Защо е важно за котките да драскат

котка и драскалка Снимка: iStock

К отките драскат и се катерят, за да оставят своя аромат и визуални белези, да наострят ноктите си и да разтегнат краката и гърба си. Вместо да се карате на гальовния приятел, че драска дивана ви, осигурете стълб за драскане, където нормалното поведение на драскане може безопасно и няма да ви струва нови мебели.

Изберете правилната драскалка

Изберете стълбове, които са достатъчно здрави и високи, за да може котката ви да се протегне и да се разтегне, докато се чеше. Повечето котешки дървета също включват зони за драскане. Добрият избор е въже от сезал, велпапе или дърво. Поставете стълбове до местата, където вашата котка обича да спи. Започнете да я обучавате да го използва, като я поощрявате с лакомства.

котка и драскалкаСнимка: iStock

Упражнявайте надзор

Следете мъркащия приятел, за да предотвратите катерене и надраскване на места, различни от предназначените за това. Ако котката ви драска или се катери по мебелите ви или места, които е опасно да посещава, спокойно заведете котката си до стълба, за да пренасочите поведението. Наградете или похвалете котката си за използването на „правилния“ уред. Последователността е ключова. Все пак, бъдете подготвени, че няма всичко да върви като по мед и масло и мяукащия приятел не винаги ще слуша. Но колкото по-малко използва мебелите ви за драскане и де обръща към драскалката - толкова по-добре!

Dogsandcats.bg

Стимулирайте с играчки и награди

Докато котката ви не започне да използва стълба редовно, ограничете се опитайте да я изкушавате с вякакви играчки, стълбове за драскане, лакомства, внимание и любов.

Обърнете внимание какви предмети харесва котката ви

котка и драскалкаСнимка: iStock

Мяукащите животни обичат вертикалното пространство и ще се катерят по почти всичко. Ако котката ви настоява да се катери или да драска по вашите мебели или завеси, има котешки дървета, котешки рафтове, хамаци и много аксесоари, които мъркащият приятел може да използва, за да бъде нависоко. Просто се вгледайте в това какво харесва и се опитайте да го осигурите.

Ако нямате възможност да купите голямо котешко дърво, може да освободите няколко рафта, които котката ви харесва и да разчистите бюрото си, което е до прозореца, за да може мъркащият приятел да има място, на което да наблюдава птиците навън.

Важно е да запомните, че гальовните животни имат нужда да драскат и не бива да ги ограничавате в това поведение. Просто трябва да ги насърчите да го правят на определените места за това, а именно - котешките дървета и драскалки.

Виж още