Трябва ли да храня котката си повече през зимата?

домашна котка през зимата Снимка: iStock

П овечето калории през зимата са естествен начин котките да поддържат основната си телесна температура. Котките регистрират настъпването на зимата въз основа на температурните промени и нивата на излагане на слънчева светлина. По-кратките дни и по-дългите нощи ще накарат мяукащия приятел да усети, че идва студено време. Съвсем логично е да се почвуства по-гладен и да изяжда с голяма радост храната си, а защо и да не получава повече лакомства.

Храненето на котките в студено време

Всички котки изпитват внезапно повишаване на апетита по време на по-студено време.

В 4-годишно проучване са наблюдавани 38 котки разположени в център. На мъркащите животни им е било позволено да се хранят свободно, докато изследователите отбелязват:

Dogsandcats.bg

домашна котка през зиматаСнимка: iStock

  • Калориен прием
  • Температура на околната среда
  • Излагане на дневна светлина

Учените открили, че котките променят количеството, което ядат, в зависимост от месеца.

  • Котките ядат по-малко храна през летните месеци, от юни до август.
  • Котките се хранят най-много през зимата, от октомври до февруари.
  • През пролетта и ранната есен се котките се хранят средно.
  • Мъркащите животни хапват 15% по-малко храна през лятото, отколкото през зимата.

Да храня храня ли повече котката си през зимата?

домашна котка през зиматаСнимка: iStock

Като знаем как сезоните влияят на метаболизма на котките, можем да кажем, че някои мяукащи животни не се нуждаят от повече храна през зимата. Котките имат нужда да изгарят повече калории само когато средата им е студена.

Яденето на повече през зимата е метод за повишаване на вътрешната температура на котката. Въпреки това, ако котката живее на топло у дома и се радва на топла среда, телесната ѝ температура ще остане постоянна.

Независимо от това, вашата котка все още може да се чувства гладна, когато слънчевата светлина се промени. Вашата котка все още ще се опитва да натрупа калории, за да издържи на по-студените месеци. Също така тя няма да изгаря тези допълнителни калории, така че те ще бъдат превърнати в мазнини.

Имайте предвид, че домашните котки нямат нужда от повече храна през зимата, а по-скоро от топли места у дома.

Котките стават ли по-големи през зимата?

Единствените видове животни, които целенасочено съхраняват мазнини в подготовка за студено време, изпадат в зимен сън. Нито домашните, нито дивите котки попадат в тази категория.

Вместо да изключат телата си за дълго време, за да пестят енергия, котките изпадат в ступор. Хибернацията е вид вцепенение. Обаче вцепенението, през което преминават нехиберниращите животни, е много по-кратко. Това е метод за дивите котки да оцелеят при изключително сурово време, което продължава не повече от един ден.

Дивите котки в оцепенение ще се събудят, за да продължат да се хранят. Хиберниращите животни ще продължат да спят. Домашните котки, разбира се, имат всичките си диетични нужди и условия на живот, задоволени от хората. Поради тази причина те няма да имат нужда да спят зимен сън, нито да се хранят повече през за зимата.

домашна котка през зиматаСнимка: iStock

Въпреки това може да забележите, че котката ви спи повече през по-студените месеци. Просто вашата котка се чувства сънлива поради по-ниските температури и по-кратките часове на деня. По-дългият сън може да се дължи на метаболитните промени на котката, но няма да доведе до хибернация.

Също така може да забележите, че дългокосместите котки стават с много по-пухкава козина, за да може да им топли. Стопаните ще си признаем, че сме много щастливи от това, че имаме страшно пухкава котка, която се гушка в нас и ни топли през студените месеци.

Така че не се притеснявайте за домашната си котка, стига тя да има достатъчно топли места за сън. Няма нужда да я храните допълнително, тъй като рискувате тегрото ѝ да се увеличи нездравословно много.

Виж още