Възможно ли е да се изгради имунитет срещу котешки алергии

котка и стопанин Снимка: iStock

К отешките алергии са разочароващи, особено когато страдащият от тях е любител на котките. Тези алергии могат да причинят дискомфорт, кожни обриви, запушване на носа, сълзене на очите и дори астма.

Често срещаната надежда е, че излагането на повече котешки алерген може да ви помогне да изградите имунитет срещу котешките алергени. За съжаление няма научни доказателства, че това ще накара алергиите ви да изчезнат, а точно обратното. Въпреки това има медицински лечения и съвети, които може да приложите, за да намалите алергиите си към котки. Разбирането на това как действат алергиите и какви лечения са налични може да помогне на стопаните на котки, които се надяват, че ще се справят най-добре с алергиите си по начин, който им позволява да живеят с техните космати другари.

Общи симптоми на алергия към котки

котка и стопанинСнимка: iStock

Смятате, че може да имате алергия към котки? Разгледайте следния списък с най-често срещаните симптоми на котешка алергия и вижте дали се потвърждават. Ако имате много от признаците в този списък, когато наскоро сте се заживяли с котка, може би ще искате да се свържете с вашия лекар и да си направите тест за алергии.

Dogsandcats.bg
  • Кашлица и хрипове
  • Зачервени, сърбящи очи
  • Зачервяване на кожата, където котката ви е одраскала, ухапала или облизала
  • Течащ, сърбящ, запушен нос
  • Кихане

Как действат алергиите?

Алергиите са резултат от свръхактивна имунна система при хората. Имунната ни система има за цел да идентифицира вредни патогени като бактерии, вируси и паразити и да ги елиминира, преди да се настанят в организма. Когато организмът разпознае заплаха, имунната система се задейства, атакува я и я унищожава.

Алергиите се появяват, когато имунната система идентифицира безвредно вещество като заплаха и го атакува, сякаш е вирус. Алергиите са често срещани и варират по тежест от причиняване на лек дискомфорт до дори смъртоносни.

Когато тялото ви открие алерген, имунната система произвежда хистамини. Хистамините помагат на тялото ви да отстрани алергена от организма, като го изкара навън, накара ви да кихнете, да се разчешете или да изпитате някой от другите симптоми, които могат да се появят при алергична реакция.

Хората могат да имат най-различни алергии - към полени, прах, домашни любимци, определени храни и т.н.! Съществуват много алергени, произвеждани от котките, които могат да предизвикат алергична реакция, но най-често срещаният алерген на котките се съдържа в пърхота, слюнката и урината - Fel d 1.

Алергичните симптоми могат да се появят веднага след попадането на алергена в организма. В други случаи появата на алергичните симптоми може да отнеме часове.

котка и стопанинСнимка: iStock

Алергиите към котки са сред най-често срещаните алергии при хората. Освен това при 20-30 % от хората с алергична астма се наблюдава обостряне на заболяването при попадане на котешки пърхот.

Как се лекуват алергиите?

Съществуват много различни методи за лечение на котешки алергии, които варират от неинвазивни до донякъде инвазивни. Понастоящем няма лечение за котешките алергии; тези, които имат котешки алергии, ще трябва да се справят с тях през целия си живот. Следните методи могат да намалят симптомите на алергията както преди, така и по време на пристъп:

  • Антихистамини - намаляват въздействието на хистамините върху организма и намаляват симптомите на алергия за страдащия.
  • Деконгестанти - ако имате проблеми с това, че носът ви се запушва, след като дишате в близост до котка, може да потърсите деконгестант, за да изчистите това за вас.
  • Назални стероидни спрейове - назалните стероидни спрейове са стандартно средство за лечение на алергии и се предлагат без рецепта на много места. Но ние ви препоръчваме да не се самолекувате, без да сте обсъдили това първо с вашия лекар и алерголог.

Това са все лекарства, които потискат ефекта от алергичната реакция, но не лекуват основната алергия. Имунната система ще продължи да реагира прекомерно, когато лекарството е извън системата.

Какво представлява алергенната имунотерапия?

котка и стопанинСнимка: iStock

Тази терапия се състои в това, че пречистени концентрати на съответния алерген се въвеждат в организма на човека чрез инжекция или таблетка под езика. Те десенсибилизират имунната система към алергена и позволяват на лицето да понася постепенно по-голямо въвеждане на алергена.

Тези терапии могат да имат доста голяма ефективност. Това обаче е дълъг процес, който може да отнеме 3-6 месеца, преди да се забележи някакво облекчение на алергените, и 12-14 месеца, преди да се постигне пълно облекчение на симптомите. Също така трябва да имате предвид, че тези терапии са доста скъпи.

Може ли как да се предотврати алергия към котките?

Няма начин да се предотврати появата на алергии към котки, но съжителстното с котки в детството намалява вероятността от поява на алергии към котки. Алергиите могат да се развият по всяко време на живота, така че само защото не сте били алергични като дете, не означава, че не можете да бъдете алергични като възрастен.

Хубавото е, че непрекъснато се постигат нови успехи и учените се опитват да намалят и елиминират антигените Fel d 1 при котките. В някои държави можгат да се открият специални храни за котки, които са специално формулирани да намаляват котешкия алерген без да вредят на котката или по някакъв начин да се прави компромис с нейната диета.

Редовните промивки на носа със специални разтвори с морска сол, както и почистването на дома и филтрите за почистване на въздух са все неща, които могат да ви помогнат да намалите кихането от гальовния приятел.

Виж още