инжекции веднъж или два пъти седмично.

Въпреки че не трябва да очаквате пречиствател на въздуха да излекува по чудо алергиите ви към котки, може да си струва да инвестирате в такъв, за да облекчите някои от концентрациите на алергени във вашия дом. Пречиствателят заедно с почистването на дома и обособяване на зона без домашни любимци могат значително да ви помогнат.

Виж още