Тайните за красива козина при дългокосместите котки

грижа за козината на дългокосместа котка Снимка: iStock

Д окато всички котки са много ефективни в грижата за козината си, дългокосместите представители се нуждаят от малко помощ, за да се предотврати сплъстяването и прекомерното линеене на козината. Домашните котки, особено в домове с топлина и много слънце, могат да бъдат в постоянно състояние на линеене, защото тяхната биологична система се обърква от контрола на температурата.

Как да се погрижим ефективно за козината на дългокосместите ни другари?

грижа за козината на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Правило №1 в грижата за дългокосмести котки

Основното правило за дългокосместите котки е просто. Колкото повече коса има една котка, толкова по-често се изисква поддръжка. И „повече коса“ също означава плътност и „пухкавост“ на козината, а не само по-голяма дължина.

Dogsandcats.bg

Дългокосместите котки се нуждаят от разресване няколко пъти седмично, за да се предотврати сплъстяването на козината.Областите, които са склонни да се заплетат най-бързо, включват:

  • Подмишници
  • Гръден кош
  • Корем
  • Задни крака
  • Опашка
  • Основата на опашката, водеща нагоре към гърба

Използвайте подходящ гребен

грижа за козината на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Гребените са най-добри, особено когато става въпрос за премахване на възли и заплитания. По-хлъзгавите четки и греблата за премахване на линянето са твърде сурови за деликатната котешка кожа. Те могат да увредят косата, което прави образуването на сплъстявания по-лесно.

Националният институт за груминг на котки в САЩ препоръчва метален гребен с дължина от 15 до 20 см с фини до средни зъбци. Този гребен ще премахне мъртвата козина и ще улови всички заплитания, които са скрити отдолу, без да дразни деликатната кожа на котката.

Гумената четка за къри също е страхотна за повдигане на разпусната коса и също така осигурява много приятен масаж.

Къпането на котките и почистващите кърпички

Въпреки че къпането помага да се отървете от разпуснатата козина, повечето родители на домашни любимци пропускат рутинното къпане - освен ако не се наложи поради някаква конкретна причина, защото повечето котки обикновено не обичат водата и я намират за стресираща. Ако искате да помогнете на вашето коте да се почисти, опитайте кърпички за почистване, специално създадени за котки.

Справяне с образувалите се възли

грижа за козината на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Това е много деликатна процедура. Не се препоръчва ножица за отстраняването на образувалите се топчета козина, тъй като съществува голям риск да нараните котката си. Обикновено тези възли се образуват близо до кожата и е голямо предизвикателство да ги отрежете без котката ви да мръдне и да я положете. Трябва да се използват специални ножици с тъп нос, за да се работи само с повърхността на заплитането и бавно да се отдели косата. Всяко наистина сериозно натрупване и сплъстяване трябва да се обработва от професионален котешки фризьор или в кабинета на ветеринарен лекар.

Най-добрата грижа за котешката козина е редовното разресване и проверяване за образувани възли. Ако решите котката си всяка седмица - едва ли ще ви се налага да отстранявате сплъстена козина, тъй като изобщо няма да се появи такава. Ако имате дългокосместо малко коте е от изключително голямо значение да го научите от малко на процедурата по разресване на неговата козина. Така няма да имате проблеми, когато то порасне и може да се наслаждава на приятния масаж от преминаването та гребена през козината и кожата.

Виж още