Предпочитат ли котките да умрат от глад, ако не харесват храната си?

домашна котка Снимка: iStock

Н якои котки са невероятно капризни относно храната си. Без значение с какво ги храните, те ще вирнат носове пред това, което се предлага. В резултат на това те са изложени на риск да гладуват, да нямат енергия и изобщо да бъдат изправени пред сериозен риск за здравето им.

Тъй като са горди същества, гальовните животни най-вероятно ще гладуват, ако не харесват храната. Не трябва да принуждавате котката си да яде храна, която не харесва (въпреки че тя едва ли ще я вкуси). Ако системно я принуждавате да се храни, когато тя не иска или с нещо, което не обича, тя може да развие негативни асоциации с храната си, причинявайки дългосрочни проблеми с храненето.

Как да разберем дали котката не харесва храната си

домашна коткаСнимка: iStock

Котките трябва да се хранят, за да поддържат енергийните си нива високи. Те също се нуждаят от различни хранителни вещества, за да поддържат своите органи, кости и мускули силни и здрави. След като котките спрат да ядат, скоро след това често се появяват здравословни проблеми. Ако се притеснявате, че котката ви не харесва храната си, внимавайте за следните признаци:

Dogsandcats.bg
  • Купата остава пълна

Най-очевидният знак, че вашата котка не харесва храната си, е, че купата остава пълна. Вашата котка може дори да не се опита да изяде храната си или може да вземе няколко хапки, преди да си тръгне.

  • Липса на енергия

Шансовете са, че ако гальовният приятел спре да яде, той ще стане летаргичен поради липсата на хранителни вещества, които получава от храната си. Може също така да забележите, че вашата котка спи по-често и е по-малко заинтересована от игра.

домашна коткаСнимка: iStock

  • Отслабване

Разбира се, един от най-честите странични ефекти от недостатъчното хранене е загубата на тегло. Ако вашата котка стане забележимо по-слаба, има голяма вероятност да не харесва храната си и яде само количеството, което е необходимо, за да остане жива.

  • „Вой“ за лакомства

Ако котката ви започне да мяука неистиво за лакомства, вероятно е гладна и търси нещо за ядене. В такава ситуация тя може да се пристрасти към лакомствата и да отказва да яде каквото и да е друго. Не бива да забравяме, че лакомствата не са здравословна добавка и трябва да се дават само с мярка.

Често срещани причини, поради които котката отказва да се храни

Това са най-честите причини, поради които котките отказват да ядат:

  • Промени в храната

Ако наскоро сте сменили храната на котката си, може да ѝ трябва известно време, за да свикне с новите вкусове, особено ако е харесвала предишната си храна. Някои здравословни проблеми могат да бъдат лекувани само чрез специални диети, така че промените в храната понякога са неизбежни. Въпреки това, за да примамите котката си да яде, трябва да правите постепенни промени. Ако котката ви не може да се адаптира, може да се наложи да опитате съвсем различен вид храна.

  • Липса на рутина

Гальовните животни предпочитат редовен график на хранене. Те са създания на навика и установяването на ежедневна рутина на хранене осигурява сигурността и предвидимостта, на които се радват. Освен това помага на котките да се справят, когато има промени в средата. Не само това, но след като котките свикнат да ядат по едно и също време всеки ден, телата им се подготвят за храната, която трябва да получат.

  • Котката е уплашена да се храни

домашна коткаСнимка: iStock

Ако околната среда е твърде шумна за вашата котка, тя ще стане нервна при хранене. Всички мъркащи животни са различни и се страхуват от различни неща, но всички котки се нуждаят от спокойна и тиха среда, за да се хранят. Ако нямат такава, е много по-вероятно да изоставят храната си, за да се скрият на тихо и спокойно място.

  • Други котки или животни

Ако други котки или животни присъстват по време на хранене на вашата котка, има вероятност тя да стане твърде тревожна, за да яде. Мъркащите приятели не се справят добре, когато се конкурират с други животни за храна и в повечето случаи се отказват напълно от храната си.

  • Твърде много лакомства

Много собственици правят често срещаната грешка да прехранват своите домашни любимци с лакомства, които много котки предпочитат пред ежедневната си храна. По същия начин, ако изкушите котката си да яде храната си с вкусни лакомства, тя ще се научи да получава лакомство всеки път, когато откаже храната си. Ограничете броя на лакомствата, с които храните котката си, и никога не ги давайте твърде близо до определеното време за хранене на вашия домашен любимец. В противен случай може да развалите апетита му.

Ще гладуват ли котките, ако не харесват храната?

Много котки ядат храна, която не харесват за известно време, преди да се откажат от нея. Въпреки че имат силни инстинкти за оцеляване, те неволно ще гладуват, ако не се наслаждават на храната, която им осигурявате. Това не означава, че възнамеряват да умрат.

домашна коткаСнимка: iStock

Въпреки това, дали ще изберат или гладуват или не, зависи от това колко много вашата котка не харесва храната си. Ако може да понесе малко, ще яде достатъчно, за да оцелее.

Шансът котката ви да откаже напълно да се храни само защото не харесва храната си е малък. Все пак, инстинктите за оцеляване ще надделеят. Въпреки това - не бива в никакъв случай да се стига до този момент. Ако котката ви не харесва храната си - измислете как да я направите ефективна. Експериментирайте с различни видове, направете режим на хранене и ограничете лакомствата. Консултирайте се и с ветеринарния си лекар, тъй като той винаги може да ви препоръча някоя линия храна, която е подходяка за по-капризни котки и, която е по-вероятно да възбуди апетита на капразнита ви котка.

Виж още