Вечният дебат - котките или кучетата са по-добри домашни любимци?

котка и куче Снимка: iStock

К олкото и лесен да изглежда този въпрос, той няма еднозначен отговор. И котките, и кучетата са прекрасни и много обичани домашни любимци, които пълнят сърцата ни и ни дават много радост.

Котките и кучетата са доста различни животни и много зависи от стопаните и какъв искат да е техният пухкав приятел. Ако целта ви е повече разходки, социализация и пухкав приятел, който да ви придружава във всички приключения - кучето със сигурност звучи като по-удачен вариант. Ако предпочитета повече спокойствието, и искате домашен любимец, който да се гушка с вас у дома - мъркащите животни ще се справят чудесно с тази задача.

Според изследване относно личностните характеристики на котешките и кучешките стопани, публикувано в Psychology Today, първите се характеризират като „срамежливи, обичащи спокойствието и тишината, сериозни, но също така креативни, сантиментални, независими и самодостатъчни“. Кучешките стопани пък могат да се опишат като „земни, прагматични и послушни, както и топли, общителни, експресивни и ориентирани към други хора или животни“.

Нека да направим фино съревнование между характерите и способностите на кучетата и котките.

Dogsandcats.bg

котка и кучеСнимка: iStock

Кой има по-добри сетива - котките или кучетата?

  • Слух

И котките, и кучетата чуват по-добре от хората, но котките могат да чуят почти една октава по-високо от кучетата. Докато кучетата, в зависимост от породата, имат около 18 мускула, контролиращи движението на ушите (което звучи като фуния), котките имат почти два пъти повече мускули. Това позволява на котките да движат всяко ухо независимо – което създава превъзходни умения за слух.

  • Обоняние

Всички знаем, че кучетата имат невероятно обоняние, но гальовните животни превъзхождат кучетата, а ние, хората можем само да им дишаме прахта!

котка и кучеСнимка: iStock

  • Усещане за вкус

Кучетата имат около 1700 вкусови рецептора, а гальовните приятели - само около 470. Докато всеядните кучета (и хората) могат да открият пет различни „вкуса“ на нещата – сладко, кисело, горчиво, солено и пикантно – котките могат да усетят само четири. Тъй като са задължителни месоядни животни, те нямат необходимостта да вкусват сладки неща, защото това просто не е било необходимо. Въпреки че много любители на котки биха посочили колко умна е тази котка, тази важи за кучетата.

  • Зрение

Кучетата имат по-широки зрителни полета от котките – 240 градуса за кучета до 200 градуса за котки. Кучетата могат да виждат по-далеч от котките, но котките имат по-добро зрение наблизо от кучетата. Специалната форма на роговицата на котките също им помага да виждат добре през нощта – около два пъти по-добре от кучетата при слаба светлина. По отношение на цвета, както котките, така и кучетата не виждат гамата от цветове, която ние виждаме, но те нямат нужда. Те са специализирани в движението, за да определят нещата, а не в цвета – но така или иначе кучетата могат да виждат повече цветове от котките.

Кой има по-добро усещане за допир - котките или кучетата?

Кучетата и котките са доста вързани тук. И двете животинчета имат много чувствителни мустаци, които им помагат да открият и най-малката промяна във въздушните течения и налягането, за да се ориентират в околната среда, както и да открият плячка, хищници и препятствия в тъмното.

Кой има по-добри спомени - котките или кучетата?

котка и кучеСнимка: iStock

И двете животинчета могат да имат както дългосрочни, така и краткосрочни спомени – независимо дали си спомнят къде е заровено лакомството или свързват човек или място с хубаво (или лошо) преживяване.

Кой живее по-дълго - котките или кучетата?

Продължителността на живота на кучетата има много общо с техните породи, но като цяло котките печелят това. Списание Science отбелязва, че „котките живеят средно 15 години, в сравнение с около 12 години за кучетата“. Самотният характер на котките, които не излизат навън и не общуват с други видове ги предпазва от редица заболявания.

Котките също не са имали толкова човешка намеса по отношение на генетиката, колкото кучетата – размножаване в продължение на поколения, за да развият определени характеристики, които хората намират за желани. Много пъти развъждането води до здравословни проблеми – например проблеми с дишането при породата „Мопс“, дисплазия на тазобедрената става при по-големите кучета и други – докато повечето котките в по-голямата си част са еволюирали естествено, запазвайки чертите, които работят най-добре, и се лишават от тези, които не са.

Кои грижи струват повече - котка или куче?

котка и кучеСнимка: iStock

Това е интересен въпрос - особено като се има предвид, че котките живеят по-дълго, но пък от друга страна не излизат навън и шансът да се разболеят от нещо, или да да изядат нещо опасно за тяхното здраве е доста по-малък. Също така те са по-малки на размер животни и голяма част от ветеринарните процедури биха стрували по-малко. Вероятно животът със здрава котка, която не страда от заболявания и, която не трябва да приема лекарства може да струва доста по-малко.

Кой домашен любимец е по-добър е доста субективно и зависи какво харесвате вие. Независимо дали имате котка, куче или и двете (може би най-добрият вариант!) със сигурност може да се похвалите с много радост, забавление и гушкане на дивана!

Виж още