Възможно ли е две мъжки котки да се разбират

две котки Снимка: iStock

А ко имате една котка и се изкушавате да вземете друга, е трудно да се предвиди дали сегашната ви котка ще приеме друга. Котките могат да се адаптират, но все пак се различават по това колко са готови да приемат други котки на територията си.

Ако имате една котка и се колебаете да осиновите друга дали има значение, ако са две мъжки котки, две женски или смесени?

В тази статия ще обсъдим доколко две мъжки котки могат да се разбират. Трябва да знаете, че полът на котките рядко е от значение за тяхното разбирателство. По съществен е характерът на котките, както и това дали са кастрирани.

Мъжките котки общителни ли са?

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Като цяло по-младите котки приемат по-добре нови котки. Възрастните са по-малко гъвкави. Общителната възрастна котка вероятно ще бъде приятелски настроена. По същия начин една самотна възрастна котка вероятно ще остане самотна и по-малко склонна да приема другите.

Трябва ли да осиновим втора котка?

Ако имате коте, възможно е да доведете друго и да имате две мъркащи приятелчета, които ще се свържат силно, когато навлязат в юношеството и зрелостта.

Ако имате възрастна котка, която се е установила в дома ви, тогава може да помислите внимателно дали да си вземете друга. Периодът на запознаване може да отнеме известно време, докато и двете котки се адаптират напълно и дори да направите всичко както трябва, някои възрастни котки никога няма да приемат друга възрастна котка в своето пространство.

две коткиСнимка: iStock

Независимо дали имате мъжка и женска котка или мъркащи приятели от един пол, важно е те да са кастрирани или стерилизирани. Агресията и битките са по-склонни да се появят, когато половите хормони бушуват.

Как мога да разбера дали котката ми иска другар?

Както споменахме, личността на отделната котка има по-голямо влияние от пола на котката. Ако вашата котка, мъжка или женска, проявява агресия или страх, когато други котки са наоколо, като съскане и ръмжене на диви котки или маркиране на територия, вероятно не е типът, който да приветства друга котка в своето пространство.

Ако вашата котка е била общителна с друга котка, това не означава, че ще приветства нова. Някои гальовни животни са естествено непринудени и приятелски настроени, докато други са по-сдържани. Възможно е вашата котка да се разбира добре с тази котка, но може да има конфликт с друга.

две коткиСнимка: iStock

В идеалния случай се опитайте да съпоставите типовете личности, когато търсите другар за вашата котка, за да осигурите хармонична среда за всички.

Котките, живеещи в социална група, са по-склонни да бъдат повлияни от личността си, а не от пола си. Мъжките котки често се свързват с мъжки котки, при условие че са социални и млади, когато са представени. Като цяло котките са по-социални с други сродни котки и женските по-малко приемат нови котки, отколкото мъжките на всяка възраст.

Виж още