13 идеи как да отглеждате цветя, въпреки че имате котка

котка и растения Снимка: iStock

Г рижата за растенията, когато наблизо има домашна котка, може да бъде меко казано предизвикателство. Ако котката ви е като повечето, тя обича да похапва растенията, да ги удря с лапа или да рови в пръстта. По-свирепите котки дори могат да се нахвърлят върху растенията или да ги нападнат, за да си играят. Някои котки дори могат да се опитат да използват саксийното растение като тоалетна. С други думи растенията и мъркащите животни трудно могат да живеят на едно място, но това не значи че трябва да се откажете. 

Възможно е да имате растения, просто трябва да ги направите недостъпни и непривлекателни за мъркащите животни. Напомняме и, че токсичните растения в никакъв случай не трябва да бъдат в обсега на котката ви, защото това е опасно за живота и здравето ѝ.

Даваме ви 13 идеи за защита на цветята от пухкавия домашен любимец!

1. Напръскайте с лимонов спрей

котка и растенияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките обикновено не обичат кисели и горчиви вкусове, така че цитрусите ги отблъскват. За да не позволите на котето да гризе листата на растенията, можете да направите лимонов спрей с лимон и вода и да напръскате растениято или саксията, ако се притеснявате, че може да му навредите. Миризмата на киселия лимон би трябвало да държи котката настрана.

2. Покрийте саксиите с алуминиево фолио

Ако имате проблем с котката, която се опитва да използва саксиите на растенията като тоалетна, облепете ги с фолио и това може да ограничи мъркащия приятел. Увийте всяка саксия във фолио, като се уверите, че покрива ръбовете. Нагънете фолиото по краищата, за да създадете грапава повърхност. Повечето гальовни животни не харесват външния вид или усещането на алуминиевото фолио и предпочитат да си проправят път до тоалетната, вместо да се занимават с него.

3. Осигурете покритие за почвата

Един от начините да попречите на котката да използва растенията ви като тоалетна е да създадете защитно покритие върху почвата. Можете да използвате камъни, шишарки, клонки или нещо друго, което не е меко и песъчливо като котешката постелка за тоалетна, и да ги подредите върху почвата, за да създадете приятен дизайн. Това би трябвало да ви осигури спокойствие, че котката ви няма да иска да използва пръстта за тоалетна. Уверете се, че използвате предмети, с които котката ви няма да играе. Камъните биха послужили чудесно.

4. Поставете растенията нависоко

цветяСнимка: iStock

Може би най-доброто средство за ограничаване на котката от растенията е да ги поставите на високо и недостъпно място. Просто се уверете, че растенията са закачени на голямо разстояние от рафтове, на които котката ви може да се качи и евентуално да скочи от там.

5.  Използване на защитни мрежи

Ако естетиката не е от голямо значение за вас, защитните мрежи могат да ви бъдат полезни, когато става въпрос за предпазване на вашия котешки приятел от достъп до зеленината. Мрежата е лека, така че няма да оказва голям натиск върху растенията ви, когато е наметната върху върховете им. Естествената слънчева светлина и водата могат да преминават през материала, така че няма да се налага да го сваляте, когато се грижите за растенията си.

6. Разпръснете оцет около

Котките не обичат миризмата на оцет, така че също като лимона той може да действа като добро отблъскващо средство. Добрата новина е, че оцетът не би трябвало да навреди на растенията ви. Ето защо можете да сипете оцет в бутилка с пулверизатор и да напръскате с него всичките си растения (или саксиите), за да попречите на котката си да си играе с тях.

котка и растенияСнимка: iStock

7. Изберете в растения, които естествено възпират котките

Ако не искате да полагате редовни усилия, за да предпазите растенията си от вашата котка, винаги можете да избирате такива, които по естествен начин ще отблъснат домашния ви любимец. Например розмаринът е изключително ароматен и котките не обичат да се доближават до миризмата му. Кактусите са бодливи, така че няма да е необходим повече от един опит с тях, за да разбере котката, че са опасни. Все пак наблюдавайте мъркащия приятел докато не се уверите, че той наистина не проявява интерес към растенията.

8. Фокусирайте се върху подходящи за котки растения

Един лесен начин да защитите любимите си растения от зъбите и ноктите на котката е да имате растения, които са безопасни за котки. На всяко едно или две растения, с които не искате котката ви да се занимава, включете едно растение, като например котешка мента или трева, на което котката ви може да се наслаждава.

9. Дръжте растенията в друга стая

цветяСнимка: iStock

Един чудесен вариант да държите котката си далеч от любимите си растения е да ги разположите в стая, в която котката ви не влиза (ако има такава във вашия дом). Това трябва да е място, където гальовният ви приятел няма право да прекарва време без надзор. Вместо да разхвърляте растенията из цялата къща, изберете една стая в дома с отлична естествена слънчева светлина и я превърнете в стая за растения. Домашен офис, свободна спалня, семейна стая или дори баня с прозорци са добър избор, който трябва да обмислите.

9. Обучете котката си

Когато мяукащият приятел се насочи към растение - кажете „Не!“ и го разсейте с играчка. Награждавайте доброто поведение, когато котката ви се насочи към играчка вместо растението.

10. Осигурете допълнителни играчки

И като стана дума за играчки - ако не можете да попречите на котката си да бърка в растенията и да ги поврежда, това може да се дължи на нейното отегчение. Котките, които скучаят ще направят почти всичко, за да си създадат забавление, включително да нападат и дъвчат растенията. Осигурете на гальовния приятел няколко допълнителни играчки, които са подобни по форма, размер и цвят на растенията, които отглеждате, и вижте дали те ще пренасочат вниманието му.

11. Не оставяйте котката с растенията без надзор

котка и растенияСнимка: iStock

Някои котки бъркат в растенията само когато техните човешки другари не са вкъщи, за да ги наблюдават. Ако случаят с вашата котка е такъв, можете да опитате да я задържите в стая в дома ви, където няма растения. Уверете се, че в стаята има храна, вода, тоалетна, постелка и играчки, така че котката да се чувства комфортно, докато се върнете. След като се приберете у дома пуснете мъркащия ви приятел да обикаля дома както е свикнал.

12. Купете търговско средство за възпиране

Ако не желаете да прилагате тактики за защита на растенията от типа „Направи си сам“, винаги можете да изберете да закупите търговски възпиращ препарат от местния магазин за домашни любимци или от интернет. Наличните на пазара спрейове за отблъскване могат да се използват върху мебели, килими, постелки и растения, за да попречат на котката ви да се доближи до такива места и неща. Повечето от тях са лесни за използване, но изискват по-голяма инвестиция от някои други варианти.

13. Преместете растенията си навън

Ако не можете да спрете котката си да поврежда красивите ви растения, независимо от това какво опитвате, може би е време да помислите за преместването им на открито. Да ги гледате как растат навън е по-добре, отколкото да ги гледате как се повреждат и умират вътре, стига температурите и атмосферните условия да са подходящи за тях.

котка и растенияСнимка: iStock

Когато става въпрос за защита на растенията от котките, има много техники и тактики, които могат да се използват. Трикът е да намерите един или два варианта, които работят най-добре за вашата котка и за вашата ситуация. Експериментирайте и със сигурност ще откриете подходящ начин да предпазите растенията си от гальовния домашен любимец.

Вижте още:

Защо котката ми се търка в растенията

Кои растения са отровни за котките

Има ли цветя и растения, които са безопасни за котките

Виж още