Възможно ли е чувствата на котките да бъдат наранени?

котка у дома Снимка: iStock

П овечето мъркащи животни се интересуват от общуването със своите хора и са чувствителни към хора, места и дейности, които подчертават чувството им за спокойствие или принадлежност. Котките могат да изпитват емоции, вариращи от радост до страх и дори депресия.

Много поведенчески проблеми, като агресия, маркиране с урина и отказ да се използва тоалетната, са свързани с емоционален стрес при котките и наранените котешки чувства могат лесно да доведат до нежелано поведение от страна на гальовните животни. Но когато учените говорят за котешки емоции, те нямат предвид съзнателни чувства, а по-скоро „мотивационни системи“, които се докосват до инстинктивни емоции.

Как мога да разбера дали чувствата на котката ми са били наранени?

котка у домаСнимка: iStock

Проблемите с поведението са относително чести, когато котките не се чувстват добре. Гальовните домашни любимци, които са стресирани или депресирани, често се оттеглят и показват по-малко интерес към игра или общуване, отколкото обикновено. Някои спят повече от обикновено, а проблемите с тоалетната също са относително чести. Пропускането на тоалетната, намаленото поддържане на козината и липсата на апетит също се проявяват при депресирани котки.

Dogsandcats.bg

Какво причинява наранени котешки чувства?

Всичко, което кара котката да се чувства несигурна или сякаш сигурността ѝ е застрашена, може да причини наранени чувства:

  • Липса на внимание

Промените в графика често карат котките да се чувстват малко пренебрегнати. Гальовните животни са създания на навика и търсят обич от конкретни хора. Мнозина се стресират, когато човекът, с когото са свързани, внезапно трябва да тръгне за работа по-рано. Тъй като котките се придържат толкова упорито към рутината, може да бъде трудно за тях, когато очакват да се ангажират с любимия си човек и нещата не вървят по план.

  • Преместване в нов дом

Котките често срещат трудности с приспособяването, когато нещата в тяхната среда се променят. Много се нуждаят от помощ при прехода след преместване в нов дом. Преместването е стресиращо за хората и котките улавят човешките емоции и коригират поведението си според тях. Тъй като преместването в нов дом изисква толкова много внимание, това е време, когато гальовните животни получават по-малко внимание, отколкото са свикнали, което може да доведе до наранени чувства.

Котките разчитат в голяма степен на обонянието, за да разпознават хора и места. Те оставят след себе си феромони, които насърчават усещането за комфорт, което идентифицират с това да са в безопасност и у дома. Странните миризми на нова къща или апартамент могат да накарат много котки да се тревожат.

котка у домаСнимка: iStock

  • Скърбене

Котките могат да изпаднат в депресия след загубата на другар, независимо дали е човек, куче или друга котка. Те често скърбят, когато любими хора напуснат за продължителни периоди. Много котки се възстановяват от този вид загуби с малко време и любяща подкрепа. Помислете дали може да прекарате допълнително време с вашия домашен любимец, за да внесете светлина в деня му.

  • Неадекватно/незаслужено наказание

Котките са сладки същества, които не реагират добре на сурово наказание. Викането и други отблъскващи методи често ги карат да се уплашат, което може да повлияе негативно на връзката котка-човек. Затова не бива да им се карате или да ги наказвате, дори и да са направили нещо лошо. Обяснете им спокойно, че постъпката им не е била правилна и се опитайте да възнаграждавате доброто поведение, а в същото време се опитайте да ограничите лошото.

Как мога да развеселя котката си?

Депресираните котки често реагират добре, когато им се покаже малко повече любов и им бъдат предоставени възможности за разсейване.

котка у домаСнимка: iStock

  • Прекарайте допълнително време с котката си

Опитайте да прекарвате повече време с котката си, за да почувства, че може да разчита на вас за комфорт и подкрепа. Отделете време за игра с любимата играчка, гушкане и награждаване с вкусно лакомство!

  • Помислете за феромони

Успокояващите продукти с феромони могат да облекчат стреса и безпокойството при котките, но някои котки може да не реагират на химикалите. Понякога новите играчки могат да предизвикат интереса на депресираните котки и да ги накарат да се почувстват по-добре, така че не пречи да опитате.

  • Осигурете допълнителни лакомства или развлечения

Много котки реагират положително, когато ги наградите с любимото им лакомство. Можете също така да пуснете музика или да оставите включени видеоклипове, подходящи за котки, ако мъркащият ви приятел харесва такива.

Котките имат дълбоки емоции, които ръководят и мотивират инстинктивното поведение. Те могат да изпитват радост, страх, вълнение и безпокойство. Котките несъмнено могат да наранят чувствата си и да изпаднат в депресия, ако ситуацията, причиняваща дискомфорта, не се подобри. И така, първата стъпка в насочването на нещата в правилната посока е идентифицирането и справянето с това, което кара котката ви да бъде нещастна. Можете да направите няколко допълнителни неща, които могат да помогнат, включително да прекарате допълнително време с тях, да им дадете нови играчки, с които да си играят, и да ги почерпите с няколко допълнителни специални лакомства.

котка у домаСнимка: iStock

Виж още