Защо котката ми не иска да се изхожда в тоалетната си?

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

К отките са много чисти същества. Те обикновено се научават как да използват тоалетна от майките си или техните човешки стопани като малки котенца. Въпреки това могат да се появят проблеми с използването на тоалетната и често може да са трудни за разрешаване от собствениците. Някои гальовни животни могат изведнъж да спрат да се изхождат в тоалетната си, но да продължат да уринират вътре или обратното. Други пък могат тотално да пропуснат тоалетната и са си „харесат“ по-привлекателно за тях място в дома.

В тази статия ще поговорим за ситуацията, в която котката ви уринира в тоалетната си, но избира да се изхожда извън нея - в близост или на тотално различно място в дома ви.

Защо котките не искат да се изхождат в тоалетната си?

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Котките не довършват изхождането в своята тоалетна поради много различни причини и те могат да включват дискомфорт по време на дефекация или проблем с котешката тоалетна. Сега ще разгледаме всички потенциални причини за това. Тези причини могат да се отнасят за котки, които понякога използват тоалетната си или котки, които изобщо я пропускат.

Dogsandcats.bg

Проблеми със самата тоалетна

Добро място за тоалетната е в тихи, леснодостъпни ъгли, които предлагат уединение на вашата котка.

  • Местоположение – котките не харесват тоалетни, които са разположени в оживена, шумна част на къщата. Те предпочитат частни, уединени зони, които могат да използват на спокойствие.
  • Размер – размерът на тоалетната е голям проблем. Много тоалетни са твърде малки за котка със среден размер. Тоалетната трябва да е по-голяма от дължината на вашата котка и тя трябва да може да се върти удобно в нея.
  • Материал на постелката – котките имат много чувствителни лапи. Те могат да бъдат много внимателни към вида на постелката. Повечето котки предпочитат мек, фин пясък за тоалетна, който няма мирис.
  • Брой тоалетни – котките трябва да имат достатъчно тоалетни в къщата. Основното правило е една една тоалетна плюс допълнителна за една котка.
  • Хигиена – котките са супер чисти, така че ако тоалетната им е мръсна и не я почиствате всеки ден, котката ви може да не иска да я използва. Замислете се, че и вие няма да искате да използвате мръсна тоалетна. Така че - постарайте се да бъдете стриктни в почистването на котешката. 

Стрес на котката

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Всяка степен на стрес или безпокойство може да промени поведението на вашата котка. Това може да включва промяна на поведението при използването на тоалетната. Стресът може да включва неща като ново бебе в къщата, нов дом, строителни работи по дома, промяна във вашия график или конфликт с други котки.

3. Медицински причини

Всеки медицински проблем, който засяга уринарния или стомашно-чревния тракт, може да повлияе на това как котките използват своята тоалетна.

Това може да включва възпаление, болка и инфекция, напр. възпалително заболяване на червата. Например котка, която има коремно разстройство и диария, ще трябва да ходи до тоалетна много често и спешно.

Много е вероятно мъркащият ви приятел да ходи извън тоалетната си, защото не може да стигне навреме до кутията. Възможно е също така той вече да е изцапал тоалетната си и да не иска да я ползва отново. Котките, които изпитват болка, докато акат, може да са склонни да се движат през това време или да се изхождат на много различни места.

Други здравословни проблеми, като артрит и затлъстяване, заедно с всяко състояние, което причинява летаргия или болка, могат да повлияят на поведението при ходене до тоалетна. В такава ситуация не отлагайте посещението при ветеринар.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Съвети как да се справите с проблемното поведение

Проверете състоянието на тоалетната на вашата котка и се уверете, че условията са идеални за нея. Проверете местоположението, размера на тоалетната, постелката и количеството тоалетни в дома. Уверете се, че загребвате тоалетната всеки ден, ако се налага - по два пъти. Всичко, което не е идеално, може да възпре котката ви да използва тоалетната си.

Обърнете внимание на всички потенциални причини за стрес, които вашата котка може да изпитва. Използването на синтетични феромони може да бъде полезно при всяка стресова ситуация, независимо от причината. В домакинства с много котки се уверете, че вашата котка разполага с достатъчно ресурси (напр. храна, вода, легла, тоалетни и скривалища).

Ако котката ви е свършила работата си извън тоалетната - почистете добре с ензимен препарат, за да изкорените миризмата. Може да се наложи периодично почистване на мястото.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Важно е никога да не наказвате котката си, че не използва тоалетната си. Котката ви прави това поради някаква причина и  и от нас зависи да разберем защо и да помогнем на мъркащия спътник.

Виж още