Ръководство за избор на най-добрата раница за вашата котка

котка в транспортна чанта Снимка: iStock

С толкова много опции, намирането на най-добрата транспортна чанта за вашия космат приятел може да се почувства като истинско предизвикателство. Трябва ли да е с мека или твърда страна, трябва ли да е раница или твърда кутия? И коя е най-добрата транспортна чанта за котки, които не обичат да пътуват? В тази статия ще ви помогнем да изберете измежду многото възможности за носене на котки, за да се спрете на най-доброто за вашето коте.

Защо да използвате транспортна чанта за котка?

Транспортната чанта за котки трябва присъства в списъка на всеки нов собственик, когато пазарува за гальовния домашен любимец. Дори ако ветеринарят ви е срещу жилището ви, е важно за физическата безопасност и емоционалното здраве на вашата котка да я поставите защитена в транспортна чанта. Чанти „направи си сам“ – като кошница за пране, чанта за голяма торба или калъфка за възглавница – не са добри методи за транспортиране на котка, тъй като винаги съществува риск тя да се измъкне.

Най-добрият транспортьор за котки ще предпази вашата котка от нараняване в навън. Транспортните чанти също така осигуряват на котките утешително и сигурно пространство, когато се чувстват тревожни при пътуване.

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво да вземете предвид, когато избирате транспортна чанта за котката ви

Вземете под внимание следните аспекти, когато сравнявате различни транспортни чанти за котки:

  • Цена

Има транспортни чанти за котки за всеки бюджет, от кожени, които струват скъпо, до такива, които можете да закупите за по-малко. Не е нужно да харчите големи пари, но също така не искате да харчите твърде малко и да рискувате да поставите котката си в чанта, която не комфортна за нея.

  • Размер

Най-добрата чанта за котка за е с правилния размер за него. Ако чантата е твърде голяма, котката ви може да се плъзга в нея и да се почувства несигурна и стресирана. По-удобната чанта ще даде на котката ви усещане за сигурност. Просто се уверете, че е достатъчно голяма, за да може котката ви да се обърне и да легне в нея.

  • Отвори

Най-лесните за използване транспортни чанти имат два отвора - един отгоре и един отпред. Повечето твърди пластмасови кутии се отключват в средата, така че можете лесно да повдигнете капака на клетката и да го премахнете, като остане само долната част. Те са страхотни, защото не е нужно да принуждавате котката си да излиза от кутията и те могат да останат на удобното си място.

Опитайте се да избягвате чанти с ципове и велкро затваряне, тъй като котките могат да ги счупят, ако са достатъчно мотивирани. Най-добрият ви залог е транспортна чанта със заключваща се предна врата. Дори и най-умната котка не би трябвало да може да я отвори.

  • Поддръжка

Тъй като ще трябва да почиствате транспортната чанта редовно, в идеалния случай преди и веднага след употреба, търсете такава, която е лесна за почистване. Повечето чанти могат лесно да се почистват с прахосмукачка или да се измият с топла вода и препарат за съдове. Някои чанти също имат подвижна подложка, която можете да хвърлите в прането с безопасен за домашни любимци препарат за пране.

Видове транспортни чанти за котки

Ето кратко описание на най-често срещаните транспортни чанти за котки, които ще намерите, заедно с техните плюсове и минуси.

  • Чанта/раница с меки страни

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Тези чанти са изработени от здрави, но гъвкави материали като полиестер, найлон и микрофибър. Чанта с мека страна е по-малко тежка от пластмасовите. Освен това е гъвкава, което улеснява безопасното маневриране в тесни пространства, като например под седалка на самолет. Това може да бъде полезно, когато трябва да съхранявате чантата, когато не се използва или ако пътувате често с котката си. Докато меките чанти са издръжливи, имайте предвид, че все пак вашата котка може лесно да повреди материала с ноктите и зъбите си. Меките чанти също не осигуряват толкова голяма защита, колкото тези с твърди страни.

  • Твърди чанти

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Вечен фаворит заради лесната си употреба, твърдата траснпортна чанта за котки е по-издръжлива от другите модели. Твърдата обвивка осигурява стабилно място за почивка на вашата котка по време на пътуване. Твърдите кошове обикновено не идват със собствена подплата, но можете да поставите одеяло. Ако поставите подложка, уверете се, че вашето коте все още има достатъчно място, за да се движи удобно. Най-големият недостатък на тези чанти са твърдите страни, липсата на гъвкавост и по-големия размер. С такива трудно бихте могли да пътувате със самолет, влак или друго превозно средство, освен ако не е вашата кола, където има достатъчно място.

  • Транспортни чанти на колела

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Тези чанти са подобни на куфари и най-голямото им предимство е тяхната маневреност. Това е чудесен вариант, ако не можете да понасяте тежки товари. Но трябва да запомните да се отнасяте към тях с особено внимание. Уверете се, че го поддържате хоризонтално – трябва да го носите като чуплив подарък, а не като куфара си. Трябва да избягвате неравности (доколкото е възможно), грапави повърхности, локви и т.н. Колкото и да са удобни този тип „куфари за котки“, може да не са най-оптималния вариант за страната ни, където пешеходното придвижване често е трудно и неравно.

  • Раница „космонавт“

котка в транспортна чантаСнимка: iStock

Можете също така да транспортирате вашия домашен любимец в котешка раница. Въпреки че тези раници са забавни и много удобни за собствениците, имайте предвид, че те могат да бъдат и по-стресиращи за котките. Котката ще бъде на гърба ви и няма да виждате добре какво се случва с нея. Също така в горещите дни може да не са оптимален вариант, тъй като се проветряват по-трудно, а големия пластмасов процорец може да създаде парников ефект и на котката да ѝ стане твърде горещо.

Най-добрата транспортна чанта за котки, които не обичат да пътуват

Вкарването на котката ви в чантата може да бъде труден процес. И ако вашата котка е раздразнителна по природа, това може да бъде още по-голямо предизвикателство. Вашето тайно оръжие? Хавлия. Ако вашето коте не иска да влезе в коша си, внимателно го увийте в кърпа и го поставете вътре. Можете също така да подредите чантата с кърпа и да поставите друга върху нея, за да стане хубава и уютна. И ако не излязат от носача? Използвайте същия метод, но бъдете изключително внимателни при посягане.

Също така е добре да държите транспортната чанта близо до играчките на котката. Така тя ще може да играе, да влиза и излиза от нея и да я възприеме като забавление. По този начин няма да е предизвикателство да я накарате да влезе, когато се налага да посетите ветеринаря. Не забравяйте да поощрите котката си с лакомства!

Без значение кой вид транспортна изберете, не забравяйте да етикетирате чантата с вашето име, информация за контакт и снимка на вашата котка. Този етикет е жизненоважен при редкия шанс вие и вашето коте да се разделите. В крайна сметка изберете чантата, която осигурява на вашия котешки приятел безопасност и комфорт по време на транспорт.

Виж още