Трябва ли котките да гледат телевизия

котка и телевизор Снимка: iStock

П отърсете „котешка телевизия"/„cat TV“ в Youtube и ще откриете безброй възможности за котешки програми. Един от най-добрите резултати е 8-часово видео с мишки, които си играят, тичат и се крият в дупки, но има и най-различни видеа с птици и природа.

Очевидно има огромно търсене на предавания, които котките могат да гледат. Но дали това е полезно за тях? Или трябва да изключите телевизора, когато котката е в стаята?

Отговорът е, че гледането на телевизия може да бъде забавно и обогатяващо занимание за котките. Въпреки това не се разочаровайте, ако вашата не изглежда много заинтересована. В тази статия ще обсъдим какво виждат котките по телевизията, как да изберете подходящите предавания за тях и как да се уверите, че времето пред екрана е възможно най-безопасно и здравословно.

котка и телевизорСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как котките възприемат телевизионните предавания

Вие и вашата котка може да гледате едно и също предаване, но не виждате едни и същи неща. Котките възприемат визуалните стимули по различен начин от хората и това се отразява на преживяването им при гледане на телевизия:

  • Телевизионните предавания могат да изглеждат като трептящи кадри за котките

За повечето хора телевизионните предавания и филмите изглеждат като безпроблемни, плавни видеоклипове. От техническа гледна точка обаче това, което виждате, са неподвижни изображения, които бързо преминават едно след друго. Това се нарича „честота на опресняване" и се измерва в херци (Hz). Тя се отнася до това колко неподвижни изображения или кадри се появяват в една секунда видео.

Хората могат да обработват между 30 и 60 кадъра в секунда (30 Hz до 60 Hz), а някои експерти смятат, че 60 Hz е максималната честота на опресняване, която хората могат да възприемат. Средностатистическите телевизионни предавания и филми се снимат на 24 Hz или 60 Hz, за да се съобразят с това.

Проблемът е, че това е твърде бавно за котките.

Хората трябва да обработват само 20 кадъра в секунда, за да възприемат телевизионното предаване като движещо се изображение. Котките се нуждаят от поне 100 кадъра в секунда, за да възприемат същата поредица от изображения като движещ се обект.

Накратко, вашата котка вероятно възприема телевизора ви като „трептящ екран" вместо като движещо се видео. Това е и причината, поради която гальовните животни може да се радват да гледат по-нови телевизори с висока честота на опресняване, защото създават по-добра илюзия за движение от по-старите версии.

  • Котките не виждат в цвят

котка и телевизорСнимка: iStock

Когато става въпрос за избор на предавания за вашата котка, цветните, като например детските анимационни филми, може да изглеждат като безсмислени. Проблемът е, че макар котките да виждат цветовете, те ги виждат с по-малък интензитет и обхват от хората.

Мяукащите животни имат само два конусовидни фотопигмента в сравнение с трите, които имат хората. Фотопигментите са тези, които позволяват на очите да разпознават цветовете, и колкото по-малко фотопигменти имат котките, толкова по-малко цветове могат да различават. Ето защо котките виждат в приглушена цветова палитра, с по-малко ярки нюанси от нашите.

В резултат на това котките, които обичат да гледат телевизия, може да предпочитат изображения с ограничена цветова палитра.

  • Котките имат отлично зрение при слаба осветеност

Другото нещо, което трябва да вземете предвид при избора на телевизионни предавания за вашия котешки приятел, е, че котките имат много добро нощно зрение. Те са в състояние да разпознават до шест пъти по-ниски нива на светлина от нас, което означава, че ще могат лесно да виждат екрана в слабо осветена стая. Ето защо това, което вие виждате като комфортна стая със слабо сияние, може да се окаже твърде ярко за вашата котка.

  • Котките са изключително чувствителни към звука

Човешките уши бледнеят в сравнение със слуховото усещане на котката. Като хищници, котките са еволюирали така, че да могат да откриват от далечно разстояние фини звуци, като например чуруликане на птици или мишки. Така че, когато става въпрос за гледане на телевизия, това, което на нас ни се струва "нормално", всъщност може да звучи глухо или неприятно за котките.

Как да направите времето за гледане на телевизия безопасно и забавно за вашата котка

котка и телевизорСнимка: iStock

Тъй като котките възприемат телевизора по различен начин от хората, наша работа е да се уверим, че това е безопасно, положително и здравословно преживяване за нашите космати приятели. Използвайте тези съвети:

  • Закрепете телевизора добре

Котките не са в състояние да правят разлика между истинско и неистинско, когато става въпрос за телевизионни предавания. Така че, когато видят мишка да се движи по екрана, може да се опитат да я хванат!

Всъщност това е най-голямата опасност, когато става въпрос за гледане на телевизия от котки. Те могат да се опитат да блъскат, да се нахвърлят и да ровят по всичко, което е на екрана. Това може да доведе до падане на телевизора от стойката му или до преобръщане, което може да бъде много опасно за котката ви и също да счупи вашия телевизор. За да предотвратите това, уверете се, че телевизорът е здраво закрепен към стената или към стабилна стойка.

  • Намалете звука

Както вече споменахме, котките са изключително чувствителни към звука. За да предпазите ушите им, уверете се, че поддържате силата на звука на ниво, което е удобно и комфортно - а то ще бъде много по-ниско от това, с което сте свикнали.

Предложете на котката си и други дейности за обогатяване освен телевизията

котка и телевизорСнимка: iStock

Може да е изкушаващо просто да оставите телевизора включен, когато тръгвате за работа, но гледането на телевизия никога няма да предложи дългосрочна и смислена стимулация на вашата котка. Те не разбират концепцията за характеристика, сюжет и развитие на историята, така че няма да получат много от това.

Вместо това се уверете, че предлагате на котката си много други обогатяващи дейности, като например игрални сесии, интерактивни играчки и пъзели. Това ще им осигури повече умствени и физически упражнения, като същевременно ще заздрави връзката между вас двамата.

Телевизията може да бъде забавна за котките, но само като една от многото дейности, които обогатяват ежедневието им. Както при всяко друго нещо, умереността е от ключово значение, когато става въпрос за гледане на телевизия, включително честотата, силата на звука и съдържанието.

Що се отнася до това какви предавания да пускате за вашия котешки приятел, препоръчваме да бъдат възможно най-естествени. Придържайте се към природни сцени с приятни цветове и не забравяйте да намалите звука.

Виж още