Вашата котка крие ли болката си - разпознаване на признаците и симптомите

котка лежи Снимка: iStock

М оже лесно да пропуснете признаците, че котката ви е болна или изпитва дискомфорт. Все пак начинът, по който мъркащите животни показват болката си е много по-различен от този на хората и затова може да се случи да пропуснем и да не разберем, че гальовният ни спътник има нужда от нашата помощ.

Котките имат склонност да крият болката си, което затруднява правилната грижа за тях, когато имат най-голяма нужда.

Но ако знаете какво да търсите, можете да разпознаете симптомите на котешката болка рано и да осигурите на вашето коте съдействието, от което се нуждае.

Dogsandcats.bg

Защо котките крият болката си

котка лежиСнимка: iStock

Смята се, че тенденцията котките да прикриват дискомфорта си е еволюционен остатък от дните им в дивата природа, където болест или нараняване „рисува“ мишена на гърба им за близките хищници. Не само появата на слабост би направила дивата котка по-уязвима, но също така би я изложила на опасност да бъде тормозена или изоставена от нейната група.

Въпреки че днешните домашни котки обикновено не трябва да се притесняват, че ще станат плячка, те може да гледат на други домашни любимци в къщата – или дори на други хора – като на конкуренция за ресурси като храна и вода. Независимо дали са водени от дълбоко вкоренен инстинкт или от свръхпротективна котешка логика, котките се притесняват, че показването на признаци на болка ще ги накара да загубят от „по-заслужаващото“ животно, което ги насърчава да маскират симптомите си.

Често срещани симптоми на болка при котките

Котка, която изпитва болка, често ще покаже промени в поведението, които могат да подскажат на проницателния родител на домашен любимец, че нещо не е наред. Според сайтът Vetstreet често срещаните признаци, че котката ви е болна или изпитва болка, включват:

  • Криене
  • Загуба на интерес към хора, други домашни любимци или дейности
  • Пренебрегване на грижата за себе си или прекаляване с грижата на едно конкретно място от тялото
  • Мъркане, прекомерно мяукане или необичайни вокализации
  • Безпокойство или агресия към приятелска среда
  • Ходене до тоалетна извън нея

Болките при котките може също да показват загуба на апетит, необичайно повръщане, прилепчиво поведение или други забележими промени в личността и поведението. Котка, която изпитва хронична болка, като например артрит, може напълно да спре да използва тоалетната, защото е твърде трудно да се качи в нея. Поради тази причина  котката също може да спре да се катери или да скача по високите котешки дървета или рафтове в дома.

котка лежиСнимка: iStock

Как вашият ветеринарен лекар може да помогне

Всяко необичайно поведение на вашата котка трябва да доведе до посещение при ветеринарен лекар, който може да помогне да определи дали тези промени се дължат на болка или заболяване и след това да работи с вас за лечение на основната причина. Ветеринарният лекар също може да помогне с овладяването на болката - това може да включва лекарства, които да облекчат болката с рецепта.

Ако вашето коте е с наднормено тегло, вашият ветеринарен лекар може също да го постави на храна за регулиране на теглото, особено ако изпитва хронична болка в ставите. Някои добавки за стави също могат да помогнат за поддържане на тяхната мобилност, но в крайна сметка може да искате да проучите терапевтична храна, която да ви помогне да управлявате основното заболяване.

Как да помогнете на котката си, ако изпитва болка

котка лежиСнимка: iStock

Ако ветеринарният лекар е установил проблем (например артрит или нещо друго) ще се наложи да направите някои промени в дома, за да облекчите болката на вашия гальовен спътник.

Помислете за преместване на леглото, чиниите за храна, купите с вода и тоалетната, за да може мяукащият приятел да ги достига по-лесно. Уверете се, че тоалетната е достатъчно ниска, за да може котката ви да влиза и излиза от нея възможно най-лесно. Ако имате модел с капак или дълбоки страни, може да се наложи да го замените с отворена, по-плитка конструкция и да почиствате по-често, за да бъде по-удобно.

Като стопанин на домашен любимец вие несъмнено искате вашето коте да бъде здраво през целия си живот. Ако се научите да разпознавате, когато го боли, ще помогнете много за подобряване на качеството на живот на вашия космат спътник!

Виж още