Защо котките са толкова гъвкави

гъвкава котка Снимка: iStock

Ч ували сте за йога позата „Котешки гръб“, нали? Мъркащите животни са толкова пластични, елегантни и флуидни, че изобщо не можем да крием колко много им завиждаме. Те извиват гърба си, качват краката си зад главата, заемат формата на съда, в който се намират и могат да се поберат и в най-малкия процеп у дома.

Милиони пъти сме се питали - как и защо тези същества са създадени от природата с такава гъвкавост?

Тайната е в техния гръбнак

Котките имат невероятно еластичен гръбнак.

Ако сравняваме гальовните приятели с хората, те имат повече на брой гръбначни прешлени.

Dogsandcats.bg

Докато ние имаме 32-34, котките са снабдени с 52-53. Това им позволява да въртят телата си под ъгли до 180 градуса, докато повечето хора можем да извием торса си около 90 градуса във всяка посока.

Макар че много други гръбначни животни имат също голям брой прешлени, котките все пак имат възможност да се усукват много повече от останалите. Котешките гръбначни прешлени наподобяват макари - те са много гъвкаво свързани и имат еластични омекотяващи дискове между тях, които им дават свобода да изпълняват „акробатични упражнения“.

гъвкава коткаСнимка: iStock

Благодарение на тази гъвкавост, мъркащите животни падат винаги на краката си, защото успяват по такъв начин да извият гърба си, че да се приземят без да се наранят. За съжаление има много на брой случаи на котки паднали от голяма височина, въпреки че са толкова гъвкави - те успяват да се наранят, а дори може да се стигне до фатален край, затова в никакъв случай не бива да се тества тази тяхна способност.

Котешките рамене

Големият брой прешлени сам по себе си не е достатъчен, за да направи котките толкова пластични животни, че да могат да влизат в малки пространства. За разлика от хората и кучетата, лопатките на гальовните приятели са прикрепени към останалата част на тялото чрез мускули, а не чрез кости. Това им дава възможност да удължават телата си и да правят много по-големи крачки.

Това не е всичко. Мяукащите приятели имат и малки ключици, които им позволяват да сплескат телата си и да се притиснат в невероятно тесни пространства, което ни смайва ежедневно, когато ги открием свити на поредното странно място.

Котките са невероятни хищници

В дивата природа, тези животни изкарват прехраната си като хищници и, за да хванат плячка те трябва да са бързи, много бдителни, ловки и гъвкави. От седнало положение те могат да скочат до девет пъти височината си и да стеснят раменете и гърдите си, за да успеят да влязат в някое тясно пространство, към което са се насочили.

гъвкава коткаСнимка: iStock

Гъвкавият им гръбнак допринася на котките за скоростта им като бегачи и те могат да достигнат максимална скорост около 48 км в час. За да го постигнат, мъркащите приятели изпъват и огъват гърбовете си, а когато се отблъскват с лапи, тялото им се разтяга до максималната си дължина. С всяка крачка, котката може да се задвижи около три пъти колкото дължината на тялото си!

Гъвкавостта на котката ѝ позволява да почиства козината си

Това че тези животни се извиват на абсолютно всички посоки и достигат до всяка точка на тялото си, ги прави безупречно чисти. Никога няма да усетите лоша миризма от една домашна котка, която е в добро здравословно състояние и няма никакви проблеми.

Почистването в природата има една много важна функция и тя е защита. Макар и пъргави, котките са доста малки хищници и могат да бъдат лесно прячка за по-големите такива от тяхното семейство или други. За да не привличат с миризмата си лъвове, тигри, пантери, хиени и т.н., те постоянно почистват козината си, за да не оставят никакви миризми, които да ги издадат.

Няма спор, че мяукащите животни са много аткрактивни за наблюдаване. Те развиват висока скорост, дълга крачка и могат да сгънат телата си в изумително малки пространства. Благодарение на тази физика и непредвидим характер, тези приятели се превръщат в един от най-обичаните и желани домашни любимци и няма да ви лъжем - животът с котка никак не е скучен!

Вижте още:

Имат ли котките девет живота

Виж още