Токсични ли са слънчогледите за котките?

котка и слънчогледи Снимка: iStock

Я рки, цветни и извисяващи се далеч над повечето от главите ни в естественото си състояние на растеж, слънчогледите се виждат отдалеч. Ако обаче сте собственик на котка, вероятно се чудите дали можете да имате у дома без да застрашавате котката си.

За щастие слънчогледите не се считат за токсични за котките, така че можете да се наслаждавате на красотата им без (почти) никаква причина за безпокойство.

В тази статия ще говорим защо все пак не трябва да позволявате на мъркащия си приятел да похапва от листата или семките им, въпреки че не са токсични.

Слънчогледите - не са токсични, но котките не бива да ги консумират

котка и слънчогледиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Слънчогледите не са токсични за мъркащите приятели. Въпреки че не е нужно да се тревожите за смъртоносни последици, ако котката ви погълне части от слънчогледа, тя все пак може да претърпи известно храносмилателно разстройство.

Гальовните приятели трудно усвояват суровите растителни материали. Яденето на голямо количество от слънчоглед може да доведе до повръщане или диария. Ако подозирате, че котката ви е дъвчела слънчоглед, следете я внимателно. През повечето време техните коремни проблеми трябва да се разрешат бързо, след като спрат да ядат цветята.

Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако котката ви спре да яде или симптомите им не се подобрят след ден или два. Не забравяйте да уведомите лекаря какво точно е консумирал гальовният ви приятел.

А какво да кажем за слънчогледовите семки?

котка и слънчогледиСнимка: iStock

Всички части на слънчогледа са нетоксични, включително семената. Така че на теория вашата котка може безопасно да яде слънчогледови семки. Отново, има възможност яденето на твърде много семена да доведе до стомашно разстройство.

Освен това, тъй като котките може да не дъвчат добре храната си, малките слънчогледови семки могат да представляват опасност от задавяне. Освен това, ако сте купили пакет слънчогледови семки от супермаркета, те вероятно са покрити със сол, така че внимавайте за прекомерен прием на натрий.

Никога обаче не позволявайте на котката ви да яде обвивката от слънчогледови семки. Грубите люспи могат да раздразнят храносмилателния им тракт, докато яденето на твърде много може да доведе до запушване.

Безопасност за гальовния приятел у дома

котка и слънчогледиСнимка: iStock

Дори ако избягвате да държите токсични растения в къщата, вашата котка пак може да бъде изложена на риск.

Колкото и любопитни да са, котките могат лесно да съборят ваза или растение в саксия, създавайки опасност от нараняване от счупено стъкло или керамика. Дръжте растенията на рафт или стая извън обсега на котките или използвайте висяща кошница максимално високо, така че котката да не стига до нея.

Не забравяйте и, че много торове и пестициди са токсични за котките, дори ако растенията, които които отглеждате не са. Избягвайте да използвате тези продукти или потърсете органични, изцяло натурални версии, които може да са по-безопасни (четете етикетите, за да се уверите).

Слънчогледите със сигурност ще озарят всяка стая, в която се намират, и могат да бъдат особено весели през мрачните зимни месеци. Въпреки че всеки собственик на котка трябва да внимава какви растения има в къщата, слънчогледите са една възможност, която може безопасно да съществува съвместно с мъркащи животни с минимални предпазни мерки. Ако искате да се насладите на многото ползи за здравето от наличието на растения във вашето жилищно пространство, слънчогледите са безопасна и цветна опция за вас и вашата котка, но просто не позволявайте на котката да дъвче листата или семките.

Виж още