Удобни ли са високите котешки купи за храна

котка яде от висока купа за храна Снимка: iStock

Н а пазара можем да открием най-различни видове купи за храна и вода - от цветове, до форми, размер или материали. Вероятно сте забелязали високите купи за храна и сте се зачудили - дали те са удобни за гальовните приятели? В крайна сметка котките обичат да ядат и пият от ниски повърхности. Е, оказва се, че повдигнатите купи за котки може да са по-полезни, отколкото си мислите. Ще обсъдим техните предимства, в случай че обмисляте такъв аксесоар.

Какво представляват високите котешки купи

Този вид купи за хранене са такива, които са повдигнати от земята. Те обикновено имат стойка, която ги държи на удобна височина, от която котката ви може да яде и пие. Много хора вярват, че повдигнатите котешки купи са по-естествени и удобни за котките, тъй като не трябва да се навеждат ниско. Други смятат, че котките предпочитат да се хранят на ниско ниво.

котка яде от висока купа за хранаСнимка: iStock

Предимства на повдигнатите купи за котки

  • Здраве за ставите

Едно от предимствата на тези купи е, че може да помогнат за намаляване на болката върху ставите на вашата котка. Ако гальовният домашен любимец има артрит или други проблеми със ставите, храненето от купа, която е твърде ниска, може да бъде болезнено. Повдигнатата купа може да помогнете на котката да яде без болка.

Dogsandcats.bg
  • Поддържане на храната свежа за по-дълго

Когато храната е оставена в купа на земята, е по-вероятно да се замърси. Когато храната се съхранява в повдигната купа, е по-малко вероятно да влезе в контакт с мръсотия и прах. Това означава, че храната на вашата котка ще бъде по-чиста и свежа, което може да помогне за подобряване на цялостното им здраве.

  • Чистота

Издигнатите купи за котки също могат да помогнат за поддържане на мустаците на вашата котка чисти. Когато мяукащите приятели се хранят от купа на земята, мустаците им често докосват купата и се замърсяват.

Минуси на повдигнатите купи за котки

котка яде от висока купа за хранаСнимка: iStock

  • Цена

Един недостатък е, че те могат да бъдат по-скъпи от традиционните купи за котки. Ако имате ограничен бюджет, може да искате да се придържате към обикновеи аксесоари за хранене.

  • Някои котки не ги харесват

Ако мъркащият ви домашен любимец не харесва промени - нова купа за хранене и то намираща се на „странна“ височина, може да предизвика известен дискомфорт и дори стрес.

Няма спор, че високите купи за хранене имат някои много големи предимства, тъй като държат храната далеч от прах и бактерии, но и в същото време могат да са много полезни за мяукащи животни с артрит, които изпитват болка при навеждане. Ако смятате, че гальовният приятел ще свикне с такъв вид купа за хранене - не пречи да опитате. Височината, която трябва да изберете, зависи от размера на котката ви. Трябва да изберете купа, която е достатъчно висока, за да може мяукащият спътник да се храни удобно.

Виж още