11 породи котки, които живеят дълго - част 2

коте и собственик Снимка: Pixabay

К огато сме се решили на стъпката да осиновим котешки домашен любимец, със сигурност на ум ни идват няколко неща. Всички искаме тези спътници да прекарат колкото се може повече време с нас, тъй като с идването си в дома ни, те стават част от нашето семейство.

Макар и да не можем да вървим срещу природата, винаги можем да направим всичко възможно, за да се грижим за гальовните ни приятели, което със сигурност ще ги предпази от болести и би могло да удължи живота им. В основата на грижите стоят правилната диета от високопротеинова котешка храна, необходимите витамини и минерали и грижа за козината, ноктите или външния вид на нашето коте.

В първата част на тази тема, разгледахме породи мяукащи приятели, които се характеризират с дълголетие. В тази втора част продължаваме с още 13 породи, които могат да достигнат до 15-20 години.

1. Японски бобтейл

Както името му предполага от английски език (bobtail), тези представители се отличават по късата опашка. Те са много добри съквартиранти, обичат стопаните си и са много игриви. В допълнение, са здрави и не са предразположени към заболявания, въпреки това не бива в никакъв случай да се пропускат профилактичните прегледи при ветеринар. Средната продължителност на живота им е около 15-18 години.

Dogsandcats.bg

2. Курилски бобтейл

Това е друг котешки приятел, който се разпознава по късата като на зайче опашка. Тези приятели са средни по размер, силни, мускулести и с гъста козина. Те са много интелигентни, така че можете да ги възпитавате. Появяват се като естествена порода на Курилските острови в Тихия океан. Не са предразположени към здравословни проблеми и могат да живеят между 15-20 години.

3. Британска късокосместа

Британска късокосместаСнимка: Pixabay

Една от най-популярните породи по света и много обичана в България. Тези сини красавци са с гладка козина, сладко изражение и са известни с това, че са толкова мързеливи, че могат преспокойно да се считат като част от интериора или допълнителна възглавница. Те много обичат стопаните си и със сигурност нямат търпение да ви правят компания. В същото време не изискват твърде много грижи, тъй като предимно спят, така че са идеални за заети хора. Имат някои здравословни проблеми, но честите прегледи при ветеринар ще помогнат за откриването им рано. Живеят между 15-20 години.

4. Хайлендър

Това е една от най-новите породи котки, която произлиза в Северна Америка. Ако искате такова коте със сигурност ще трябва да пристигне от чужбина, тъй като в България не се среща. Тези приятели се разпознават по извитите уши, голямото мускулесто тяло и късата опашка. Те са доста игриви, така че изискват повече пространство и внимание, тъй като могат да счупят нещо. Считат се за здрави и живеят около 10-15 години.

5. Турска ангорска котка

Когато чуем за тези представители веднага си представяме красиво бяло коте с мека козина и светли очи. Освен с красотата си, се славят и с това, че са много пъргави, игриви и умни. Могат да се обучават да изпълняват команди, стига характерът им да се съгласи с това. Като цяло са здрава порода, но поради белия си цвят , някои представители могат да бъдат предразположени към глухота. Живеят до 14 години.

6. Турски ван

Подобно на братовчедите си Ангорци, представителите на Турски ван също се отличават с бялата си като сняг козина и светли, много красиви очи. Все пак, много от тези представители имат петна във всякакви цветове. Те са активни и здрави и могат да ви правят чудна компания в дома ви между 12-18 години.

7. Сноушу

Това е друг представител, който не е типичен за България, но това не значи, че не заслужава да го споменем. Породата произхожда от САЩ и се появява след кръстоска между Сиамска котка и двуцветна късокосместа. Резултатът е сладки сиамки котета с бели лапички, от където идва името на този приятел (от английски език snowshoe се превежда буквално „снегоходка“). Породата е здрава, а средната продължителност на живота на тези прекрасни приятели е от 15 до 20 години.

8. Сибирска котка

Сибирска коткаСнимка: Pixabay

Тези прекрасни пухкави представители са много добри съквартиранти и стопаните им ги обожават. Те са от по-едрите породи, които могат да достигнат до 10 килограма. Тези приятели са много интелигентни, адаптивни и атлетични. Като цяло могат да се покатерят навсякъде. Имат трислойна много пухкава козина, която ги пази от студовете в Сибир, така че с такъв представител ще е грехота да не го изкарате на разходка, когато завали сняг, стига да му харесва. Не са предразположени към здравословни проблеми, но все пак редовните прегледи при ветеринар са задължителни. Могат да ви правят компания между 8 и 18 години.

9. Селкърк рекс

Тези чаровни представители са мекички като плюшено мече, тъй като се радват на много рошава, къдрава козина. Със сигурност можете да се досетите, че изискват доста грижи за козината си. Като цяло са спокойни, въпреки че биха се наслаждавали на игри и преследване на въдица. Радват се на добро здраве и живеят между 10-20 години.

10. Рагамъфин

Тези приятели произлизат от Рагдол и съответно имат също толкова сладко и мило изражение. Те са спокойни, нежни и обичат да мързелуват. Няма да ги видите да лудуват твърде дълго време, по-скоро биха се отпуснали в скута на стопаните си. Те са здрави и живеят между 12-16 години.

11. Американски кърл

Няма как да ги сбъркате, тъй като имат извити уши назад, които ги правят много сладки котешки представители. Любопитно е, че когато се раждат ушите им са „нормални“ и не се различават по никакъв начин от останалите, но в някакъв момент докато още са бебета, започват да се извиват. Те се появяват като спонтанна генетична мутация от домашни котки, така че нямат генетични здравословни проблеми и могат да живеят от 9 до 16 години.

Това е нашата селекция от мяукащи приятели, които не страдат от твърде много генетични заболявания или здравословни проблеми и могат да ви правят компания до 20 години. Все пак, имайте предвид, че никога не може да се предвиди точно колко дълго ще живее гальовният ви домашен любимец. Разбира се, с добри грижи и качествена храна сме длъжни да му осигурим възможно най-хубав и щастлив живот.

Вижте още:

11 породи котки, които живеят дълго - част 1

7 съвета за отглеждане на здрава котка

Виж още