Защо качествената котешка храна е толкова важна за мека козина и здрава кожа

Котешка храна Снимка: IStock
С ъщо както при нас, хората, кожата е най-големият котешки орган. Котките разчитат на кожата и козината си, защото те изпълняват много важни функции - регулиране на телесната температура, защита срещу чужди вещества и маркиране на територия, защита от студ или жега и други. Състоянието на козината също е ключово в моментите, когато тя започне да линее особено от пролетта до есента.

Няма значение дали вашата котка е пухкава, с гладка козина или дори без косми, качеството на нейната кожа и други жизненоважни органи е пряко повлияно от това, с което я храните.

Доброто хранене е ключът към здравето и хубавата козина

Храненето играе важна роля за здравето на кожата и другите органи. Често признак на неправилно хранене е промяна в козината и кожата – независимо дали е суха, лющеща се или мазна, или козина, която не расте отново.

Козината и състоянието на кожата често са потърпевши при по-сериозни заболявания като проблеми с бъбреците, чревно заболяване, хранителни алергии и други.

Dogsandcats.bg

Не пренебрегвайте рутинните прегледи при ветеринар и качествена храна

Наблюдавайте за промени в апетита, външния вид или теглото на вашата котка и ги докладвайте на вашия ветеринарен лекар. Рутинните прегледи при ветеринар са ключови, за да сте наясно със здравословното състояние на гальовния спътник.

Както вече казахме - храната е много важна за качеството на кожата и козината. Ако храните мяукащия спътник с некачествена храна, това със сигурност ще му се отрази негативно и то не само на кожата и козината, а дори и на цялостното здравословно състояние. Котките се нуждаят от качествен протеин, който идва от истинско месо, а не от месен субпродукт. Те също се нуждаят от диета с висококачествено рибено или пилешко масло без растителни масла.

Някои мяукащи приятели могат да развият и алергия към храни, ако не се погрижите добре за тяхната диета. Ако това се случи, можете да наблюдавате някои от следните симптоми:

  • Постоянно чесане
  • Кожни бучки или лезии
  • Плешиви петна
  • Неподдължана козина
  • Повръщане
  • Диария

Можете да опитате и с някои добавки

Котка козинаСнимка: IStock

В допълнение към храната, на гальовния спътник може да му се отразят добре здравословни лакомства и добавки. Насърчаването на омега-3 мастните киселини, може да има много благоприятен ефект върху мяукащия спътник. Антиоксидантите са друг начин да се погрижите за котката си, тъй като те действат противовъзпалително. Витамините и добавки, като например витамин А, С и Е, могат също да бъдат добра идея. Все пак, не забравяйте да се посъветвате с ветеринарен лекар, ако се налага прием на допълнителни витамини, тъй като дори и те могат да имат неблагоприятно въздействие, ако котката ви няма нужда от тях.

И разбира се, не на последно място - не забравяйте хидратацията. Също както при нас, хората и всяко живо същество - приемът на вода е ключов, не само, за да оцелеем, но и да бъдем здрави.

Виж още