Разбират ли се възрастните котки и котенцата

коте и възрастна котка Снимка: iStock

З апознаването на възрастна котка с ново коте може да бъде трудна задача. Разликата във възрастта, енергийните нива и физическото състояние може да създаде напрежение. Но това не означава, че двете ви котки завинаги няма да се обичат.

Представянето на котките една на друга по правилния начин ще изгради здрава основа за техните взаимоотношения. А има начини за запознаване на котките, които ще предпазят по-възрастната ви котка от стрес, но ще трябва да се подготвите, преди да доведете новото коте в дома си. Ще разгледаме най-добрия начин да представите котките си една на друга и какво точно можете да направите за възможно най-лесен преход.

Подгответе се предварително

Като собственик на котка вероятно сте наясно, че рутината е жизненоважна за гальовните животни. Въвеждането на котенце нарушава тази рутина и установената територия на възрастната ви котка, което може да бъде стресиращо. Има различни начини, по които котката ви ще покаже, че е стресирана, но някои от тях не са очевидни. Ако забележите някой от следните признаци , котката ви може да съобщава, че изпитва стрес:

 • Яде/пие по-малко
 • Има напрегнат вид
 • Прекалено мяукане
 • Прекомерна грижа за козината
 • Съскане
 • По-малко толерантност към хора
 • Преяждане
 • Нежелание да използва котешката тоалетна
 • Драскане на мебелите
 • Повръщане/диария
 • Отдръпване/скриване повече от обикновено

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Надяваме се, че котката ви няма да прояви нито един от тези признаци, но винаги е добре да знаете за какво да внимавате в случай на нужда. Подготовката е ключът към успешното въвеждане на нова котка в дома ви. Уверете се, че сте дали на възрастната си котка достатъчно време, за да се адаптира към тази промяна.

Помислете за здравето и темперамента на котката си

Първото нещо, което трябва да обмислите, е здравето и темперамента на вашата възрастна котка, преди да доведете у дома ново коте. Котенцата са пълни с енергия и ще покажат, че искат да си играят безгрижно, което може да бъде стресиращо за възрастната котка.

Темпераментът на котката също ще изиграе значителна роля за вашето решение или поне за начина, по който ще запознаете котките си една с друга. Котките с лек темперамент няма да имат толкова много против допълнителната компания, но ако вашата котка е темпераментна, мъничето може да бъде посрещнато малко по-свирепо. Вие, разбира се, познавате най-добре котката си и няма съмнение, че ще вземете най-доброто решение за вашата възрастна котка и новото коте.

Потенциални ползи за вашата възрастна котка

две коткиСнимка: iStock

Котенцата са пълни с енергия, което може да е идеалната мотивация за вашата възрастна котка да стане от дивана и да се включи в забавлението. Леките упражнения са жизненоважни за възрастните гальовни животни, а играта с котето е идеалният начин да добавите време за игра в нейния ден. Това ще зарадва и новото коте.

Как да запознаете котките си една с друга

Говорихме за подготовката за пристигането на котето, а как точно да го направите?

 • Помогнете си с феромони

Феромоните създават спокойна среда за котката и можете да ги използвате в седмиците преди пристигането на котето. Предлагат се спрейове, дифузери и кърпички, които ще помогнат на котката ви да се чувства спокойна, без да се налага да прибягва до лекарства. Вашият ветеринарен лекар е фантастичен източник на информация за препоръчване на ефективни и безопасни успокояващи добавки, така че си струва да се консултирате с него, преди да опитате феромонен продукт.

 • Подгответе дома си

Може би вече сте помислили за всичко необходимо, но се уверете, че новите купички за храна, легла и играчки са поставени в къщата, преди котето да пристигне. По този начин ще дадете време на възрастната ви котка да свикне с тези нови неща, преди котето да се появи в живота ѝ. 

Подгответе място за новото коте за момента на пристигането му, например свободна спалня, където котето да прекара първата седмица или повече. Уверете се, че по-възрастната ви котка може да стигне до вратата на тази стая, така че да може да чува и мирише котето, но да не взаимодейства с него.

Котките също така лесно се стресират, когато нямат достъп до неща от първа необходимост, като до тоалетната си. Трябва да разполагате с тоалетна за всяка котка, както и с допълнителна тоалетна. Не забравяйте да отделяте време за себе си и за възрастната си котка, за да не се чувства тя изоставена.

Изграждане на връзка

две коткиСнимка: iStock

Когато става въпрос за опознаване на котките, трябва да насърчавате игрите, за да им помогнете да свикнат една с друга. Но има тънка граница между насърчаването на времето, прекарано заедно, и насилването на взаимодействието. Позволете на котето да изследва къщата под ваше наблюдение и позволете на възрастната си котка да наблюдава изследването или да се отдръпне.

Забавен начин да ги съберете е да им давате лакомства по едно и също време от отделни купички. Възрастната ви котка ще иска да взаимодейства с котето повече, ако го свързва с положителни неща.

Възрастната ви котка може също така да установи граници с котето. Опитайте се да не се намесвате, когато това се случи. Ще забележите, че възрастната котка съска и блъска котето, ако то прави нещо, което не ѝ харесва. Това е нормално и стига да не се стига до повече от съскане и агресия, е напълно нормално.

В края на краищата вашата възрастна котка и котето може да не станат най-добри приятели, но повечето котки ще приемат и дори понякога ще оценяват друго коте наоколо. Трикът е в това да бъдете търпеливи и да избягвате да ги насилвате. Ако възрастната ви котка е особено агресивна към котенцето ви, обърнете се към ветеринарния си лекар за съвет.

Възрастните котки и котенцата могат да се разбират. За старата котка може да бъде стресиращо да свикне с енергията, която носи котето, а промяната в рутината ѝ несъмнено може да бъде предизвикателство. Важно е да се подготвите, преди котето да се появи, и да се въоръжите с търпение. Вашите домашни любимци могат не само да станат приятели, но и да е от полза за възрастната ви котка да има компания в къщата!

Виж още