Вярно ли е, че мъжките котки убиват котенца

котка и малки котенца Снимка: iStock

А ко сте чували, че мъжките котки понякога нараняват или убиват котенца, вероятно сега четете този текст, за да разберете дали има нещо вярно в него. Това е особено важно, ако имате мъжка котка и смятате да осиновите коте.

Макар да не е често срещано явление, може да се случи мъжка котка да иска да убие или нарани котенце. Ще разгледаме причините, поради които това може да се случи и всички други различни реакции, които може да има към котето. В крайна сметка е най-добре да имате колкото се може повече информация, за да сте по-добре подготвени да опазите котето си.

Защо мъжка котка би искала да нарани или да убие коте?

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Не е необичайно да видите котки от двата пола да проявяват агресия или да се бият, което обикновено се основава на териториалност. Това е част от причините, поради които мъжката котка може да се опита да нарани коте.

Dogsandcats.bg

Ако някога сте гледали предавания за природата и сте виждали как мъжки лъвове убиват лъвчета, това е подобно поведение, което биха могли да възприемат и домашните котки.

Това агресивно поведение е по-вероятно да се появи при бездомните котки, а не при опитомените. Ако имате мъжка котка, която не е особено териториална, котенцето може да е в безопасност, макар че е добре да ги наблюдавате известно време.

Причини, поради които мъжката котка може да навреди на котето

Както споменахме, дивите и бездомните котки е по-вероятно да нападнат коте и има няколко причини за това:

  • Ловни инстинкти - за разлика от домашните котки, дивите представители трябва да ловуват, за да оцелеят, така че те имат силен ловен инстинкт. За съжаление, малкото коте може да изглежда като плячка и инстинктите на мъжката котка могат да се задействат.
  • Конкуренция - навлизането на котенце в територията на мъжка котка може да се разглежда като конкуренция за храна, както и за женски котки.
  • Еволюция - убийството на потомството на съперничеща мъжка котка може да насърчи майката да стане по-бързо плодовита. Това ще позволи на мъжкия да се чифтоса с нея, за да създаде свое собствено потомство. Освен това убиването на котенцата на друга мъжка котка може да гарантира, че неговите собствени котенца ще оцелеят.
  • Територия - вече споменахме тази причина и тя може да бъде една от най-често срещаните. Независимо дали котето се е заблудило в територията на мъжка котка, или вие сте довели коте в дома на вашата мъжка котка, тя може да нападне котето, за да защити територията си.
  •  Груба игра - в някои случаи това може да не е непременно агресия, а котка, която играе твърде грубо с малко коте. Котката може случайно да причини вреда.

Това не означава, че повечето диви котки прибягват до агресия - някои дори ще помогнат да се грижат за котенцата в колонията си. Тя може да се дължи на специфичния темперамент на всяка котка.

Мъркащи животни, които са нервни или агресивни около други котки, вероятно ще проявят агресия и към котенцата, докато други котки имат по-спокоен темперамент.

Женските котки убиват ли котенца?

За съжаление, това също е нещо, което може да се случи, въпреки че е доста рядко. Най-честата причина, поради която котка майка убива котенцата си, е, че усеща, че нещо не е наред с едно или повече от малките.

Това може да е заболяване или някаква генетична аномалия. Смята се, че майката може да разглежда това коте като риск за себе си или за останалите си котенца.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Друга причина, поради която котката майка може да навреди на котенцата си, е стресът. Това е по-вероятно да се случи при майки, които раждат за първи път, или ако раждат в стресова среда.

Но отново трябва да подчертаем, че това е много рядко явление. Повечето котки майки се грижат много добре за своите малки.

Могат ли мъжките котки да се грижат за котенца?

Има много случаи на възрастни мъжки котки, които се грижат за котенца, които не са техни собствени. Това не е типично поведение в колониите на диви котки, тъй като грижите за малките се падат на женските котки.

Дивите котки обикновено не работят по отглеждането или защитата на собствените си котенца, тъй като са заети с размножаване и маркиране на територията си.

Но домашните мъжки котки, особено ако са кастрирани, е много по-вероятно да бъдат защитници и привързани към котенцата. Домашните мъжки могат да бъдат по-спокойни и дори игриви с котенцата, без да е необходимо да ловуват.

Как реагират повечето мъжки котки на котенца?

В по-голямата си част средностатистическата мъжка котка пренебрегва или просто проявява обща незаинтересованост към котенцата. Но както вече казахме, други котки ще покажат бащинската си страна и ще прекарват време в игра с котенцата и в грижи за тях.

И отново, начинът, по който реагират на котенцата, зависи от техния темперамент и от това дали са кастрирани или не.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Кастрацията на котката може да промени много начина, по който тя реагира не само на котенцата, но и на всяка друга котка, както и на своя собственик. Инстинктът за доминиране и защита на територията е много по-силен при некастрирания мъжки котарак.

Нивата на хормоните при кастрираните котки са много по-ниски и те са по-спокойни в обкръжението на други котки.

Въпреки това все още съществува вероятност кастриран мъжки да нападне коте. Кастрацията не премахва напълно агресията от уравнението.

Как да предпазите котенцата от нараняване?

Както вече казахме няколко пъти, не е много вероятно домашна мъжка котка да нарани коте. Но въпреки това е жизненоважно да вземете мерки, когато ги запознавате.

  • Кастрирайте котарака си

Ако имате некастриран мъжки котарак и планирате да доведете малки котенца в дома си, помислете за кастрация на котката си. Това би трябвало да помогне за намаляване на евентуалното агресивно поведение към котенцата. Появата на малко коте не би трябвало да е причина да кастрирате вече възрастната си котка. От кастрацията има много ползи за здравето на гальовните животни, да не говорим, че премахва и проблема с маркирането на територия с урина.

  • Разделете ги

Дайте на котенцата си собствено пространство, до което мъжката котка няма достъп. Ако мъркащият спътник е спокоен и привързан, можете да опитате да ги запознаете. Но всяко време, прекарано заедно, винаги трябва да бъде под наблюдение и ограничено.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

  • Създайте бариери

В някои случаи може да се наложи да създадете бариери, така че мъжката ви котка да не може да достигне по никакъв начин до котенцата. Това е особено важно, ако мъжкият не е кастриран.

  • Изчакайте, докато пораснат

Отново, в зависимост от мъжката котка, най-добре е да държите малките котенца далеч от тях. Обикновено е по-безопасно, когато котенцата са на около три-четири седмици, да бъдат представени на мъжкия.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

И както при всяко запознанство между две животни, на възрастната котка може да ѝ отнеме повече време, за да свикне с котенцето.

Не забравяйте, че мъжките котки не са лоши или зли. Всичко, което правят, зависи от техните инстинкти и от еволюционното им поведение. Колкото и да ги опитомяваме, те все пак са животни с естествени инстинкти, които се задействат при необходимост.

Много мъжки котки са доста любвеобилни и нежни и биха били прекрасни с новородените котенца. Но винаги е по-добре да се приготвите, отколкото да съжалявате. Не забравяйте да ги държите под постоянно наблюдение. Някои котки могат да играят малко грубо и случайно да наранят котенцето.

Виж още