Курилски бобтейл

Курилски бобтейл Снимка: Istock

Други имена

Kurilian Bobtail, Kuril Islands Bobtail, Kuril Bobtail, Kurilean Bobtail, Curilsk Bobtail

Научно име

Felis catus

Размери

25-36 см. 35-45 см.

Тегло

3 - 7 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

Русия

История

Курилският бобтейл произхожда от руския полуостров Камчатка и руските острови Сахалин и Курил. Въпреки че никой не знае със сигурност на колко години е породата, Курилският бобтейл се е развил естествено на островите преди най-малко 200 години. Котката е отличителна заради опашката – тя е много къса или почти липсваща. Най-вероятно това е приклякло вниманието към породата и гостуващи на острова изследователи или военни я взимат със себе си към централна Русия. Там тя служи на местните като гони гризачите, с което спасява зърнените култури. Породата постепенно се разпространява в Европа, но не е много популярна в Америка.

Курилският бобтейл е признат от международната асоциация на котките съвсем скоро – през 2012г и има право да се състезава в изложби.

Външен вид

Тези котки са силни, с див вид, средни до големи по размер, мускулести, с гъста козина и най-отличителната им черта е, че са с много къси опашки. При всяко коте опашката е уникална и неповторима. Окосмяването и формата ѝ може да бъдат различни, като се състоят от два до десет прешлена. Опашката може да е дълга между 1.30-13см. Очите са средни по размер и с формата на орех. Козината е дълга или малко по-къса и се среща в различни цветове.

Характер

Курилският бобтейл е независим, общителен и спокоен. Той е любознателен и обича да играе, така че бъдете сигурни, че сте се снабдили с достатъчно играчки. Тези приятели са приятелски настроени към хората или други животни. Породата е умна и любопитна, така че колкото повече играчки за стимулиране на ума имате – толкова по-добре. Те обичат да учат нови неща и биха могли да се обучават на трикове. Също така е лесно да ги научите на правилата у дома, въпреки че котките не винаги предпочитат да се съобразяват с тях. В края на деня, Курилският бобтейл е много любящо коте, което определено ще иска да се сгуши до вас, когато е време за лягане.

Dogsandcats.bg

Здраве

Курилският бобтейл е естествена порода и като цяло няма генетични заболявания или здравословни проблеми. Както при всички котки, се препоръчват ежегодни посещения при ветеринарния лекар за контролни прегледи, ваксинации и обезпаразитяване.

Грижа

Курилският бобтейл може да бъде както с по-дълга козина, така и с по-къса. Все пак, котката е полудългокосместа по стандарт. Тя е копринена на допир и е устойчива на сплъстяване, което я прави лесна за поддържане. Четкането един или два пъти седмично е достатъчно, а за да предотвратите космените топки бихте могли да го къпете в определени периоди.

Хранене

Както при почти всички котки, има известна опасност от затлъстяване при Курилския бобтейл. Следете порциите му от висококачествена котешка храна и го стимулирайте да играе и да се движи.

Деца и домашни любимци

Благодарение на непринудения и спокоен характер, Курилският бобтейл се разбира добре с всички в семейството. Адаптира се лесно към други котки, кучета, домашни любимци и деца. Все пак, имайте едно на ум, тъй като тези котки имат за наследство отлични ловни инстинкти, така че трябва да внимавате при социализирането им с животинчета, които още са бебета или мънички домашни животни.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още