Възможно ли е котките да имат възпалено гърло

котка при ветеринар Снимка: iStock

А ко мяукащият домашен любимец има проблеми с преглъщането, не яде много храна, кашля или звучи необичайно и тихо, когато мяука, той може да има болки в гърлото. Котешкото възпалено гърло може да се появи поради много причини - от вирус до дехидратация или по-сериозен здравословен проблем, като предмет, заседнал в гърлото.

Когато котката ви усеща дискомфорт в гърлото или усещате, че нещо не е наред, първата стъпка е да посетите ветеринарния лекар, за да прегледа животинчето. Може да се наложи да получава повече влага в диетата си като хапва предимно мокра храна и сте сигурни, че приема достатъчно вода.

Признаци на възпалено гърло при котките

Един от най-големите индикатори, че гальовният домашен любимец има болки в гърлото, е звукът на неговото мяукане.

Dogsandcats.bg

Както при хората, котките с инфекция на гърлото или котешки грип често развиват ларингит поради възпаление на гърлото и гласните струни. Приглушеното мяукане на котка може да се прояви заедно с други симптоми, включително затруднено преглъщане, суха кашлица, миризма в дъха, задъхване и често задържане на устата отворена.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Освен симптомите на болното гърло при котка, винаги е важно да следите за други здравословни проблеми. Загуба на козина, сплъстяване, диария, запек, често повръщане, летаргия и криене са някои сигнали, че нещо не е наред. Котките с тези симптоми трябва да бъдат прегледани от техния ветеринар възможно най-скоро.

Причини за болки в гърлото при котките

Една от най-честите причини за възпалено гърло при котка е котешкият грип, бактериална или вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Котешкият грип често се причинява от котешки херпесвирус или котешки калцивирус, заразни заболявания, които котките са по-склонни да хванат в приюти или ако прекарват известно време в дивата природа около голяма популация от други котки.

Възпаленото гърло е един от най-често срещаните симптоми на котешки грип в допълнение към запушен нос, язва в устата, секреция от очите, треска и липса на енергия. Можете да намалите риска на вашата котка да хване отново котешки грип в бъдеще, като я ваксинирате срещу него.

Възпалението на стената на гърлото често се причинява от инфекции, като котешки грип, или проблемът може да бъде причинен или от абсцес, образувание или малък предмет, заседнал в гърлото. Котка, която изглежда има типичния си апетит, но се бори да преглъща, може да има заседнало чуждо тяло в гърлото от предмет, с който си е играла. Посещението при ветеринар възможно най-скоро е от решаващо значение за определяне на причината, тъй като запушването на дихателните пътища може да бъде смъртоносно за котките.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Лечение на възпалено гърло при котките

След посещение при ветеринар, лекарят на вашия домашен любимец може да предпише антибиотици или да приложи течности в зависимост от причината за възпаленото гърло на вашата котка. Не се опитвайте сами да лекувате болното гърло на вашата котка у дома с лекарства. Следвайте съветите на вашия ветеринарен лекар.

Трябва обаче да помогнете на котката си да се чувства удобно. Насърчавайте я да яде често и да пие повече течности. Когато котката е болна, предлагайте ѝ често храна, особено мокра, и наблюдавайте колко яде.

Можете да опитате да нахраните котката си на ръка или да затоплите храната, за да я направите по-апетитна за нея. Изберете силно миришеща храна, за да накарате котката си да бъде по-привлечена от нея. С повече грижи - вашият мъркащ приятел ще се възстанови съвсем скоро!

Виж още