Защо котката ми се мие върху мен

котка и стопанин Снимка: iStock

П очистването на козината и нейната грижа е действие, което котките извършват в 50% от времето си в будно състояние. Те се мият след хранене, пиене на вода, ходене до тоалетна, след като някой ги докосне, за успокоение, за да се охладят...

Ако котката ви често идва в скута ви, прави ви компания на дивана докато гледате телевизия и прекарва време върху вас, най-вероятно в някакъв момент ще започне да се мие и то върху вас. Колкото и да е странно, мъркащите приятели са способни да се почистват и ближат навсякъде, независимо къде се намират. Какво прави собствениците толкова удобно място за ежедневия душ, който котките си взимат?

Начин за сприятеляване

Котките могат да се ближат помежду си, за да покажат, че са приятелки настроени една към друга. По сходен начин, могат да облизват вас (много често косата), като нямат за цел да ви почистят, а просто да покажат, че ви възприемат за техни „съмишленици“. Това, че мъркащият ви приятел седне върху вас и започне да мие себе си, най-вероятно показва, че се чувства прекрасно във вашата компания, знае, че ще го защитите, така че може да се погрижи за себе си необезпокояван.

Облекчаване на стреса

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките често се мият, ако са неспокойни, защото това е начин, по който те се успокояват. Разбира се, ако мъркащият приятел е много стресиран и се мие прекомерно не само върху вас, но и по принцип - може би е добре да обърнете внимание какво го тревожи и да се опитате да го успокоите. Прекомерното близане е опасно за котките и може да доведе до плешиви петна.

Маркира ви

Не е изключено с това действие котката да иска да ви маркира с аромата си, за да се знае, че вие сте нейн собственик. Мъркащиге животни общуват предимно с миризми и за тях е от съществено значение да обособят дома, части на дома и собствениците си като „техни“. По този начин те се чувстват спокойни, че никой натрапник няма да припари до територията им.

Безопасно ли е за мен, ако котката ми се почиства върху мен

Няма причини, поради които това да ви застрашава по някакъв начин. Мъркащите приятели почистват собствената си козина и вероятно покрай това, могат да оближат и вас. Стига да нямате някоя раничка, която да се раздразни от грапавия като шкурка език, или пък искате да станете, няма причина поради която да се притеснявате за здравето си. От друга страна, внимавайте, ако сте намазали ръцете си с крем или нещо, което котката ви не бива да ближе. Хормоналните кремове за локална употреба или етерични масла, могат да бъдат опасни.

Вижте още: Опасни ли са за котките етеричните масла

Мога ли да галя котката ми докато се почиства

Когато мъркащият приятел стои върху нас и се мие, трудно можем да устоим на това да не го погалим. По принцип няма проблем да го направим, но е препоръчително да изчакаме котката да приключи с банята и чак тогава да я погалим. Все пак, не искаме да прекъсваме този процес и следва да оставим домашния си любимец на спокойствие да свърши това, с което се е захванал и след това да му се радваме.

За пореден път мяукащите животни ни озадачават с поведението си. Всички знаем, че те са много своенравни, правят нещата както те ги чувстват за правилни и „логични“. Почистването на козината върху стопанина е едно от тях. Като цяло това е сладко действие и повечето собственици нямат проблем с това. Стига да се чувствате комфортно и да не ви тежи, няма защо да ги прекъсвате от това важно действие.

Вижте още:

Защо котката ми ме облизва

Защо котките се мият

Какво съдържа котешката слюнка

Защо някои котки ближат косите на собствениците си

Виж още