Защо котката ми иска да я гледам, докато се храни

котка се храни Снимка: iStock

Н якои гальовни животни са доста особени с изискванията си за хранене. Има котки, които просто чакат да сипете храна в купата им и след това забравят за съществуването ви, но има други, които държат вие да сте наоколо докато ядат!

Смята се, че този навик е инстинкт, останал от времето, когато дивите предци на нашите домашни котки са ловували сами, но след това са се хранели на групи, така че да са по-малко уязвими от хищници, когато главата им е наведена и дъвчат. Може да се види и при котенца, на които майките им не са наблизо и е трябвало да се хранят от хора или при тревожни котки, които просто търсят сигурност.

И така - защо някои котки се хранят само когато сте наблизо? Представяме ви възможни причини за това поведение.

1. Социален инстинкт

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Като цяло котките са териториални и ловуват плячката си сами, а не на групи. Те обаче могат да образуват силни социални връзки, да живеят в групи и да участват в социални дейности, като например да се мият едни други и да отглеждат заедно котенцата си.

Дивите котки също се хранят социално, връщайки плячката, която са хванали сами, обратно в групата. Домашните котки са се променили по много начини от своите предци и живеят в много различна среда, но някои диви инстинкти, като например „социалното“ хранене, продължават да съществуват.

2. Безопасност

Този групов хранителен навик е отчасти проблем с безопасността. Котките излизат в по-широките си периферни територии, за да ловуват и след това се оттеглят обратно във вътрешната си основна територия, за да се хранят. Наличието на други котки наоколо, които да внимават за хищници, означава, че вашата котка може да се отпусне и да яде на спокойствие. Като собственик на котка, вие можете да изпълните тази надеждна функция, като присъствате, докато котката ви се храни и да я пазите, макар че няма какво да я нарани у дома.

3. Вкоренени навици

Котките са до голяма степен рутинни създания и това, което научават като малки котенца, вероятно ще остане. Много собственици с малки котенца ще се грижат щедро за тях: помагат им да се хранят, дори чрез хранене със спринцовка или с лъжичка, седят с тях, за да се уверят, че всички котенца ще бъдат нахранени, ако се грижите за повече у дома.

котка се храниСнимка: iStock

Когато тези котенца пораснат - вероятно ще имат този създаден навик да се хранят в компания, било то човешка или котешка.

4. Котката ви просто се радва на вашата компания

Котките са известни със своето любопитство и често обичат да бъдат в центъра на действието, дори и само като наблюдател. Вашата котка може да ви хареса да сте там с нея, докато се храни. Котките често имат силна връзка с хората, които се грижат за тях и обичат да споделят ключови преживявания с тях, като например време за хранене.

Лошо ли е, че котката ви иска да сте при нея, докато се храни?

Ако мъркащият ви приятел напълно отказва да се храни, ако не сте наоколо - това може да доведе до редица проблеми. В крайна сметка не може да сте винаги до котката си, когато тя яде, а ако тя упорито не докосва храната си докато е сама - това означава, че е време да потърсите помощ от ветеринарен лекар.

котка се храниСнимка: iStock

Не е изключено котката ви да е стресирана или неспокойна поради някаква причина и затова да има нужда от вашата закрила. Всяка липса на апетит или необичайна промяна в поведението на домашния любимец трябва да се изследва незабавно.

Няколко съвета как да се справим с котка, която се храни „социално“

Ето няколко неща, които може да опитате, за да се справите с това поведение на мяукащия спътник:

  • Преместете купата с храна на вашата котка на място, където те ще се храни сама. В идеалния случай това е тихо място с добра гледка към по-оживените части на къщата, така че котката ви да може да яде на спокойствие и въпреки това да се чувства част от действието. Някои котки харесват купичките си за храна в по-оживена зона, докато други предпочитат малко спокойствие, така че се съобразете с предпочитанията на вашия мяукащ приятел.
  • Поставете купата с храна на котката далече от купите с вода. Котките в дивата природа няма да пият вода, която е близо до източници на храна поради риск от заразяване. Купите също трябва да са далеч от стените, така че котката ви да не се налага да обръща гръб на потенциални заплахи при ядене.
  • Опитайте с повдигнати купи за храна, така че да имате добър изглед към околната среда.
  • Добавете втора купа за храна, за да дадете на котката си повече възможности за хранене.
  • Поддържайте оптимална хигиена на храната. Някои котки са по-придирчиви от други относно свежестта на храната и чистотата на купата.
  • Дайте на котката си много време и внимание далеч от времето за хранене с подстригване, време за игра, гушкане и време за обиколка. Прекарването на време с вашата котка ще ѝ помогне да се чувства спокойна и сигурна в дома си.
  • Практикувайте търпение. Може да отнеме известно време, за да отучите котката си от този навик да се храни само с компания наоколо.

котка се храниСнимка: iStock

Този странен навик е по-често черта на тревожни котки, които искат това допълнително успокоение, което идва с надеждно присъствие на собственика по време на хранене, но някои котки просто имат навика да имат компания.

Тази черта може да бъде трудна за управление в практически смисъл, но има някои стъпки, които можете да предприемете, за да улесните котката си и да я обучите към самостоятелно хранене. Липсата на апетит може да причини сериозни здравословни проблеми при котките, така че потърсете ветеринарен съвет, ако котката ви не се храни добре.

Виж още