Защо долната устна на котката ви е подута и как да я лекувате

домашна котка Снимка: iStock

П одуването на устата на мъркащите животни може да се дължи на широк спектър от състояния, от леко дразнене до сериозен раков процес и няколко състояния между тези две крайности.

Обикновено устните на вашата котка ще спрат да се подуват, след като получат лечение. За щастие, ветеринарен лекар може да ви помогне да откриете основната причина за подутата устна на вашата котка и най-добрия начин да я излекувате. По-долу ще разгледаме всички причини за подутата устна на котка, как ветеринарните лекари диагностицират състоянието и как изглежда възстановяването на вашето коте.

Как изглежда подутата котешка устна?

домашна коткаСнимка: iStock

Подутата устна може да варира от бледо розово до силно червено. Освен това може да изглежда подута, сякаш котката ви се опитва да се нацупи, или извита, сякаш устната му се извива навън.

Dogsandcats.bg

Понякога зачервяването и подуването са единствените проблеми, които виждате. Друг път котката ви може да прояви допълнителни симптоми. Например, в зависимост от състоянието, може да забележите бучка, рана или нещо необичайно около тази зона на вашата котка. Мяукащите животни могат също така да проявяват необичайно поведение, като отказ от храна или чесане на сърбящата си уста с лапа.

7 причини за подуване на котешката устна

домашна коткаСнимка: iStock

Различни условия могат да доведат до подуване на долната устна на вашата котка. Като цяло по-често срещаните причини са леки и лесно лечими. Въпреки това понякога подуването може да сигнализира за рядък или тежък здравословен проблем. Някои възможни причини могат да бъдат:

  • Котешко акне: подобно на хората, котките могат да получат акне по устните и брадичката си, когато мръсотия или бактерии навлязат в порите им. Може да видите черни точки или бучки.
  • Алергя: реакции към задействащи фактори като ухапвания от бълхи, мухъл и определени храни.
  • Кожни паразити: вашата котка може да развие корави язви или косопад (алопеция) близо до скривалището на акарите.
  • Електрически изгаряния: дъвченето на електрически кабели е най-честият начин, по който котките изгарят устните си. Дори леките изгаряния могат да причинят болка и може да забележите, че котката ви избягва храна и отказва да ви позволи да докоснете лицето ѝ. Въпреки това, интензивните изгаряния могат да доведат до тежки отоци и рани, които изискват незабавна медицинска помощ.
  • Тумори: котките могат да развият твърд тумор с неправилна форма на устната си, който отделя течност. Ако ракът се разпространи в устата и гърлото на вашата котка, котката ви може да развие лош дъх, лош апетит, прекомерно лигавене и тихо мяукане.

Кога да посетите ветеринар за подутата устна на вашата котка

домашна коткаСнимка: iStock

Подуването на устните обикновено преминава след лечение. Първо обаче трябва да знаете какво причинява подуването, за да облекчите котката си.

Всеки път, когато долната устна на вашата котка е подута за повече от 1-2 дни, това трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар. Навременното лечение може да превърне потенциално животозастрашаващ проблем в управляем. Дори ако подутата устна на вашата котка изглежда безобидна, изключването на по-тежките състояния може да ви осигури спокойствие.

Виж още